20 roliga fakta om Sagan om ringen

20 roliga fakta om Sagan om ringen

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 12 april 2022 kl. 15:04 | Publicerad 30 januari 2022 kl. 14:01

Visste du det här om Sagan om ringen?

Filmtopp bjuder på en triviafest i form av rolig och annorlunda kuriosa om en av tidernas mest älskade filmer – "Sagan om ringen: Härskarringen".

Elijah Wood har hunnit bli 41 år gammal, Sagan om ringen: Härskarringen är över 20 år och med Prime Videos kommande serie är Tolkiens universum på väg in i en ny era. Tiden går, men storheten i Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer består.

Nedan bjuder vi på rolig och oväntad fakta (påstådd åtminstone) om den första filmen i trilogin.

1. Peter Jackson lurade Elijah Wood och Andy Serkis efter inspelningen

Den enda ringen
"The one ring" var visst inte så unik ändå. Foto: SF Studios.

Efter inspelningen av trilogin ska Jackson ha gett en ring från inspelningen till både Frodo-skådespelaren Elijah Wood och Gollum-skådespelaren Andy Serkis – båda två ska ha trott att de fick "den enda ringen".

2. Du behöver nästan ett halvt dygn för att se alla filmer i ett svep...

Tänker du titta på de förlängda versionerna av samtliga tre filmer i ett svep kommer du behöva avsätta hela 681 minuter, motsvarande 11 timmar och 21 minuter.

3. ...men de hade kunnat vara ännu längre

Den ursprungliga klippningen av trilogins första film sägs ha landat på 4,5 timmar.

4. Christopher Lee var den enda som hade träffat Tolkien

Sir Christopher Lee, skådespelaren bakom Saruman, var den enda i hela produktionen som någonsin träffade J.R.R. Tolkien på riktigt. Lee var också ett stort fan av Tolkien och sägs ha läst Sagan om ringen årligen fram till sin död 2015.

5. Gimli är egentligen längst i brödraskapet

Skådespelaren John Rhys-Davies spelade rollen som dvärgen Gimli, men i verkligheten är han längst av de nio skådespelare som utgjorde karaktärerna i ringens brödraskap.

6. Sean Beans flygrädsla fick honom att jobba extra under inspelningen

Sean Bean som Boromir
Trollbunden av ringen eller bara trött efter bergsklättningen? Foto: SF Studios.

Boromir-skådespelaren Sean Bean fick slita aningen hårdare än sina kollegor på grund av sin flygrädsla. Bean valde att endast flyga när det var absolut nödvändigt, vilket försvårade hans tid under inspelningen en hel del. Många scener i filmen spelades nämligen in på platser som filmteamet flög till med helikopter.

Under scenerna där brödraskapet ska ta sig över berget, Caradhras, valde Bean att dagligen vandra två timmar upp för berget, i full mundering som Boromir, samtidigt som resten av teamet passerade över honom i helikoptrar.

7. Du kan se var alverna kommer ifrån på deras ögonfärg

I Sagan om ringen: Härskarringen kan du urskilja var alverna kommer ifrån baserat på vilken blå nyans de har på ögonen. Alverna från Lothlórien ska exempelvis ha ljusblå ögon, medan alverna från Vattnadal har mörkblå.

Någon som orkar dubbelkolla om det faktiskt stämmer?

8. Viggo Mortensen gick runt med sitt svärd – och blev stoppad av polisen

För att vara kvar i karaktär så mycket som möjligt bar Viggo Mortensen (Aragorn) med sig sitt svärd utanför inspelningen, även på offentliga platser, vilket gjorde att han ska ha blivit utfrågad av polis vid flera tillfällen.

9. Legolas pratar inte med Frodo

Under hela långa trilogin yttrar Legolas inte mer än fem korta ord direkt till Frodo. Den enda gången Legolas tilltalar Frodo är när han säger "And you have my bow" i den första filmen.

10. Bilbo är inte Frodos morbror

Ian Holm som Bilbo
Familjen Baggers släkttavla skapar huvudbry. Foto: SF Studios.

Här är något som de inbitna Tolkien-fansen säkerligen visste. Trots att Bilbo ofta benämns som Frodos morbror, och att Frodo kallar honom för "uncle", så är de mer avlägsna släktingar än så. Frodos aningen invecklade familjehistoria gör honom nämligen till Bilbos kusinbarn (på sin mammas sida) och sysslingbarn (på sin pappas sida).

11. Flera försök till inbrott stoppades under inspelningen

Säkerheten under inspelningen av filmen var väldigt hög på grund av all uppståndelse kring den. Under inspelningsperioden stoppades hela tre stycken försök till inbrott.

12. Ian McKellen gick nästan miste om rollen som Gandalf

Det var många tunga namn som var tilltänkta för rollen som Gandalf innan den slutligen landade i händerna på Sir Ian McKellen, inklusive två andra Sirs – Sean Connery och Patrick Stewart. Båda ska dock tackat nej då handlingen inte resonerade med dem. Även Christopher Plummer ska ha erbjudits rollen och McKellen avböjde den nästan på grund av sin medverkan i X-Men (2000).

I dag är det nästan omöjligt att föreställa sig någon annan än McKellen i rollen.

13. Även Aragorn kunde spelats av någon annan

Det var inte heller någon självklarhet att rollen som Aragorn skulle gå till Mortensen. Enligt rapporter hade Jackson nämligen två andra favoriter. Hade regissören fått bestämma hade rollen istället gått till antingen Sir Daniel Day-Lewis eller Russell Crowe. Framförallt den sistnämnde ska ha varit intresserad av rollen, men var tvungen att tacka nej på grund av tidigare åtaganden.

14. Steven Tyler trodde att Liv Tyler blivit dubbad

Liv Tyler som Arwen
Liv Tyler som Arwen. Foto: SF Studios.

Liv Tyler spelade rollen som Arwen i filmerna och hon gjorde sin röst så djup att hennes pappa, världsartisten Steven Tyler, ska ha frågat om hennes röst blivit dubbad av någon annan.

15. The Beatles ville spela in Sagan om ringen

Okej, fram med saltkaren nu, för vi har ingen aning om hur hög sanningshalten är i detta stycke trivia. Tydligen ska självaste The Beatles ha drömt om att vara med i Sagan om ringen. Nu är det givetvis inte Peter Jacksons trilogi vi talar om, utan tidigare planer av en adaption av Tolkiens verk. Den gången var det Stanley Kubrick som var på tapeten som regissör och The Beatles ville att Paul McCartney skulle spela Frodo, George Harrison Gandalf, Ringo Starr Samwise och John Lennon Gollum. Kubrick ska dock ha ansett att boken var omöjlig att filma.

16. Orlando Bloom övade flitigt innan inspelningen

Orlando Bloom
Orlando Bloom tar sikte i rollen som Legolas. Foto: SF Studios.

För att göra sig själv rättvisa i rollen som Legolas spenderade Orlando Bloom två månader med att lära sig skjuta pilbåge ordentligt.

17. En av fem filmer som toppat Imdb:s ranking

Sagan om ringen: Härskarringen är en av blott fem filmer som har toppat Imdb:s topp 250-lista. De övriga filmerna är Nyckeln till frihet (1994), Gudfadern (1972), Stjärnornas krig (1977) och The Dark Knight (2008).

18. Ian Holm har spelat både Bilbo och Frodo

Sir Ian Holm, som spelade rollen som Bilbo, har även spelat rollen som Frodo i en tidigare radioadaption av Sagan om ringen, som producerades av BBC Radio, 1981.

19. Alla utom en i brödraskapet tatuerade sig

Alla utom en av skådespelarna som utgjorde de nio i brödraskapet valde att tatuera in ordet "nio" på alviska. Den enda som avstod var John Rhys-Davies som ska ha skickat sin stuntman i sitt ställe.

Elijah Wood har sin tatuering på magen, Sean Astin och Billy Boyd har sina på anklarna, Orlando Bloom har sin på underarmen, Ian McKellen, Dominic Monaghan, Sean Bean och Viggo Mortensen har sina på axlarna.

20. Vin Diesel ville spela Aragorn

Vin Diesel
Föreställ dig den här snubben på en häst och med ett svärd i handen. Foto: Universal Pictures.

Jag har sparat min personliga favorit till sist. Tydligen gick Vin Diesel, av alla skådespelare, på audition för rollen som Aragorn. Det hade varit fullkomlig underbart att se honom i rollen, det hade givetvis också varit en total katastrof.

RELATERAT INNEHÅLL:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL