Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 riktigt bra dystopier

10 riktigt bra dystopier

Aliah Liebst | Lista
30 april 2022
Aliah Liebst | Lista
30 april 2022

Klassiker och guldkorn - sevärda dystopier för alla!

Filmtopp listar några oklanderliga dystopier som kommer gå hem i TV-soffan. Allt från WALL-E til Cattaga - kolla in hela listan!

Dystopier är filmerna där världen som vi känner den har gått under och där något nytt har vuxit fram genom sprickorna. Kanske är det ett övervakningssamhälle där den personliga integriteten helt har inskränkts, eller en värld där klassklyftorna har gått över styr - eller båda delarna tillsammans. 

Vi på filmtopp listar här några sevärda dystopier. Vi har sett till att inkludera klassiker, blockbusters och några guldkorn som du kanske missat att kolla in - allt för att tillfredsställa hela kompisgänget eller familjen!

10 riktigt bra sevärda dystopier 

WALL-E (2008)

WALL-E
WALL-E. Foto: Walt Disney Studios Home Entertainment AB 

Mänskligheten har lämnat jorden för länge sen, men efter sig har de lämnat den showtunes - och prydnadssaksälskande roboten WALL-E för att städa upp sopbergen efter dem. När roboten EVE skickas till jorden för att söka efter tecken på liv blir WALL-E förälskad i henne och förföljer henne tillbaka till rymdkosten människorna befinner sig på. Snart uppdagas det att WALL-Es öde är större än han kunnat ana. 

WALL-E är den första Pixarfilmen att bli nominerad till sex Oscarspris - varav filmen vann en för bästa animerade film. 

Finns på: Disney +, Microsoft Store, Google Play, Rakuten TV, SF Anytime, Itunes, Blockbuster

Blade Runner 2049 (2017) 

Blade Runner 2049
Blade Runner 2049. Foto: United International Pictures AB 

Trettio år har gått sedan händelserna i Blade Runner (1982) utspelade sig när den nya Blade Runnern Officer "K” (Ryan Gossling) avslöjar en begravd hemlighet som har potential att försätta den lilla ordning som finns kvar i staden i kaos. K:s upptäckt leder in honom på en jakt efter den föredetta Blade Runnern Rick Deckard (Harrison Ford), som varit försvunnen i trettio år. 

Filmen är en uppföljare till föregångaren Blade Runner (1982) och nominerades till fem Oscarspris när den kom, den vann i kategorierna ”bästa foto” och ”bästa specialeffekter”. 

Finns på: HBO Max, Blockbuster, SF Anytime, Itunes, Rakuten TV, Google Play

Isle of Dogs (2017) 

Isle of Dogs 2018
Isle of Dogs. Foto: Twentieth Century Fox AB 

Ett utbrott av hundinfluensan har spridit sig genom staden Megasaki i Japan, och borgmästare Kobayashi har krävt att alla hundar ska skickas till Trash Island. Den unga pojken Atari ger sig ut till ön för att hitta sin förlorade hund Spots. Till sin hjälp får han fem andra hundar - men på vägen stöter de på många hinder. 

Den här nyckfulla men hjärtevärmande Wes Anderson-filmen nominerades till två Oscarspris när den kom. 

Finns på: Disney +, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, Itunes 

A Clockwork Orange (1971)

A Clockwork Orange
A Clockwork Orange. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB 

Alex DeLarge är en ungdom i ett futuristiskt Storbritannien och lever för våldtäkt, ultravåld och Ludwig van Beethoven. Tillsammans med sitt gäng ger han sig ut om nätterna för att terrorisera omgivningarna - men till slut vänder hans tur och han arresteras och döms för mord. I fängelset blir han utsatt för ett experimentellt rehabiliteringsprogram där han programmeras till att avsky våld. När Alex blir utsläppt tidigare från fängelse som följd uppenbaras det för honom att hans prövningar är långt ifrån över och i slutändan ställer filmen frågan - hur långt är det försvarbart att inskränka den fria viljan för att få folk att passa in i samhället? 

A Clockwork Orange av Stanley Kubrick är kanske en av de mest framstående dystopierna, när filmen kom nominerades den till fyra Oscarspris. 

Finns på: HBO Max, Microsoft Store, SF Anytime, Itunes, Blockbuster, Rakuten TV

Never let me go (2010)

Never Let Me Go
Never let me go. Foto: SF Home Entertainment

Som barn lever Ruth, Kathy och Tommy på en idyllisk engelsk internatskola. De blir väl omhändertagna och till synes är allting paradisiskt, men när de som ungdomar får reda på vad deras öde och uppgift i livet egentligen är raseras idyllen. 

Filmen baseras på romanen med samma namn av nobelpristagaren Kazuro Ishiguro, boken är utnämnd till en av de 100 bästa böckerna genom tiderna. I filmen ser vi skådisar som Keira Knightley (Atonement, Stolthet och fördom), Carey Mulligan (Drive, Suffragette) och Andrew Garfield (The Amazing Spider-Man, Social Network). 

Finns på: Disney +, Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, Itunes 

Akira (1988)

Akira
Akira. Foto: Nonstop Entertainment Ab 

Året är 2019 och 31 år har passerat sedan Tokyo förstördes av det tredje världskriget. Det nya Tokyo - Neo-Tokyo, har nu hunnit byggas upp och är ett blomstrande metropol. När ett hemligt militärt projekt äventyrar Neo-Tokyo efter att ha förvandlat en medlem i ett bikergäng till en telekinetisk psykopat är det bara en tonåring som kan stoppa den annalkande förödelsen. 

Akira är en animerad japansk film av Katsuhiro Ôtomo, sedan dess release har filmen blivit något av en kultfilm och är lustigt nog en av Kanye Wests favoritfilmer. 

Finns på: Viaplay, TriArtPlay, Draken Film, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime

District 9 (2009) 

 District 9 (2009)
District 9. Foto: SF Home Entertainment

1982 dyker ett massivt rymdskepp med en utmärglad utomjordisk befolkning upp över Johannesburg i Sydafrika. Tjugoåtta år senare har utomjordingarna fått namnet ”räkorna” och blivit förpassade till ett slumliknande flyktingläger vid namn District 9. När ammunitionsföretaget Multi-National kontrakteras för att tvångsavhysa utomjordingarna uppstår våld, men det visar sig att ”räkorna” får en oväntad vän till hjälp. 

Filmen utforskar teman som mänsklighet, främlingsfientlighet och social segregation och kanske är handlingen i filmen inte allt för långt ifrån hur vi hade agerat om utomjordingar faktiskt dök upp?  

När filmen kom nominerades den till fyra Oscarspris, i rollerna ser vi skådisar som Sharlto Copley (Chappie), David James (The Salvation) och Jason Cope (Dredd). 

Finns på: CMore, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, Rakuten TV, Itunes

Brazil (1985)

 Brazil (1985)
Brazil. Foto: SF Home Entertainment 

Den nedbrutna teknokraten Sam Lowry lever i ett futuristiskt samhälle som är onödigt invecklat och ineffektivt. Sam drömmer om ett liv bortanför teknik och byråkrati och samtidigt som han träffar kvinnan han alltid jagat i sina drömmar blir han utpekad som en fiende till staten. 

Filmen av Terry Gilliam nominerades till två Oscarspris, i rollerna ser vi skådisar som Jonathan Pryce (The Two Popes, Tomorrow Never Dies), Robert De Niro (Taxi Driver, Deer Hunter) och Kim Greist (Manhunter). 

Finns på: HBO Max, Google Play, Itunes 

A quiet place (2018) 

A quiet Place
A quiet place. Foto: United International Pictures AB

I en postapokalyptisk värld tvingas familjen Abbotts att leva i total tystnad för att inte attrahera monster med ultrakänslig hörsel som tagit över planeten. Tillsammans har de anpassat sig till sina levnadsvillkor, men i och med mammans graviditet är framtiden alltifrån ljus. 

Den nervkittlande filmen av John Krasinski där han också skådespelar har nominerats till en Oscar. Krasinski får sällskap av bland annat Emily Blunt (Djävulen bär Prada, Edge of Tomorrow) och Millicent Simmonds (Wonderstruck). 

Finns på: Google Play, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, Itunes 

Gattaca (1997)

Gattaca
Gattaca. Foto: Sony Pictures Home Entertainment Sweden AB

I Gattaca består samhället av olika grupper där eliten har blivit genetiskt förbättrade, medan  den undre klassen utgörs av ”vanliga” människor som inte får samma förutsättningar. Vincent Freeman drömmer om att resa ut i rymden, men eftersom att han har blivit kategoriserad som olämplig på grund av sin genetiska sammansättning tvingas han förbigå lagen för att nå sin dröm. 

Den Oscarsnominerade filmen av Andrew Niccol tar upp teman om reproduktionsteknologi och ödet. I rollerna ser vi stjärnor som Ethan Hawke (Before Midnight, Training Day), Uma Thurman (Pulp Fiction, Kill Bill) och Jude Law (The Talented Mr. Ripley, Grand Budapest Hotel). 

Finns på: Microsoft Store, SF Anytime, Itunes, Rakuten TV, Google Play

Mer läsning: 

NÄSTA ARTIKEL