Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Clint Eastwood

10 oväntade saker du inte visste om Clint Eastwood

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Lista
31 maj 2023
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Lista
31 maj 2023

10 spännande fakta om Clintan

Clint Eastwood fyller hela 93 år i dag, och det passar vi på att fira genom att lyfta fram denna lista med härliga godbitar du (kanske) inte kände till och den levande legendaren till skådespelare och regissör.

Clint Eastwood har inte bara en av filmhistoriens mest imponerande meritlistor, han har också varit med om en del spännande i livet som de flesta av oss inte kände till. Nedan listar vi allt från intressanta anekdoter till oanade talanger – för att fira honom på 93-årsdagen!

Här kommer en lista med 10 oväntad och spännande fakta om Clint Eastwood

Clin Eastwood

1. Han har varit en siminstruktör för den amerikanska armen

Clint draftades under kriget i Korea och skickades till Fort Ord i Kalifornien för grundläggande träning. Lyckligtvis skickades han faktiskt aldrig ut i krig, utan blev kvar i Kalifornien som siminstruktör. Det är oklart hur bra betalt han fick av armén då, för han jobbade nämligen som dörrvakt vid en nattklubb samtidigt.

2. Han överlevde en nödlandning på vatten


När Clint skulle återvända från Fort Ord till Seattle 1951 gick det riktigt snett. På vägen tillbaka hade de nämligen bara ett gammalt bombflyg från andra världskriget. Under flygningen fick man slut på både syre och tappade radiokontakten. När till slut även bensinen tog slut tvinades man landa i vattnet utanför Kalifornien. Clint fick flera år senare berättat för sig att man hade landat i vatten med massa vithajar.

3. Clint fick sparken från sitt första jobb hos Universal på grund av hans utseende 


Det var 1959 som både Clint och Burt Reynolds fick kontrakt och sparken hos Universal. Enligt Reynolds ska Clint ha fått sparken på grund av att hans Adamsäpple stack ut för långt, pratade för långsamt och hade en kort tand.

4. Han tvättade aldrig ”The man with no name”s poncho


För en handfull dollar

Clint fick en gång frågan om det var sant att han hade samma poncho i För en handfull dollar, För några få dollar mer och Den gode, den onde, den fule men aldrig tvättad den. Clint sa att det stämde och att den hade gått sönder om han skulle ha tvättat den. Clint har fortfarande kvar ponchon.

5. Namnet på hans produktions bolag kommer från hans agents dåliga tips


Clints agent ska en gång ha sagt att det skulle vara ett dåligt steg att medverka i Leones trilogi. ”Dåligt steg” i spanska är ”Malpaso”. Och då Malpaso Creek är ett vattendrag i Kalifornien där Clint bor bestämde han sig för att döpa sitt bolag till Malpaso Productions.

6. Han ägde USA:s största lövträd


Clint ägde ett eukalyptusträd som man trodde var det största lövträdet i USA år 2000. 2002 meddelade National Register of Big Trees att ett annat eukalyptusträd var den nya mästaren bland lövträden. Som plåster på såren svors Eastwood, två månader efter förlusten, in som en statsparkkommissionär i Kaliforniens äldsta State park - Redwood State Park.

7. Han gillar bara att ta en tagning som regissör


Denna faktan kanske är något välkänd, men ändå. När Clint regisserar så gillar han varken att använda storyboard, att öva eller ändra något efter att det är klart. Han säger heller inte action då han menar att det ordet till och med gör hästarna nervösa. Utan istället säger han ”let’s move on”. När Matt Damon en gång ska ha frågat Clint om att göra en omtagning av en scen ska Clint ha svarat: ”Varför? Så att du kan slösa allas tid?”

8. Han var borgmästare i Carmel-By-The-Sea i Kalifornien


Detta var han mellan 1986 och 1988 och bjöd då alla boende på glass. Han ska ha känt sig orespekterad av stadens ledning efter att hans plan att bygga en mindre byggnad automatiskt fick avslag. Han fick senare tillstånd att bygga byggnaden efter att ha vunnit en uppgörelse utanför domstolen. Avslaget fick honom motiverad att jobba för att bli borgmästare och fick till slut 72,5 procent av rösterna. Under sin tid i ledningen gjorde han en hel del. Bland annat gjorde han det enklare att bygga/renovera en egendom, fixade en turistparkering och öppnade en biblioteksavdelning för barn. Dock gillade inte vissa invånare alla nya turister som kommit.

9. Han tackade nej till att spela Bond, Superman och John McClane


Die Hard

När Sean Connery lämnade Bondvärlden erbjöds Clint den ikoniska rollen, men han tackade nej. Warner Bros. president frågade honom om han ville spela Superman, men han tackade nej till det också och sa: ”Nej nej, det är inte för mig.” Han förklarade att det inte var något fel med det, men att det helt enkelt inte var för honom. Han fick även frågan om han ville spela Martin Sheens karaktär i Apocalypse Now, men sa att han inte ville åka till Filippinerna i 16 veckor. Dessutom ägde han filmrättigheterna till Nothing Lasts Forever, boken som Die Hard var baserad på. Han ska ha haft avsikten att vara med i filmatiseringen.

10. Han har utövat transcendental meditation under 40 år


Clint avslöjade 1975 för en något skrattande studiopublik att han hade mediterat under tre till fyra års tid. Han sa att hans dagliga meditation hjälpte honom med pressen att spela in The Eiger Santion efter Knowles bortgång. 2013 sa Clint till tidningen GQ att han då hade mediterat, två gånger, varje dag, i 40 år. Han förklarade då:

"I believe in whatever self-help you can give yourself, whether you believe in Buddha or whatever. I used to be much more of an agnostic. I'm not really a person of an organized religion. But I'm now much more tolerant of people who are religious, because I can see why they got there. I can sympathize.”

Källa: faktan är hämtad från Mental Floss.

Artikeln trycktes ursprungligen på Clint Eastwoods 90-årsdag.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL