Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
11 klassiska familjefilmer

11 klassiska familjefilmer

David Forssell | Lista
09 april 2022
David Forssell | Lista
09 april 2022

Samla hela familjen framför TV:n!

Godis, läsk och chips är framdukat när familjen slår sig ner framför burken, redo för kvalitetstid tillsammans. Men ibland kan det vara svårt att välja en bra film. Låt oss därför hjälpa er på traven.

I många familjer kan åsikterna gå isär gällande vad som är en bra film och vad som är skräp. Vi på Filmtopp har därför skapat en lista med blandade filmtitlar, som torde passa när det är dags att sätta på TV:n för en mysig familjestund. Listan innehåller allt från tecknat till otecknat, inhemskt och utländskt. Förhoppningsvis gör denna lista det lite lättare att hitta en lämplig film för det där viktiga tillfället!

Tips på 11 bra familjefilmer

Välkommen Mrs. Doubtfire

Handling: I denna odödliga klassiker ser vi Robin Williams extrema försök att till vilket pris som helst få umgås med sina barn. Efter att han och frun skilt sig bestämmer han sig för att klä ut sig till en äldre kvinna och söka jobbet som barnvakt ex-fruns hushåll. 

Denna film blev en publiksuccé och Williams gör en av sina mest ikoniska roller som Mrs. Doubtfire. En lättsam och rolig film med mycket hjärta. Utan tvekan en film för hela familjen. 

Finns att se på: Microsoft Store, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Disney+

Språk: Engelska med svensk undertext

Min granne Totoro

Handling: Min granne Totoro är Studio Ghibli när de är som bäst. I denna fantastiskt tecknade film får vi följa systrarna Satsuki och Mei när de flyttar in till ett nytt hus och där lär känna de mystiska varelserna som bor i och omkring huset: den stora skogsanden Totoro, Kattbussen och små levande sotartiklar. 

Den här filmen hör till till Studio Giblis allra mest kännetecknande skapelser, och med sin värme och sina vackra animationer kommer den bli en stående klassiker i familjens filmkatalog. 

Språk: Svenska, japanska

Finns att se på: Netflix, iTunes

Lejonkungen

Handling: Med musik av Elton John seglade den här filmen in i biopublikens hjärta vid sin premiär på 1990-talet. Disneys Lejonkungen är filmen om lejonet Simba, som efter sin fars död lämnar sin flock och blir vän med surikaten Timon och vårtsvinet Pumba. Men ingen kan fly från sitt öde, och Simbas gamla liv som tronarive kallar honom tillbaka. 

Finns att se på: Disney+, Rakuten TV, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, iTunes

Språk: Svenska, engelska

E.T. the Extra-Terrestrial

Handling: Pojken Elliot stiftar bekantskap med alien E.T. som strandat på jorden. Tillsammans med sina vänner försöker sedan Elliot föra tillbaka E.T. till rymden, samtidigt som dennes existens måste hållas hemlig för föräldrar och myndigheter.

Finns att se på: Google Playm Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTines, Rakuten TV, Amazon Prime, HBO Max

Språk: Engelska med svensk undertext

Harry Potter och De Vises Sten

Handling: Den första Harry Potter-filmen håller än i dag. 11-årige Harry Potter växer upp hos sina elaka släktingar men får en dag veta att han är en trollkarl varpå allting förändras. Han börjar på skolan Hogwarts och stiftar där bekantskap med Ron och Hermione. Men allting är inte frid och fröjd. Den elake läraren Snape har någonting i kikaren samtidigt som De vises sten är i fara. 

Finns att se på: Micosoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV, HBO Max

Språk: Svenska, engelska

Glasblåsarns barn

Glasblåsarns barn. Foto: Sonet Film AB.
Foto: Sonet Film AB.

Handling: En svensk film som bygger på Maria Gripes roman med samma namn. Glasblåsarns barn handlar om de två små syskonen Klas och Klara, som kidnappas till den mystiska Härskarinnans slott. När de försvinner börjar plötsligt glaset som deras far haft så svårt att sälja att bli otroligt populärt. Men vad betyder väl pengar när ens barn är borta? Hjälpen sätts till häxan Flaxa Mildväder

Finns att se på: SF Anytime, Blockbuster, Draken Film, C More. Går även att se gratis på flera bibliotek via Cineasterna.

Språk: Svenska

Shrek

Handling: Ett surt träsktroll vid namn Shrek får till uppgift att rädda prinsessan Fiona från en eldsprutande drake. Tycke uppstår mot all förmodan men allt är inte så lätt. Speciellt inte med en pratkvarn till åsna i släptåg.

Shrek är en film med humor som fungerar både för vuxna och barn. Den släpptes 2001 och den gör sig lika bra i dag som när det begav sig. 

Finns att se på:  Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Rakuten TV, Amazon Prime, Netflix

Språk: Svenska, engelska

Sune i Grekland

Handling: När Sune är i farten händer det grejer. Nu är hela familjen på väg till Grekland och där ska allt vara frid och fröjd, eller hur? Problemen blir snart många. Sune kan inte simma och pappa Rudolf får snart veta att han själv måste stå för resekostnaderna.  Hur ska detta sluta?

Med bra skådespelarinsatser och ett högt tempot är detta en svensk humorklassiker som ingen kommer ångra att de sett. 

Finns att se på: Microsoft Store, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Blockbuster, Amazon Prime, Netflix, Viaplay

Språk: svenska

Bröderna Grimm

Bröderna Grimm samlar in sagor men är också lite av lurendrejare i ande- och spökutdrivning. Samtidigt som de gör detta börjar det hända mystiska saker i byn de besöker. Är vissa av sagorna faktiskt sanna? Bröderna Grimm film lämpar sig bäst för lite äldre barn.

Finns att se på: Blockbuster, SF Anytime

Språk: Engelska med svensk undertext

Livet är schlager

Mona och David
Foto: Nordisk Film.

Handling: En schlagertokiga mamma blir uttagen till Melodifestivalen. Problemet är att hon inte berättat att det är hennes brukare som skrivit låten hon skickat in. En intressant resa att följa där hon måste kämpa med både yttre och inre demoner för att undvika att allt havererar. I rollen som mellofantatikern ser vi Helena Bergström och hennes brukare spelas av Jonas Karlsson. Manus skrev av Jonas Gardell

Finns att se på: Blockbuster, SF Anytime

Språk: Svenska

Spot - En hund på rymmen

Handling: Ungarlen Gordon säger ja att sitta barnvakt åt sin snygga grannes son. Sonen är dock en större utmaning än Gordon väntat sig. Lägg där till en hund som oönskad besökare, FBI och maffia så får du kalabalik utan dess like. Detta är en underhållande film som passar hela familjen!

Finns att se på: Microsoft Store, iTunes, Amazon Prime

Språk: Svenska, engelska

Mer läsning: 

 

 

NÄSTA ARTIKEL