15+ pinsamma missar i filmerna vi älskar

15+ pinsamma missar i filmerna vi älskar

13 december 2022 kl. 10:12

Här blev det visst fel!

Alla har vi väl någon gång sett en film och upptäckt något som egentligen inte borde varit där. Eller kanske har du gått ut ur en biograf och påpekat ett stort plot hole i storyn? Oavsett hur många miljoner som läggs på en film görs missar, och här kommer ett gäng i filmer som vi alla älskar.

1. Star Wars (1977)

R2D2
R2D2. Foto: Lucasfilm Ltd

En miss i Star Wars-storyn som jag stört mig på handlar om R2D2, och det faktum att denna lilla droid aldrig berättar vad som hände i prequel-trilogin för Luke. Det är dessutom en plot hole som hade kunnat undvikits om även R2:s minne raderats när C-3PO får sitt utsuddat i slutet av Episode III. I stället verkar R2D2 låtsas som ingenting under original-trilogin. Det är logiskt med endast originalfilmerna, men utifrån kontexten med prequel-filmerna blir det märkligt. 

2. Sagan om ringen (2001)

En bil i Sagan om ringen
Den ökända bilen i första Sagan om ringen-filmen. Foto: New Line Cinema

Peter Jacksons episka trilogi tar nästan ett halvt dygn att plöja igenom, och därför är det väl kanske inte mer än rimligt att det letar in sig lite missar i filmerna. Ett misstag som nästan blivit lika mytomspunnet som Bigfoot är att en bil ska ha letat sig in i den första filmen. Anledningen till att scenen vållat debatter ska vara eftersom bilen redigerades bort i DVD-versionen, och endast är med i originalversionen som gick på bio. Därför ser de flesta inte att en bil åker runt utanför fältet. Kanske borde Sam och Frodo bara frågat om den kunde skjutsat de hela vägen till Bree i stället?

3. Harry Potter och dödsrelikerna – Del 2 (2011)

Harry Potter
Harry Potter med likadana ögon som sina mamma, eller? Foto: Warner Bros.

"You have your mother's eyes", säger Snape innan han tar en sista suck och dör i Harrys armar. Det finns bara ett problem: Harrys ögon är blåa, och mamma Lilys ögonfärg var gröna. Daniel Radcliffe försökte bära gröna kontaktlinser under inspelningen av De vises sten, men de gav honom en allergisk reaktion och han fick genast sluta bära dem. Ingen visste ju då att J.K. Rowling skulle göra en sån stor grej av ögonfärgerna, men när hon skrev det i boken valde man att behålla det även i filmen vilket gav denna, något märkliga, replik från Snape.

4. Forrest Gump (1994)

Forrest Gump.
Tom Hanks i "Forrest Gump". Foto: Paramount Pictures

Forrest Gump är verkligen full av anakronismer, det vill säga saker som egentligen inte hör hemma i tiden, men på ett sätt kanske det också är lite av charmen med filmen? Men en miss som jag tror många kanske inte tänkt på är räkorna som han och Dan fiskar upp. Majoriteten av dem saknar nämligen sina huvuden. Såklart praktiskt, men knappast särskilt naturtroget. Man får väl utgå från att produktionen hellre tog in redan uppfiskade räkor, vilket får anses vara fullt rimligt ändå.

5. Tillbaka till framtiden (1985)

Back to the Future
Trots det här otroliga uppträdandet minns inte Martys föräldrar hur han såg ut 30 år senare. Foto: Universal Pictures

I Tillbaka till framtiden råkar Marty åka tillbaka 30 år i tiden och hamna i år 1955. Där råkar han göra så att hans mamma blir kär i honom och inte i hans pappa (utan sammanhanget låter det här mycket märkligt). Marty måste nu försöka para ihop dem igen, annars kommer han själv att sluta existera. Frågan är då: Hur kommer det sig att Martys föräldrar i framtiden sedan inte tycker det är märkligt att deras son ser ut precis som "Calvin Klein", som han kallade sig när han åkte tillbaka till 50-talet och spenderade en hel del tid med dem? Visst, det har hunnit gå 30 år, men man kan ändå tycka att det är ett sånt starkt ögonblick att de borde minnas det.

6. Titanic (1997)

Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i Titanic. Foto: 20th Century Fox.
Är Jack egentligen från framtiden? Foto: 20th Century Fox

James Cameron lade verkligen ner mycket av sin tid och själ på att skeppet skulle se så äkta ut som möjligt i filmen, och slutprodukten är verkligen imponerande. Interiören är väl utförd, men manuset lämnar vissa frågetecken. En av de största missarna är när Rose funderar på att hoppa från båten, och Jack lugnar henne genom att berätta om när han pimplade på Wissota-sjön. Imponerande, med tanke på att den konstgjorda sjön inte fylldes med vatten förrän 1918, alltså sex år efter att Titanic sjönk. Kanske hade han hjälp av Marty och hans tidsmaskin?

7. Nyckeln till frihet (1994)

Nyckeln till frihet
Hade Andy och Red spelat schack hade det nog inte gått rätt till. Foto: Columbia Pictures

Precis som sin årskompis Forrest Gump finns det här en del anakronismer. En miss som man däremot måste kolla lite noggrannare efter är Andys schackbräde. För trots att han verkar vara en sån smart människa och uppenbarligen ett fan av schack, har han lyckats ställa upp pjäserna fel. Brädet står nämligen fel, vilket också gör att pjäserna inte är uppställda korrekt. Eller kanske blev han bara uttråkad och valde att testa något nytt...

8. Gudfadern (1972)

Miss i Gudfadern-filmen
Till vänster ser vi de två ökända hippierna. Foto: Paramount Pictures

I den första Gudfadern får vi följa familjen under 40 och 50-talet, vilket filmen oftast även är trogen till när det kommer till klädstil, bilar och allt som erbjöds från den tidseran. Nästan i alla fall. För i en scen, när Michael reser till Las Vegas, kan vi plötsligt se två män som ser ut att vara hippies. Detta fenomen existerade inte då. Francis Ford Coppola har själv erkänt missen, och förklarade att det skedde eftersom tagningen gjordes av en billigare enhet. 

9. Ant-Man (2015)

Ant-man
Paul Rudd som Scott i "Ant-Man". Foto: Disney

Marvel-filmerna är på ett sätt en stor samling av olika plot holes som man egentligen borde ifrågasätta mer (men samtidigt också köper eftersom man helst bara vill äta popcorn och njuta av dem). En miss i en story som jag funderat över är i Ant-Man. Hank Pym gör det väldigt tydligt att Scott kommer behålla sin massa även fast att han krymper, så trots sin storlek kommer hans vikt vara densamma. Hur kommer det sig då att han kan rida på myrorna? Borde inte dessa krossas av hans vikt?

10. Pulp Fiction (1994) 

Pulp Fiction
Samuel L. Jackson och John Travolta. Foto: Miramax Films

I scenen när Jules och Vincent blir beskjutna av en man som gömmer sig i ett badrum, kan den som är riktigt uppmärksam se att något inte stämmer. Bakom de två männen ser man nämligen skjuthål redan innan några skott avfyrats. Även perfektionister som Quentin Tarantino kan uppenbarligen göra misstag.

11. Braveheart (1995)

Bil i Braveheart
Ett fordon som troligtvis inte hör hemma här. Foto: Icon Productions

Mel Gibsons Braveheart har faktiskt flera olika missar, både historiska och såna som man hade kunnat undvikit på inspelningen. Att den är historiskt inkorrekt låter vi vara för denna gång, och i stället pekar vi ut den här vita skåpbilen som letat sig in i en av scenerna. Med tanke på alla historiska fel kanske man bara trodde att den var en del av filmen?

12. Gladiator (2000)

Miss i Gladiator
Gastuben i en av vagnarna från "Gladiator". Foto: Universal Pictures

Visste ni att när gladiatorerna slogs på Colosseum så styrdes vagnarna inte bara av hästar, utan även av gastuber? Eller det är i alla fall så det går till enligt Gladiator, där vi tydligt kan se en gastub ligga i en vagn som fällts. Frågan är ju egentligen varför den ens är där till att börja med? 

13. Jurassic Park (1993)

Miss i Jurassic Park
En hjälpsam hand på den lilla dinosaurien. Foto: Universal Pictures

Ibland behöver alla en hjälpande hand, till och med velociraptorer. I en de mest nerviga scenerna i Jurassic Park, när velociraptors jagar Lex och Tim i köket, öppnar en av dessa dinosaurier en dörr. Eller den och den, om man kollar noga ser man tydligt en hand som håller i svansen. "Clever Girl" kanske inte är så "clever" ändå.

14. Toy Story (1995)

Toy Story
Buzz må kanske tro att han inte är en leksak, men han beter sig verkligen som en. Foto: Disney

När barnen inte är i närheten kommer alla leksaker till liv, och så fort en människa är i närheten fryser de till igen. Så långt är allting rimligt, men en miss som manusförfattarna inte verkar tänkt på är det faktum att Buzz Lightyear inte tror att han är en leksak. Så varför väljer han då att följa samma regler som leksakerna?

15. American Sniper (2014)

American Sniper
Bradley Cooper med världens minst verkliga bebis. Foto: Warner Bros. Pictures

Det är svårt att göra en sån här lista utan att ta upp den ökända "bebisen" i American Sniper. Att man inte vill använda sig av en riktig bebis kan jag köpa, men var de tvungna att ta den mest uppenbara dockan som finns? Tydligen ska den riktiga babyn fått feber, men hade nästan varit värt om de skjutit upp inspelningen ett par dagar...

16. Lejonkungen (1994)

Nala, Simba och Rafiki i slutet av Lejonkungen. Foto: Disney

Okej, man ska kanske inte klaga allt för mycket på det jobb alla animatörer gör, för det är imponerande. Men nog kan man väl begära att ögonfärgerna inte skiftar för lejonen under filmens gång? Det är i alla fall det som händer, både Nala och Simba byter färger på både sina ögonfärger och på ögonvitorna flera gånger.

17. Star Wars (1977), igen 

Star Wars stormtrooper
Det ikoniska ögonblicket när en stormtrooper slår i huvudet. Foto: 20th Century Fox

Jag vet att vi redan kört på Star Wars, men varför inte avsluta där vi började? Dessutom är just denna scen en av mest ikoniska misstagen som letat sig in i filmer. När tre stormtroopers kommer in i ett kontrollrum råkar en av de slå i sitt huvud i dörren, något som inte var med i manuset. Om George Lucas valde att ha kvar det medvetet eller ej vet vi inte.

Mer läsning:

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL