Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vikingafilmer – 5 bra filmer om vikingar

Vikingafilmer – 5 bra filmer om vikingar

Jeanette Björlin | Lista
25 februari 2022
Jeanette Björlin | Lista
25 februari 2022

Filmer att se om du gillar Vikings: Valhalla

I samband med premiären av "Vikings: Valhalla" passar Filmtopps Jeanette Björlin på med att lista fem bra Vikingafilmer. Blås i hornet, sammankalla de nordiska gudarna – nu kör vi!

I dag är det dags för Vikings: Valhalla att ha premiär på Netflix. Detta firar vi med att lista fem stycken filmer om vikingar, som faktiskt är bra. För visst är det som så, att när vi väl har svept Vkikings: Valhalla så längtar vi efter mer!

1. Vikingarna (1958)

The Vikings
Foto: United Artists

Bittert hat separerar två bröder. Prins Einar är son och arvtagare till en Vikingahövding. Prins Eric är hans ovetande halvbror, den oäkta sonen till Einars far och en engelsk drottning. När vikingarna kidnappar en prinsessa, sätter hennes skönhet båda männens hjärtan i brand och blir orsaken till en blodig duell som avgör deras öde och framtiden för det engelska kungariket.

Äventyrsfilm som är baserad på Edison Marshall roman The Viking från 1951. Med Kirk Douglas, Tony Curtis, Janet Leigh och Ernest Borgnine

2. Beowulf (2007)

Beowulf
Foto: Warner Bros. Pictures

Äventyr från 2007 av Robert Zemeckis med Angelina Jolie och Ray Winstone. I en tid av hjältemod, dräper den store krigaren Beowulf demonen Grendel och drar därmed på sig Grendels monstruösa, men samtidigt betagande, moders ilska. Den sammandrabbning som följer kommer att förvandla en kung till en legend. Oscarsbelönade regissören Robert Zemeckis berättar den äldsta episka sagan i det engelska språket med den modernaste tekniken.

Med Ray Winstone, Anthony Hopkins, Robin Wright Penn, Brendan Gleeson, John Malkovich, Crispin Glover, Alison Lohman och Angelina Jolie. 

3. Valhalla Rising (2009)

Valhalla Rising
Foto: Scanbox Entertainment

Mads Mikkelsen spelar den stumme och övernaturligt starke vikingakrigaren One Eye som under lång tid hållits fången av en ondskefull klan. Hans övernaturliga krigaregenskaper har hållit honom vid liv genom de dödliga gladiatorkamper han tvingas utkämpa. Till slut lyckas One Eye döda sina fångvaktare, och tillsammans med slavpojken Are beger han sig på en resa som tar honom till mörkrets hjärta - och på den blodiga resan upptäcker vem han egentligen är.

Dansk film regisserad av Nicolas Winding Refn. Tillsammans med Mikkelsen består rollistan av Maarten Stevenson, Ewan Stewart, Gary Lewis, Alexander Morton, Jamie Sives, Gordon Brown och Stewart Porter.

4. Thor (2011) 

Thor
Foto: Paramount Pictures

Det finns många hjältar i världen… men bara en gud. När den arrogante krigaren Thor förvisas till jorden från Asgård måste han kämpa hårt för att återfå sina förlorade krafter. När han jagas av en invasionsstyrka som kommit för att förinta honom måste den fallne åskguden ge sig in i striden och lära sig vad som krävs för att bli en äkta hjälte.

Kenneth Branagh har regisserat denna superhjältefilm baserad på Marvel Comics Thor, där hjälten är inspirerad av den forngermanska åskguden Tor. Som Thor ser vi Chris Hemsworth, som får sällskap av Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Colm Feore, Ray Stevenson, Idris Elba, Kat Dennings, Rene Russo, och Anthony Hopkins.

5. Den siste konungen (2016)

The Last King
Foto: Magnolia Pictures

Året är 1204. Norge härjas av inbördeskrig. På den ena sidan står birkebeinarna och på den andra sidan deras ärkefiender baglerna som stöds av danskarna och den rika påvekyrkan. Med vapen i hand regerar de i Østlandet. När birkebeinarkungen Håkon Sverresson dör på mystiskt vis tror alla att blodlinjen i kungaätten nu är bruten och att ingen arvinge finns. Men det visar sig att kungen har fått en oäkta son med sin frilla Inga från Varteig. Barnet som är döpt till Håkon efter sin far vaktas i största hemlighet mitt i baglernas område. För att rädda pojken undan en säker död måste birkebeinarna föra honom till Nidaros.

Den siste konungen är ett norskt historiskt drama regisserad av Nils Gaup. Kristofer Hivju, "Tormund Giantsbane" från Game of Thrones, spelar "Torstein". Andra skådespelare: Jakob Oftebro, Thorbjørn Harr, Pål Sverre Valheim Hagen, Ane Ulmoen Øverli.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL