Milk. Foto: Focus Features

10 starka protestfilmer

Sebastian Ahokas
01 maj 2022 kl. 20:30

Upprörda känslor och upprorsstämning i fokus.

Människan har sedan han lärde sig att gå varit benägen att säga till om något är fel. När många människor med samma syn på vad som är rätt eller fel samlats har detta ofta under åren lett till protester och motståndsrörelser i alla dess former. Dessa protester har även porträtterats i flertalet filmer. Här kommer en lista med tio filmer där protester, orättvisor och motståndsrörelser är i fokus.

Pride (2014)

Matthew Warchus film från 2014 utspelar sig i ett Thatcher-styrt Storbrittanien under 80-talet och handlar om en grupp HBTQ-aktivister som samlar in pengar för att hjälpa en grupp strejkande gruvarbetare och deras familjer. Precis som en stor majoritet av filmerna i listan är filmen baserad på verkliga händelser.

Foto: BBC Films/ 20th Century Fox

Bloody Sunday (2002)

Filmen handlar precis som U2s klassiska låt om den så kallade "Den blodiga söndagen"-massakern i Derry i Nordirland som inträffade 1972. Där en irländsk protestmarch ledde till en massaker av brittiska trupper. Filmen prisades bland annat med Guldbjörnen på Filmfestivalen i Berlin.

Foto: Paramount Classics

Norma Rae (1979)

I filmen från -79 får vi följa fabriksarbetaren Norma Rae Webster i North Carolina som blir involverad i fackliga aktiviteter och protester på en textilfabrik där hon arbetar. Detta efter att hennes egna hälsa och hennes kollegors hälsa skadas på grund av dåliga arbetsvillkor. Filmen fick flera utmärkelser. Bland annat en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

Foto: 20th Century Fox

Milk (2008)

Denna biografiska film handlar om aktivisten Harvey Milk som kämpade för homosexuellas rättigheter och var Kaliforniens första öppet homosexuella politiker. Milk spelas i filmen av Sean Penn som belönades med en Oscar för bästa manliga huvudroll. Filmen fick en lång rad andra utmärkelser och flera andra Oscarsnomineringar.

Foto: Focus Features

Selma (2014)

Paul Webb skrev filmen som skildrar medborgarrättsmarcherna från Selma till Monrgomery i Alabama 1965. Marscher som leddes av bland annar Martin Luther King och John Lewis. I rollerna hittar vi namn som David Oyelowo, Tom Wilkinson och Oprah Winfrey som även var med som producent. Filmen nominerades till bästa film på Oscarsgalan 2015.

Foto: 20th Century Fox

 

Malcolm X (1992)

Spike Lees klassiska biopic från 1992 handlar om den legendariska, kontroversiella och inflytelserika afroamerikanska ledaren Malcolm X. I filmen får vi ta del av hans liv - från halvkriminell drogmissbrukare till skicklig folktalare och hårt arbetande revolutionär spelad av Denzel Washington. Denzel som nominerades till en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats i filmen.

Foto: Largo International/Warner Bros.

Les Misérables (2012)

Det är svårt att skriva en lista om protester utan att ha med den superklassiska musikalen som sedan blivit film. Jag sitter redan nu och nynnar med till Do You Hear the People Sing och Suddenly. Den omåttligt hyllade och prisbelönta filmen handlar, precis som musikalen om fången Jean Valjean som jagas av en polis efter att ha brytit mot sin villkorliga frigivning och flyr till Paris. Innan det går han med på att ta hand om fabriksarbetarens Fantines dotter.

Foto: Laurie Sparham/Universal Pictures

Do the Right Thing (1989)

Ännu en film av Spike Lee på listan, och ännu en klassisk låt. Denna Oscarsnominerade dramafilm inleds till tonerna av Public Enemys låt Fight the Power och handlar om spänningen mellan svarta och vita i Bed-Stuy-distriktet i Brooklyn, New York. Där hittar vi pizzabudsklillen Mookie som hamnar i mitten av den spända konflikten i distriktet. 

Foto: Universal Pictures

V for Vendetta (2005)

Remember, remember the Fifth of November... Vissa av er kan nog resten av William Butler Yeats dikt som har en viktig del i den dystopiska actionthrillern från 2005. V for Vendetta ses redan som en klassiker och handar om en maskerad frihetskämpe som gör allt för att hämna personerna som tidigare har vanställt honom.

Foto: Warner Bros. Pictures

Suffragette (2015)

I den stjärnspäckade dramafilmen av Sarah Gavron med bland annat Helena Bonham Carter och Meryl Streep får vi följa 24-årige Maud Watts i sekelskiftets London när hon hamnar i en av Suffragetternas protester. Hennes liv kastas då fullständigt om och hon dras in striden för kvinnlig rösträtt tillsammans med kvinnorna på tvätteriet där hon arbetar.

Foto: 20th Century Fox

Detta är som sagt bara tio filmer. Det har gjorts betydligt fler filmer om protester, motståndsrörelser och likande. Är det någon film som du tycker absolut borde ha varit med på listan så får du gärna skriva i kommentarerna på Facebook.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL