Filmcirkeln tipsar – 3 katastroffilmer du måste se

Filmcirkeln tipsar – 3 katastroffilmer du måste se

Filmcirkeln
27 april 2022 kl. 10:00

Katastroffilmer du inte får missa.

Filmcirkeln har plockat fram tre katastroffilmer som du inte får missa, från

Marcus Ljung tipsar:

Chernobyl (2019)

Chernobyl.
Foto: HBO.

Ja… jag fuskar lite och väljer en miniserie istället, men vi kan väl kalla Chernobyl för en 5,5 timmar lång film.

Jag är verkligen ingen katastroffilms-fantast, men Chernobyl av svenske regissören Johan Renck fick mig att bli intresserad, medryckt och chockad. Det handlar om en verklig händelse som vi alla känner till men som jag och många andra kanske visste ganska lite om egentligen. 

Serien är perfekt för den som vill djupdyka och lära sig en massa intressanta fakta om en av modern historias läskigaste händelser, paketerad i en skräck- drama- och actionfylld serie. Av någon anledning känns hela handlingen för otrolig för att vara sann. Stundvis känns det som att man tittar på sci-fi – men icke. Detta hände, det var hemskt och det blev även en av tidernas bästa miniserier.

David Lindahl tipsar:

Airport (1970)

Airport.
Foto: Universal Pictures.

Katastroffilmen var kung på 70- och 90-talet med många bra titlar som bevisar det. Mitt hjärta klappar dock lite extra för filmen som faktiskt startade allt.

Airport från 1970 är fylld med kända skådespelare från den tiden – Burt Lancaster, Helen Hayes, Dean Martin och George Kennedy. Handlingen är klassisk, ett flygplan med flera enskilda personer lyfter och hamnar i knipa när en bomb exploderar ombord och skadar planets konstruktion. Nu måste piloten med hjälp av flygledningen från marken landa planet och rädda alla ombord. Spännande!

Vidar Justegård tipsar:

K-19: The Widowmaker (2002)

K-19: The Widowmaker.
Foto: Paramount Pictures.

Harrison Ford och Liam Neeson i en katastroffilm. Sign me up. Dessutom i en spännande ubåts-actionfilm om en atomubåt som drabbas av ett fel som gör att kärnvapnet ombord hotar världsfreden. Nu inleds en kamp mot klockan för att rädda världen från en katastrof.

Det är bara något som är så spännande med en bra utbåtsfilm och få göt det så bra som Harrison Ford. Dessutom med actionregissören Kathryn Bigelow vid rodret. Det kan inte bli bättre.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL