8 filmer där skurken vinner

15+ 90-talsthrillers som fortfarande håller

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 12 april 2022 kl. 13:04 | Publicerad 27 februari 2022 kl. 20:02

Redo för en nostalgisk thrillerfest?

Fördelen med att ha växt upp på 90-talet som otroligt lättskrämd är att man på senare tid kunnat upptäcka alla rysare och thrillers som man gömde sig från som barn. Nedan presenterar vi över 15 av 90-talets många sevärda thrillers – som håller än i dag.

1. Seven (1995)

Seven
Foto: SF Studios.

Genre: Kriminalthriller
Handling:
Två poliser, en reserverad veteran och en hetlevrad nykomling, jagar en seriemördare som väljer ut sina offer med hjälp av de sju dödssynderna: högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja.

En motivering för att inkludera Seven på listan med vassa 90-talsthrillers känns överflödig. David Fincher ligger bakom många av 90-talets bästa thrillers, men det här kan nog vara hans bästa. Att filmen fått mer och mer respekt med tiden säger det mesta.

2. Lida (1990)

Lida
Foto: SF Studios.

Genre: Dramathriller
Handling:
En framgångsrik författare blir räddad från en bilolycka av en kvinna som visar sig vara en stor beundrare av hans verk. Det dröjer inte länge innan vistelsen hos kvinnan utvecklas till en mardröm och omhändertagandet förvandlas till fångenskap.

Regi av Rob Reiner, manus av William Goldman och en grundberättelse av självaste Stephen King – 90-talets parad av sevärda thrillers kunde inte ha börjat mycket bättre än så här.

3. The Game (1997)

The Game
Foto: Buena Vista International.

Genre: Psykologisk dramathriller
Handling:
En förmögen bankman från San Francisco får möjligheten att delta i ett mystiskt spel, som snart tar över hela hans liv och får honom att ifrågasätta sin mentala hälsa – och det tycks inte finnas något slut på misären.

Fincher. Behöver vi säga mer än så? Två år efter Seven gav han ifrån sig nästa thriller som har stått pall mot tidens tand.

4. The Talented Mr. Ripley (1999)

The Talented Mr. Ripley
Foto: Scanbox Entertainment.

Genre: Kriminalthriller
Handling:
Tom Ripley är en ung man med många talanger och han drömmer om ett bekymmersfritt liv i lyx. Han använder sina förmågor för att leva ett liv i extravagans, helt på andras bekostnad, och han är redo att gå till extrema längder för att bevara sin livsstil.

The Talented Mr. Ripley kom ut i slutskedet av 90-talet och det märks. Filmen är den på listan som känns mest 2000-tal. Ett perfekt val om du letar efter något som produktionsmässigt känns en gnutta modernt med andra ord.

5. Jägarna (1996)

Jägarna
Foto: Sonet Film.

Genre: Svensk kriminalthriller
Handling:
Efter ett skottdrama tar en Stockholmspolis en ny tjänst på sin uppväxtort i Norrland. Hans efter-boken-metoder vänder snart hela samhället, som styrs av oskrivna regler, mot honom. Inte ens hans bror eller den lokala polisen tycks stötta honom.

Listans svenska tillskott är givetvis Jägarna, som med all rätt blivit en klassiker. Det är ingen slump att det blåsts nytt liv i Jägarna de senaste åren – filmen håller nämligen fortfarande!

6. Fargo (1996)

Fargo (1996)
Foto: SF Studios.

Genre: Thrillerkomedi
Handling:
En desperat bilförsäljare från Minnesota är så skuldsatt att han lejer en kriminell duo för att kidnappa hans fru, med syftet att kunna utpressa hennes pappa på pengar. Inkompetens, otur och en ihärdig polis sätter dock käppar i hjulen för planen, som spårar ur mer och mer.

Kombinationen thriller och komedi är underskattad, och det är Fargo ett odödligt bevis på. Denna underbara film av bröderna Coen kan aldrig bli gammal.

7. När lammen tystnar (1991)

När lammen tystnar
Foto: SF Studios.

Genre: Kriminalthriller
Handling:
Clarice Sterling, en ung FBI-agent under utbildning, skickas till den extremt farlige seriemördaren och före detta psykiatern Hannibal Lecter, för att få hjälp med att sätta stopp för en annan seriemördare.

Antagligen en av de tre mest självklara filmerna på vår lista med 90-talsthrillers som håller än idag. En mer välskriven och komplett thriller än När lammen tystnar går nog inte att hitta.

8. En enkel plan (1998)

En enkel plan
Foto: Nordisk Film.

Genre: Kriminalthriller
Handling:
Tre arbetarklassmän kommer över en väska som innehåller fyra miljoner dollar och gör upp en plan för att undanhålla fyndet från myndigheterna – något som visar sig vara lättare sagt än gjort. Snart leder misstänksamhet och andra missöden till att planen ser ut att fallera.

En enkel plan är en riktig pärla som en hel del kanske har missat. Tillhör du den kategorin vet du vilken som blir nästa film. Skådespel, regi och manus håller alla högsta klass.

9. Tesis/Snuff Movie (1996)

Tesis
Foto: Atlantic Film.

Genre: Skräckthriller
Handling:
I samband med att Ángela skriver en avhandling om våld kommer hon över en snuffilm där en kvinna torteras till döds. Tillsammans med sin våldsfixerade vän undersöker Ángela varifrån filmen kommer och inser snart att offret har en viss koppling till henne själv.

Det här är en bra 90-talsthriller för dig som vill ha något riktigt obehagligt, med en premiss som grundar sig i något ännu mer motbjudande. Är det vad du är ute efter så håller Tesis definitivt än i dag.

10. De misstänkta (1995)

De misstänkta
Foto: Paramount Pictures.

Genre: Kriminalthriller
Handling:
En ensam överlevare från en explosion och sammandrabbning på en båt, där fyra brottslingar avlidit, berättar för polisen om det snåriga händelseförlopp som ledde fram till tragedin – ett händelseförlopp som började när fem brottslingar till synes slumpmässigt möttes under en vittneskonfrontation.

Som thriller får De misstänkta anses vara väldigt snäll, men det hindrar inte filmen från att vara fullkomligt fenomenal.

11. Pi (1998)

Pi
Foto: Protozoa Pictures.

Genre: Psykologisk thriller
Handling:
En paranoid matematiker är övertygad om att det finns ett bakomliggande matematiskt mönster för allt i naturen. Han söker alltmer besatt efter talet som ska bevisa hans övertygelse.

Regissören Darren Aronofsky har vid flertalet tillfällen visat att han kan provocera tittarens psyke, kanske allra tydligast med Mother! men redan med debutfilmen Pi gjorde han det på ett mästerligt sätt. Filmen är också en uppvisning i vad man kan göra med en i princip obefintlig budget.

12. Basic Instinct (1992)

Basic Instrinct
Foto: Universal Pictures.

Genre: Erotisk thriller
Handling:
En irrationell polis med alkoholproblem undersöker ett brutalt mord på en avdankad rockstjärna. Nyckelpersonen i utredningen är en förförisk och manipulativ romanförfattare, vars uppdiktade mord har en tendens att inträffa i verkligheten.

Basic Instinct, filmen som på grund av den där scenen blivit lite av symbolen för alla 90-talets erotiska thrillers, måste givetvis inkluderas på listan.

13. True Lies (1994)

True Lies
Foto: Universal Pictures.

Genre: Action/Thrillerkomedi
Handling:
Helen tror att hennes man Harry är ­försäljare, men han är egentligen hemlig agent. Under makens ständiga resor känner sig Helen för­summad och inleder ett förhållande med en bilförsäljare. Samtidigt som Harry jagar terrorister får han fullt upp med att rädda både sitt land och sitt äktenskap.

Skulle du fastna framför True Lies utan att veta ett skvatt om filmen så kommer du ha svårt att avgöra om den är seriös eller någon form av skämt – vilket är precis vad som gör den så sevärd än i dag. Nedbrytningen av genren och den svårdefinierade tonen i filmen har eventuellt gjort den ännu roligare med tiden.

14. Spring Lola (1998)

Spring Lola
Foto: Atlantic Film.

Genre: Tysk kriminalthriller
Handling:
Efter en misslyckad leverans av en stor summa pengar har Lola 20 minuter på sig att vaska fram pengarna åt maffian – misslyckas hon kommer hennes pojkvän att avrättas. Låt den desperata jakten börja...

Det som gör att Spring Lola åldrats så bra är det effektiva berättandet som är ett skolboksexempel på hur man gör en kompakt film som klarar av att upprätthålla intensitet från början till slut.

15. Eyes Wide Shut (1999)

Eyes Wide Shut
Foto: Warner Bros.

Genre: Dramathriller
Handling:
En ödesdiger vinternatt på Manhattan ger sig en man ut på en bisarr, erotisk eskapad som triggats av att hans fru erkänt att hon trånat efter en annan man. Under utflykten blir han inblandad i en mordhistoria och plötsligt är det inte enbart hans äktenskap som är hotat.

Eyes Wide Shut blev mästerregissören Stanley Kubricks sista film och även om det inte är hans bästa verk, så måste filmen ses som ett värdigt avslut på hans karriär. Det här är en tidsmässigt lång film i kategorin för 90-talsthrillers, men den är aldrig tråkig.

16. Bound (1996)

Streama Bound (1996)
Foto: Svensk Filmindustri.

Genre: Erotisk thriller
Handling:
Den tidigare brottslingen Corky gör upp en plan med sin älskare Violet om att stjäla en stor summa pengar från maffian och sätta dit Violets pojkvän för stölden. Planen går inte helt och hållet som de tänkt sig.

Bound har fortfarande förmågan att snärja tittaren på ett effektivt sätt, men den är också intressant att se med tanke på att det är systrarna Wachowskis regidebut.

17. L.A. konfidentiellt (1997)

L.A. konfidentiellt
Foto: Warner Bros.

Genre: Kriminalthriller
Handling:
Sex personer hittas brutalt mördade på det nattöppna fiket Night Owl, i Los Angeles på 50-talet. En av de döda är en tidigare polis, vilket får hans aktiva kollegor att arbeta extra hårt med att hitta den skyldige. Till en början ser fallet ut att gå mot en snabb upplösning, men poliserna Bud, Jack och Ed känner på sig att det är något som inte stämmer.

Vi avslutar med ytterligare en "snäll" 90-talsthriller. L.A. konfidentiellt är kort och gott en suverän film och har du lyckats missa den är det inte läge att skämmas – gläds istället åt att du har en riktigt härlig filmupplevelse framför dig.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL