Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmer om mat – 7 matfilmer som får munnen att vattna

Filmer om mat – 7 matfilmer som får munnen att vattnas

David Forssell | Lista
30 april 2022
David Forssell | Lista
30 april 2022

Bon appétit!

Om du vill se något mer än bara kärlekshistorier och action är detta listan för dig. Hugg in i dessa filmer om mat!

Mat är inte bara en fröjd för munnen utan också en fröjd för ögat. Ta en titt på dessa matfilmer och du kommer definitivt att förstå varför!

7 filmer om mat

Eat, Drink, Man, Woman (1994)

Handling: Den pensionerade kocken Zhu bor tillsammans med sina tre vuxna döttrar i ett hus i Taipei, Taiwan. Alla fyra personer i familjen har sina egna problem att hantera. Jia-Chien jobbar som flygvärdinna man har sedan barnsben närt en dröm att arbeta som kock, som sin far, något fadern förkastat som ett jobb för män endast. Jia-Jen lägger ner all sin kraft i arbetet som kemilärare och konverteringen till kristendomen, ett sätt att komma över en förlorad kärlek. Den tredje, Jia-Ning, går på gymnasiet men jobbar också hårt på en snabbmatsrestaurang.

Eat, Drink, Man, Woman är en rolig film full av smaskig mat. Lika underhållande som det är att följa berättelsen, lika underhållande är det att beskåda all mat som serveras. Under filmen tas oväntade beslut av de fyra karaktärerna vilket skapar en film med bra framåtrörelse.

Speltid: 2 tim 4 min

Finns att se på: iTunes

Det regnar köttbullar (2009)

Handling: Flint Lockwood har tillverkat en maskin som kan omvandla vatten till mat, men har oturen på sin sida när han råkar förstöra stadens nya turistattraktion. Maskinen skickas ut i rymden och allt ser ut att vara förbi. Men så plötsligt börjar det regna ner mat från himlen och Flint inser att maskinen fungerar. Befolkningen börjar beställa mat av honom, men snart växer maten i storlek, det börjar regna köttbullar och bildas spaghetti-tornador - katastrofen är med ens ett faktum. 

Det regnar köttbullar är en skojig film om mat, perfekt att se med hela familjen!

Speltid: 1 tim 30 min

Finns att se på: Microsoft Store, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, Netflix

Sausage Party (2016)

Handling: I Sausage Party får vi följa korven Frank och hans vänner som bor i en livsmedelsbutik där allas högsta dröm är att hamna i någon av besökarnas kundkorg. Ingen av matvarorna vet exakt vad det innebär att bli utvald, men när sanningen går upp för dem blir de allt annat än glada. En revolt inleds, ledd av Frank och hans vänner, och sedan är filmen i full gång!

Sausage Party än parodi på animerad film och fungerar bäst för den lite äldre publiken. 

Speltid: 1 tim 29 min

Finns att se på: SF Anytime, Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, Microsoft Store, Amazon Prime

Julie & Julia (2009)

Handling: I Julie & Julia får vi följa Julia Childs (Meryl Streep) väg mot toppen som TV-kock och succén med hennes bok Det franska köket. Parallellt med detta följer vi även Julie (Amy Adams), som efter att ha drabbats av en 30-årskris bestämmer sig för att starta en blogg där hon berättar om sina försöka att laga alla 524 maträtter från Childs matbok.

För den som gillar matfilmer och i synnerhet den här kan jag starkt rekommendera serien Julia som släpptes i år på HBO Max. 

Speltid: 2 tim 3 min

Finns att se: Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Rakuten TV, Google Play, Netflix, Viaplay

Råttatoullie (2007) – en riktig pärla bland filmer om mat

Handling: Råttan Remy när en dröm att få bli en riktig superkock, men eftersom han är råtta har han uppenbara problem uppnå detta. En dag träffar han kökspojken Linguini, en kille med noll matlagningsbegåvning, och de bestämmer sig för att slå sina påsar ihop. Med Remy under hatten börjar Linguini plötsligt laga fantastiska rätter, men hur länge kan sanningen hållas hemlig?

Detta mästerverk av Pixar är förmodligen den allra bästa på listan med matfilmer. Har du ännu inte sett den finns det ingen tid att förlora!

Speltid: 1 tim 51 min

Finns att se på: Google Play, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Microsoft Store, Disney+

100 steg från Bombay till Paris (2014)

Handling: Madame Mallory (Helen Mirren) driver in Michelinrestaurang på den franska landsbygden och affärerna går bra. Men så en dag flyttar det in några indier i huset mitt emot och öppnar en indisk restaurang. Madame Mallory har fått en konkurrent, vilket hon är allt annat än tacksam över. Hon försöker stoppa dem med alla till buds stående medel, men efter ett tag inser hon att de kanske inte är så tokiga. 

100 steg från Bombay till Paris levererar starka känslor och heta kryddor till sin publik. Filmen är regisserad av svenske Lasse Hallström och är en av de filmer om mat som verkligen tillfredsställer smaklökarna. 

Speltid: 2 tim 2 min

Finns att se på: HBO Max, Apple TV, Youtube, Viaplay

Mestari Cheng (2019)

Handling: Kocken Cheng reser till Finland för att leta reda på en man vid namn Fongtron, en person som hjälpte honom ur en knipa för länge sedan. Ingen i den finska byn verkar dock känna till någon vid det namnet och Chang känner sig ytterst förvirrad. Efter ett tag får han hjälp av kvinnan Sirkka, som driver en restaurang med finsk husmanskost. Chang erbjuder henne sina matkunskaper, och snart lagas långt ifrån bara blå-vit mat i köket.

Mestari Cheng är en film som blandar finsk och kinesisk mentalitet med mat och humor. För dig som är hungrig på matfilmer rekommenderas denna starkt!

Speltid: 1 tim 54 min

Finns att se på: Netflix, Google Play, Viaplay, Youtube, Apple TV

NÄSTA ARTIKEL