Daniel Craig som James Bond i No Time to Die.

10 saker som bara fungerar på film

10 april 2023 kl. 16:04

Filmklyschor vi inte kan få nog av

När vi ser på film i dag köper vi ofta idén om att saker och ting fungerar på ett annat sätt i filmvärlden än vad vi är vana vid i det verkliga livet, men ibland kan dessa saker, eller numera klyschor, gå överstyr vilket kan få åskådaren till att rulla på ögonen.

Vi på Filmtopp har därför gjort en lista, utan inbördes ordning, på saker som fungerar på film, men som kanske inte alltid stämmer överens med verkligheten. 

10 saker som antagligen endast fungerar på film

1. Köra bil i skogen

Daniel Radcliffe och Rubert Grint i Harry Potter och Hemligheternas kammare. Foto: Warner Bros
Harry och Ron i Hemligheternas kammare. Foto: Warner Bros

Existerar ens actionfilmer utan minst en scen där huvudpersonen tvingas manövrera en snabb bil mellan träd och gropar i skogen? Om det gör det, är det ens en actionfilm?

Det spelar ingen roll hur tät skogen än är, hjälten lyckas ändå alltid ta sig långt in i skogen utan att köra rätt in i första bästa träd. I verkligheten hade ingången till skogen varit de sista vi ser om vi kom farande i full fart med en bil. 

2. Veterinärer läker alla sår

Robert Downey Jr. i Dolittle. Foto: Universal Pictures
Dolittle. Foto: Universal Pictures

På tal om actionfilmer, har det någonsin hänt att den jagade misstänkte mördaren har lagts in på ett sjukhus för att ta hand om sin skottskada när det finns veterinärer och whisky att tillgå?

Veterinärer, som oftast jobbar nattetid och under pistolhot, kan få det mest livshotande skador att gå upp i rök. Den drabbade står åter på sina fötter när dagen gryr och har alltså i hemlighet fått bukt på sina besvär.

3. Väntar med att berätta planen

Drive My Car. Foto: Bitters End
Drive My Car. Foto: Bitters End

Hur kommer det sig att en gemensam plan för två personer alltid berättas först när de stigit ut ur bilen och står utanför dörren till platsen där planen ska utföras?

De har haft all tid i världen med att berätta planen i bilen på vägen dit, men antagligen fanns det viktigare saker att prata om som exempelvis sport eller vädret.

4. Perfekt smink

Scarlett Johansson i Hail, Caesar!. Foto: Universal Pictures
Hail, Caesar!. Foto: Universal Pictures

Det räcker att läsa rubriken på detta filmfenomen så förstår du nog vad jag syftar på. Vem hade inte önskat att bara behöva sminka sig en enda gång och aldrig igen?

Smink på film måste vara världen bästa uppfinning! Vare sig personen nyss vaknat i sin säng eller precis stigit upp ur ett dopp i havet så sitter sminket perfekt på plats i nyllet. 

5. Prata i telefon

Colin Farrell i Phone Booth. Foto: Fox 2000 Pictures
Phone Booth. Foto: Fox 2000 Pictures

Den här rubriken borde egentligen ha sin egen lista med tanke på alla klyschor som involverar telefonen, men här kommer några snabba:

Ingen säger hej då till varandra i slutet av ett samtal, man lägger bara på luren. Det finns säkert de som gör detta i verkligheten också, sluta med det!

I skräckfilmer har telefonen aldrig täckning. Man kan ju undra vilken operatör de använder...

Det är alltid någon som svarar när det ringer, annars har det förmodligen hänt något. Ta det lugnt, personen du försöker nå kanske har något annat för sig eller så orkar den helt enkelt inte prata just nu. 

Alla SMS på film är skrivna av en akademiker som lugnt och sansat noga kontrollerat stavelsen innan meddelandet skickats i väg. De verkar alltså inte ha hört talas om autokorrekt som i ett stressat läge skulle irriterat även den bäste.

6. Mördare tar OS-guld i gång

Scream. Foto: Paramount Pictures
Scream. Foto: Paramount Pictures

Mördaren i skräckfilmer springer inte, de går. Däremot måste de gå otroligt snabbt eftersom det inte spelar någon som helst roll om den som blir jagad slår rekord i 100 meter sprint eller inte, mördaren kommer alltid i kapp

Visst att man i verkligheten hade skitit på sig av rädsla om man blev jagad av någon som man visste var ute efter att döda en, men om den som jagar en bara lunkar fram på öppen gata så borde det inte vara allt för svårt att springa därifrån med livet i behåll.

7. Bilen startar i sista sekund

The Forgotten One. Foto: Wind River Productions
The Forgotten One. Foto: Wind River Productions

När vi ändå är inne på att bli jagad av en mördare, man kanske borde investera i en nyare bil?

Bilar i skräckfilmer startar inte när mördaren närmar sig med (långsamma) stormkliv. Allt ser mörkt ut, men i sista sekunden startar äntligen bilen och den jagade kan ta sig därifrån. Eller så kör den direkt in i ett hinder, som konstigt nog befinner sig i närheten, och tvingas därför ändå rymma till fots...

8. Beställer mat och försvinner

Jon Favreau i Chef. Foto: Aldamisa Entertainment
Chef. Foto: Aldamisa Entertainment

Stackars den restaurang som tvingas tillaga mat på beställning till en karaktär på film. När maten är klar att äta har karaktären nämligen gått därifrån.

I vissa fall betalar de i alla fall maten genom att lägga några sedlar på bordet innan de går, men självförtroendet hos en kock vars mat lämnas orörd behöver vara oerhört starkt redan från början.

Sedan har vi ju den stackars modern (för det är nästan alltid just modern) som dukar fram ett enastående frukostbord åt sin jäktande tonåring, som nöjer sig med att rusa förbi och plocka en vindruva eller på sin höjd ett äpple på vägen ut.

9. Kvinna som mår illa? - Måste vara gravid!

Katherine Heigl och Leslie Mann i Knocked Up. Foto: Universal Pictures
Knocked Up. Foto: Universal Pictures

Om en kvinna på film mår illa och spyr, så är det 9 av 10 gånger ett sätt för filmskaparen att hinta om att hon är gravid. 

Visst att illamående är ett känt symptom som kan drabba den som är gravid även i verkligheten, men denna klyscha känns så pass överanvänd att man mår illa...

10. Tiden står stilla

Succession. Foto: HBO
Succession. Foto: HBO

"Skicka ett team till det landet direkt, de ska vara där inom några sekunder". Alla karaktärer i actionfilmer har tillgång till privatjet och de verkar dessutom bo precis intill flygplatsen sett till hur snabbt de tar sig runt världen. Samtidigt som de som redan befinner sig på plats knappt har hunnit dricka upp sitt kaffe.

Hur funkar det här i verkligheten med tanke på packning, resa till och från flygplatsen, passkontroller, osv, osv...? 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL