Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kalle Stropp och Grodan Boll

9 riktigt bra tecknade filmer som inte är Disney

David Forssell | Lista
26 april 2022
David Forssell | Lista
26 april 2022

Från prinsessor och grodor, till dinosaurier och spöken

Har du tröttnat på gamla hederliga Disney? Tja, då är det kanske dags att kolla in denna lista med tecknade filmer som inte är Disney men ändå fullt lika bra!

Walt Disney Studios har gjort så många bra tecknade filmer att det lätt glöms bort att det faktiskt finns andra spelare i branschen. Vi på Filmtopp har därför gjort en lista på en samling klassiska bra tecknade filmer som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet.

9 riktigt bra tecknade filmer för familjen

Svanprinsessan (1994)

Handling: I Svanprinsessan får vi följa prinsessan Odette som förvandlats till en svan, och prins Derek som gör allt för att hjälpa henne. Odette och Derek var en gång på väg att gifta sig med varandra men meningsskiljaktigheter drev de ifrån varandra. Mot filmens hjälte och hjältinna står den onde trollkarlen Rupert som försöker ta till alla kneps för att roffa åt sig Odettes land. 

Svanprinsessan är en vackert tecknad film som bjuder på skön musik och många stunder av skratt. 

Finns att se på: Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Google Play

Kikis expressbud (1989)

Handling: Häxan Kiki ger sig ut i världen för att bemästra sina kunskaper i magi. Detta gör att hon i sin tur hamnar i tjänst hos en bagare och hans fru. Väl där börjar hon uträtta ärenden som expressbud åt kunderna i bageriet och snart blir hon och mer och mer populär i staden. Men det är inte lätt att vara ny i en stad och utan vänner, något Kiki får känna av i denna Ghibli-klassiker.

Kikis expressbud är en lättsam familjefilm som sedan 2015 också finns som live-action-film under samma titel.

Finns att se på: iTunes, Netflix

Prinsen av Egypten (1998)

Handling: När Moses blott är ett barn skickas han iväg i en korg på vattnet och hamnar hos den egyptiska faraofamiljen. Den egyptiska härskarklassen leder ett hårt regemente över landets judar, som tvingas arbeta som egyptiernas slavar. Moses, själv av judisk börd, har ingen vetskap om sin bakgrund, men när han väl får veta detta förändras han liv för alltid. 

Prinsen av Egypten bygger på den bibliska berättelsen om Moses och judarnas uttåg ur Egypten. Berättelsen är ganska mörk men fungerar ändå väl för den yngre publiken. 

Finns att se på: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Rakuten TV, Viaplay

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr (1991)

Grodan boll och Kalle stropp

Handling: I Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr får vi följa Kalle Stropp och Grodan Boll när de ger sig ut för att rädda kottefolket från tre läskiga gubbar som vill ha kottarnas skog för sig själva. Med på traven tar Kalle och Grodan hjälp av Plåt-Niklas och Papegojan. 

Kalle Stropp och Grodan boll på svindlande äventyr är något så unikt som en svensk animerad film. Utan tvekan en del av den svenska filmskatten. Om du gillar denna film finns ytterligare ett äventyr med Kalle Stropp och Grodan Boll att ta del av: Kalle stropp och Grodan boll räddar hönan

Finns att se på: SF Anytime,  Blockbuster, iTunes

Pippi Långstrump (1997)

Pippi Långstrump

Handling: Många är nog vi som vuxit upp med de otecknade Pippi Långstrump-filmerna. I dag kan det vara lätt att glömma att det faktiskt gjorts tecknade serier och filmer om Pippi också. I tecknade Pippi Långstrump får vi följa med Pippi, Tommy och Annika när de hittar på den ena tokigheten efter den andra. Med Pippi i gänget blir det aldrig en lugn sekund. 

Tecknade Pippi utgör en spännande kontrast till de klassiska Pippi-filmatiseringarna. Grundkonceptet för berättelsen är detsamma även fast själva slutprodukten och den gamla filmatiseringen skiljer sig åt. 

Finns att se på: SF Anytime, SF Kids, Viaplay, CMore

Landet för länge sedan (1988)

Handling: När den lille dinosaurien Lillefot förlorar sin mamma måste han ge sig iväg själv till Den stora dalen, en plats där det fortfarande finns mat och vatten. På vägen dit möter han en samling andra dinosaurier och de bestämmer sig för att ta sig till Den stora dalen tillsammans. Resan ditt blir dock långt ifrån friktionsfri. 

Landet för länge sedan blev så populär när den släpptes att den fick uppföljare i form av både filmer och TV-serier. Efter att ha sett denna film är det lätt att förstå varför.

Finns att se på: Microsoft Store, Blockbuster, Viaplay Store, Viaplay

Vägen till El Dorado (2000)

Handling: Tulio och Miguelär två halvkriminella kufar som bestämmer sig för att resa över havet och leda reda på den legendomspunna guldstaden El Dorado. När de väl hittat dit tror befolkningen att de är gudar och börjar tillbe dem och deras liv förändras radikalt. Eldorados överstepräst Tzekel-Kan börjar dock ana oråd och när han väl insett att killarna bluffar bestämmer han sig för att sätta dit dem.

Eldorado är en skön film med två härliga killar i huvudled. Animationerna är visserligen inte i klass med Disney, men storyn håller hela vägen.

Finns att se på: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Rakuten TV, Netflix, Viaplay

Tummelisa (1994)

Handling: Tummelisa är liten som en tumme och lever ett bra liv tills hon en dag blir kidnappad av ett gäng paddor. Hon lyckas rymma från paddorna men blir strax därpå fånge hos en elak skalbagge. Som tur är finns hjälp att få hos den stilige älvprinsen Cornelius.

Tummelisa är en söt film med vackra animationer och snygg musik. En klassiker värd att se om.

Finns att se på: Microsoft Store

Scooby-Doo möter bröderna Bu

Handling: I Scooby-Doo möter bröderna Bu ärver Shaggy ett par juveler av en släkting, vilket för honom och Scooby till släktingens hem, spökslottet Beauregard. Att få tag i juvelerna visar sig dock svårare än planerat, speciellt med ett gäng spöken i krokarna.

Jag vet, det är inte Halloween än men den här filmen förtjänar ändå att vara med på listan. Lite mystik och mörker när vinter går mot vår sitter väl ändå aldrig fel, eller?

Finns att se på: Microsoft Store, SF Anytime

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL