Fem spännande thrillers från 2010-talet

Fem spännande thrillers från 2010-talet

Filmtopp
Uppdaterad 21 februari 2020 kl. 11:02 | Publicerad 08 februari 2017 kl. 18:02
ANNONS
ANNONS

Saknar du någon modern thriller på listan?

"När Lammen Tystnar" (1993) är en av genrens och kanske rent av filmhistoriens bästa filmer. Anthony Hopkins spelar den galna och intelligenta kannibalen Hannibal Lecter som manipulerar FBI-studenten Clarice Starling spelad av Jodie Foster. Filmen toppar oftast varenda lista inom genren, med all rätt. Fast för att bespara oss från denna repetition, har gjort att jag istället valt att uppmärksamma några personliga favoriter av 2010-talets thrillerutbud.

Prisoners (2013)

prisoners-2013-movie-jake-gyllenhaal1
Foto: Nordisk Film

Regi: Denis Villeneuve

Manus: Aaron Guzikowski

Med: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Maria Bello, Terrence Howard m.fl.

Handling: När familjen Dovers sexåriga flicka Anna försvinner tillsammans med hennes jämgamla kompis inleds en våg av panik. Enda spåret efter dem är en husbil vars chaufför arresteras av den lokala polisen. När chauffören sedan släpps i brist på bevis tar Annas pappa lagen i egna händer för att få svar i jakten på att finna sin dotter.

Motivation: Prisoners är intensiv, obehaglig och mycket spännande. I takt med att handlingen framskrider får man som tittare helt nya perspektiv vilket ständigt utmanar den egna uppfattningen om händelseloppet och väcker moraliska frågor som är svåra att tackla. Prisoners är en känslomässig berg och dalbana som lämnar ett starkt och bestående intryck.

betyg_4

Gone Girl (2014)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Regi: David Fincher

Manus: Gillian Flynn

Med: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry m.fl.

Handling: Gone Girl är baserad på succéromanen av författaren Gillian Flynn, som även har skrivit filmens manus. Handlingen kretsar kring det gifta paret Nick och Amy Dunne, varav den senare plötsligt försvinner. Fallet uppmärksammas stort i media och misstankarna faller snart på Nick som med sitt avvikande beteende och undanflykter inte längre kan undgå polisens uppmärksamhet.

Motivation: Läsare av boken kommer att känna igen sig väl. Det är en framgångsrik filmatisering av den litterära förlagan som har lyckats väl med att förvalta den spännande historien. Ben Affleck gör en stabil insats som Nick, men det är Rosamund Pike som står för filmens bästa skådespeleri. Gone Girl är en mörk och stundvis ruggig historia som är väl värd att se!

betyg_4

End of Watch (2012)

End of Watch
Foto: Nordisk Film

Manus & Regi: David Ayer

Med: Jake Gyllenhaal, Michael Pẽna, Anna Kendrick, America Ferrera m.fl.

Handling: End of Watch följer två patrullerande poliser under deras dagliga arbete mitt i Los Angeles gängkriminalitet. Efter framgångsrika tillslag mot drog- och människohandeln placerar den mexikanska kartellen ett pris på deras huvud. Plötsligt når deras redan hektiska arbete en ny nivå när de aktivt jagas av områdets farligaste kriminella och måste använda alla sina färdigheter för att hålla sig vid liv.

LÄS OCKSÅ: De bästa filmerna på Netflix

Motivation: End of Watch är filmad med handkamera, vilket inte alltid är ett lyckat grepp men fungerar förvånansvärt väl här. Det förstärker känslan av realism i polisernas vardag vilket bidrar till filmens trovärdighet som helhet. Jake Gyllenhaal och Michael Pẽna kompletterar varandra bra och gör en övertygande insats som både vänner och kollegor.

Filmen blandad action och spänning på ett balanserat sätt och allt eftersom filmen fortgår byts den stundvis lättsamma andan ut mot en tung och intensiv atmosfär. Filmens tredje akt är oerhört stark och filmens avslutning lämnar få oberörda.

betyg_4

Black Swan

Black-Swan
Foto: Twentieth Century Fox

Regi: Darren Aronofsky

Manus: Mark Heyman, Andres Heinz, John J. McLaughlin

Med: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder m.fl.

Handling: Natalie Portman spelar Nina, en ambitiös balettdansös i New York vars liv upptas av få andra saker än dans. Vi får följa hennes strävan att få en roll i storproduktionen Svan sjön, vilket leder till en stressfylld tillvaro. I kombination med en kontrollerande mamma och en stark rival övergår hennes strävan till en destruktiv besatthet som tär på hennes psyke.

Motivation: Black Swan är i sitt tempo långsamt och påminner mer om ett drama jämfört med en fartfylld thriller. Det gör den dock inte mindre spännande för det. Snarare vinner den på att sänka tempot för att få en bättre inblick i karaktärerna och deras känsloliv. Detta är en välspelad och kuslig film vars sanna fasa återspeglas i de mellanmänskliga förhållanden som är filmens kärna.

betyg_4

Shutter Island

shutter-island
Foto: United International Pictures

Regi: Martin Scorsese

Manus: Laeta Kalogridis

Med: Leonardo DiCaprio, Michelle Williams, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer, Max von Sydow m.fl.

Handling: Shutter Island är skådeplatsen för ett av Bostons mentalsjukhus, som huserar patienter dömda till psykiatrisk vård efter begångna brott. Två federala poliser beger sig ut till ön för att utreda försvinnandet av en patient och märker under utredningens gång att saker och ting inte är som de verkar.

Motivation: Shutter Island är likt Gone Girl baserad på en framgångsrik spänningsroman. Eftersom jag själv inte har läst boken kan jag inte uttala mig huruvida den frångår källmaterialet eller inte, jag kan dock intyga att det är en fantastiskt spännande och välgjord film. Filmen präglas av en ständigt närvarande känsla av mystik som sakta men säkert luckras upp allt eftersom. Shutter Island är inte bara en välgjord thriller för 2010-talet, utan en av de bästa inom genren totalt. Bör inte missas av någon.

betyg_4_5

Rickard Axelsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL