Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
20 filmer med HBTQ-tema

20 filmer med HBTQ-tema

David Forssell | Lista
04 juni 2022
David Forssell | Lista
04 juni 2022

Från taiwaneiska skolromanser till australiensiska drugor

Varje år släpps det nya filmer om att komma ut, att vara sig själv eller om utforskandet av den egna sexuella identiteten. Om detta intresserar dig är denna lista något för dig!

Förr var HBTQ på film tabu men tiderna förändras och så även vita dukens utbud. I dag finns det många bra filmer som berör dessa frågor och därför har vi sammanställt en lista på filmer i denna genre vi tycker är värda en tittning!

20 HBTQ-filmer

En fantastisk kvinna (2017)

Handling: Transkvinnan Marina och hennes kärlek Orlando lever ett lyckligt liv tillsammans, trots att Orlandos familj inte godkänner deras förhållande. När Orlando dör ges Marina ingen stund att sörja utan måste ta upp kampen mot Orlandos anhöriga, som vägrar visa henne någon som helst respekt. 

I denna chilenska film berättas en historia om att våga stå upp för den man är, att behöva utstå intolerans och att ta sig vidare i livet. 

Finns att se: Långa gratis på biblioteket via Cineasterna, Google Play, Blockbuster, TriArt Play Hyr, SF Anytime, iTunes

Olydnad (2018)

Handling: När Ronit, som brutit upp från sitt ortodoxa judiska liv, återvänder hem till familjen i London uppstår plötsligt känslor mellan henne och den gamla barndomsvännen Esti. Problemet är att Esti är gift med rabbinen i församlingen. 

Olydnad är en film där förhållandet mellan homosexualitet och ortodox judendom utforskas, en spännande om än bitvis hård inblick i en del av samhället som kanske inte så många känner till.

Finns att se: Blockbuster, SF Anytime, Google Play, iTunes, HBO Max

Scenes From a Gay Marriage (2012)

Handling: Darren har nyss flyttat in i ny lägenhet när han upptäcker att gayparet som bor ovanpå hörs genom ventilationen ner till honom. De tycks dock inte höra honom. Darren, som blivit smått förtjust i en av dem, tar till diverse knep för att komma närmare sitt kärleksobjekt. Samtidigt som detta sker visar en annan person intresse för Darren...

Trots sin anspelning på Bergmans Scener ur ett äktenskap är Scenes From a Gay Marriage en lättsam film som inte gör mycket väsen av sig men som ändå rymmer stora känslor.

Finns att se: iTunes

Your Name Engraived herein  (2020)

Handling: Under slutet av det taiwanesiska militärstyret var livet allt annat än enkelt. I Your Name Engraived Herein får vi uppleva känslostormarna mellan Jia-Han och Birdy när de inleder en förbjuden relation, trots konsekvenserna detta innebär.

Your Name Engraived Herein var mycket populär i Taiwan när den släpptes och vann flera priser, vilket inte är särskilt svårt att förstå med tanke på det välskrivna manuset och det träffsäkra skådespeleriet. 

Finns att se: Netflix

Priscilla - Öknens drottning (1994)

Handling: Tre drugor bestämmer sig för att dra på turné genom Australien. Under resans gång måste de lära sig att hantera varandras dramatiska personligheter i vått och ökentorrt.

Priscilla är en tidlös komedi som står sig mycket väl än i dag.

Finns att se: Google Play, iTunes 

Kyss mig (2011)

Handling: Under en förlovningsfest träffas Mia och Frida. Ganska snart inser de att de har starka känslor för varandra och inleder en relation. Men Mia är nyförlovad med Tim, så kan hon och Frida verkligen fortsätta ses?

Finns att se: Google Play, Microsoft Store, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, HBO Max

Det osynliga bandet (2022)

Handling: Leone gör en dokumentärfilm om sina två gaypappor när en vändning i verkliga livet gör att verkligheten trumfar dikten. När det visar sig att den ene av hans fäder varit otrogen spräcks plötsligt bilden av den perfekta familjen. Det var ju inte så här dokumentären skulle bli! 

Det osynliga bandet är en typisk italiensk komedi med mat, skratt och färger. Se den!

Finns att se: Netflix

Marisol (2021)

Handling: Författaren Marisol (alias Fredrik Ekelund) kom ut som trans för några år sedan och har berättat om processen i flera intervjuer. Här kommer en dokumentär av hans dotter Amanda, där vi får följa Marisol i vardagen samtidigt som vi ges en inblick i hur hens närstående hanterade Marisols komma-ut-process. 

Finns att se: SVT Play

Moonlight (2016)

Handling: Chiron växer upp under tuffa förhållanden, med en knarkande morsa och misshandel på skolgården. Lägg där till att han är homosexuell, vilket i den omgivande kulturen inte ses på med blida ögon. Färden mot stupet känns alltmer utstakad och till slut hamnar Chiron bakom galler. Hans väg tillbaka blir svår men han reser sig - bit för bit. 

Finns att se: Låna gratis på biblioteket via Cineasterna, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes, C More

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott (2010)

Handling: Familjen Cantone drivare ett stort pastaföretag och hoppas självklart att barnen ska ta över driften. Problemet är att barnen i familjen har andra planer, vilket snart leder till konflikter. Lägg där till att en av sönerna kommer ut som gay under familjemiddagen och du har italiensk dramatik på högvarv. 

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott är en film som bjuder på mycket skratt och värme men även allvar. En perfekt film att inleda helgen med!

Finns att se: SF Anytime

Pariah (2011)

Handling: I Pariah får vi följa 17-åriga Alike på hennes färd mot att acceptera att hon är lesbisk. Alike är en duktig elev som studerar hårt i skolan och som vet att mycket i livet inte är gratis. 

Pariah skildrar på många sätt den sårbarhet många ungdomar kan känna i jakten på att hitta sin identitet. 

Finns att se: Microsoft Store, iTunes

Tomboy (2011)

Handling: 10-årige Laure flyttar till ett nytt kvarter i Paris och blir där misstagen för att vara en pojke. Laure spelar med och säger att hon heter Mickaël. Som pojke får Mickaël hängar med de andra pojkarna i grannskapet och blir accepterad. Men vad händer om sanningen avslöjas? 

Tomboy är en film som djupdyker i frågor om genus och könsnormer, sett med barnens ögon. Regisserad av Céline Sciamma som gav oss hyllade Porträtt av en kvinna i brand.

Finns att se: Låna gratis på biblioteket via Cineasterna, SF Anyime

The Favourite (2018)

Handling: Drottning Anne styr Storbritannien mitt under brinnande krig med fransmännen, men är inte särskilt intresserad av politik. Istället fördriver hon tiden med att mysa med sin älskarinna, Sarah Churchill. När Abigail, en släkting till Sarah, anländer till slottet får dock Sarah en rival om drottningens gunst. Det är med andra ord upplagt för strid. 

The Favourite är en svart komedi med ögongodis i miljöer och kostymer, samt suveränt skådespeleri. Regisserad av Yorgos Lanthimos som gett oss udda pärlor som The Lobster, The Killing of a Sacred Deer och Dogtooth.

Finns att se: Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Disney+

Min pappa Marianne (2020)

Handling: När Hanna får veta att hennes pappa vill leva som kvinna skakas hennes liv i dess grundvalar. Det tar tid att förlika sig med tanken att hennes pappa egentligen är kvinna, men för pappa Marianne finns det ingen väg tillbaka. 

Min pappa Marianne är en film som handlar om att leva livet som den man är, hur svårt det än må vara. 

Finns att se: Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes

The Danish Girl (2015)

Handling: The Danish Girl handlar om den första personen som genomgick en könskorrigering. Det är mitten av 1920-talet och Einar och Gerda lever lyckliga i sitt äktenskap. Men när Einar inser att han egentligen är kvinna hopar sig de mörka molnen och äktenskapet knakar i fogarna.

The Danish Girl är en historielektion över hur det kan ha varit att leva som trans under det tidiga 1900-talet. Alicia Vikander vann en Oscar för bästa skådespelerska i rollen som Gerda och är egentligen dramats stora stjärna. 

Finns att se: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Rakuten

52 Tuesdays (2014)

Handling: Hur hanterar man som barn en situation där ens mamma berättar att hon vill transitionera till man? Detta utforskar 52 Tuesdays som under ett år följer en förälder och ett barn när de ger sig ut på den långa resan att hitta sig själva och varandra. 

Finns att se: iTunes

Brüno (2009)

Handling: Den österrikiske modereportern Brüno blir både av med jobbet och sin pojkvän och drar till USA för att starta om på nu kula. Där möts han snart av homofoba amerikaner som är allt annat än vänligt inställda till den homosexuelle Brüno. 

Brüno är väl inte den mest seriösa HBTQ-filmen, och när det kommer till homosexuella stereotyper går den verkligen all in. Men detta är en av filmens styrkor. Den visar många av de fördomar som finns om hur homosexuella (män) ska uppträda och hur andra människor ser på det. Brüno skapades av komikern Sacha Baron Cohen, mannen som gav oss Borat, och i denna rulle levereras en stor drös komiska ögonblick!

Finns att se: Blockbuster, Google Play, Microsoft Store, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes

Wild Reeds (1994)

Handling: I en fransk by under Algerietrevolten börjar Francois, en blyg gymnasieelev, att utforska sin sexualitet. Detta visar sig vara långtifrån enkelt i ett samhälle där avböjande läggningar ses på med skepsis. Förutom att upptäcka sig själv har Francois ett brinnande intresse för film och litteratur, vilket hans vän Maïte blir mottagare för. 

Wild Reeds är en vacker film om sexuellt uppvaknande, om kolonialism och att växa upp.

Finns att se: Netflix

Operation Hyacinth (2021)

Handling: Polen på 1980-talet var ett land under mörkrött, kommunistiskt styre. I Operation Hyacinth får vi följa polismannen Robert Mrozowski som har till uppgift att leta rätt på homosexuella män och föra register över dem. Till detta höra även att utföra regelrätta trakasserier. Mrozowski arbetar under täckmantel hos en grupp homosexuella men ju mer han lär känna dem, desto mer börjar sidor inom honom vakna - sidor som han skäms för men inte kan trycka tillbaka.

Finns att se: Netflix

Blå är den varmaste färgen (2013)

Handling: Adèle tror att killar är hennes grej, men efter att ha träffat den blåhåriga tjejen Emma inser hon att så kanske inte är fallet. Ju mer tiden går, desto mer tankeverksamhet ägnas åt Emma. Känslorna växer och för att mota bort dem spenderar hon tid med snubben Thomas. Men går det verkligen att stänga av känslor så enkelt?

Finns att se: Låna gratis på biblioteket via Cineasterna, TriArt Play, SF Anytime, iTunes, Draken Film

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL