Clint Eastwood filmer – från sämst till bäst

Clint Eastwood filmer – från sämst till bäst

31 maj 2022 kl. 16:05

Vi rankar Clint Eastwoods alla westernfilmer från sämst till bäst.

Clint Eastwood är en av de populäraste manliga skådespelarna någonsin och en riktig hårding på den vita duken. Det stora genombrottet fick Clintan i serier och filmer om den vilda västern – genren som genom åren gett honom rejält med utrymme att vara just tuff och orädd.

Det finns otroligt många Clint Eastwood filmer och karaktärer han spelat. Vi har plockat fram de bästa westernfilmerna han gjort och rankat från sämst till bäst.

Läs också vår krönika om Clint Eastwood – med en handfull revolvrar.

10. Pale Rider (1985)

Pale Rider.

En by av guldgrävare attackeras av en rik markägare som vill lägga beslag på deras ägor och guldet som finns där. Till en början har de svårt att stå emot våldet, men när en mystisk präst plötsligt dyker upp och sopar gatan med några av skurkarna väcks hoppet om att de faktiskt kan vinna.

Pale Rider är en ojämn westernfilm från Clint Eastwood med toppar och dalar. På det hela känns handlingen hastigt framtagen och birollerna mediokert hanterade. Lägg märke till när Richard Kiel plötsligt gör entré som Jaws från James Bond och krossar stenar.

9. Joe Kidd (1970)

Joe Kidd.

Joe Kidd sitter i arrest efter en fyllekväll och tvingas till samhällstjänst för att slippa böter. Samtidigt gör den mexikanske revolutionären Luis Chama uppror med de lokala markägarna. Joe Kidd vägrar först att hjälpa till att stoppa den våldsamme Chama. Men när hans egen gård blir attackerad ändrar han sig och följer med en rik markägare för att spåra upp den mexikanske bråkstaken. 

Joe Kidd har alla ingredienser som en Clint Eastwood-western ska ha. Tuffa skurkar, pistolstrider och en hård huvudkaraktär. Robert Duvall som skurk är en av några av höjdpunkterna i denna film som mest tickar på utan att lämna ett bestående intryck. 

8. Häng dom högt (1968)

Hang em high.

Precis som titeln anspelar på är det hängning som står på tapeten i Clint Eastwoods första amerikanska westernfilm. Ofta misstagen för en spaghettiwestern, vilket kanske inte är så konstigt eftersom Häng dom högt medvetet försökte efterlikna de italienska westernfilmerna som Clintan då precis hade spelat in.

Häng dom högt börjar starkt när vår hjälte med nöd och näppe överlever en hängning efter att ha blivit anklagad för boskapsstöld. När han rentvått sitt namn återvänder han som sheriff för att jaga dem som försökte döda honom. På det hela har Häng dom högt en av de snyggaste inledningarna i en Clint Eastwood-western, men tyvärr håller inte andra halvan samma nivå som första.

7. Mannen med oxpiskan (1973)

High Plains Drifter.

En ensam revolverman anländer till en stad som hotas av en grupp banditer. Motvilligt går han med på att hjälpa dem försvara sig mot de fredlösa – givetvis mot betalning.

Mannen med oxpiskan är en standard Clint Eastwood-western där han får vara precis sådär kall och hård som bara han kan. Ett läckert tilltag är när hela staden målas i rött för att avskräcka skurkarna.

6. Sierra Torrida (1970)

Two Mules for Sister Sara.

I denna udda och överraskande bra westernfilm spelar Clint Eastwood som vanligt en ensam ryttare som den här gången räddar en nunna från aggressiva män. Han bestämmer sig för att slå följe med henne, men hon döljer sitt verkliga motiv för honom. Tillsammans dras de in i en mexikansk revolution mot franska soldater som styr regionen.

Shirley MacLaine och Clint Eastwood är ett riktigt radarpar i denna annorlunda westernfilm där Clintan hamnar i knipor som han vanligtvis inte gör. Det hela avslutas med en härlig strid när en fort ska intas. Rekommenderas varmt.

5. För en handfull dollar (1964)

A Fistful of Dollars

Den första filmen i dollartrilogin och en milstolpe för både westerngenren och Clint Eastwood. Trots att hans agent rådde honom att tacka nej till filmen, åkte Clintan ändå till Spanien och resten är historia.

För en handfull dollar är en westerntappning av Akira Kurosawas film Livvakten där en man spelar två familjen mot varandra i en stad som drivs av girighet. Regissören Sergio Leone förändrade för evigt westerngenren och gjorde en legend av Clint Eastwood.

4. Mannen utanför lagen (1976)

Outlaw Josey Wales.

Clint Eastwoods andra regisserade film är också en av hans bästa westernfilmer. Josey Wales är en farmare från Missouri som går bärsärk när hans familj mördas av den amerikanska armén. En blodig jakt på förövarna inleds tillsammans med en grupp gerillasoldater från den gamla södern.

Med Mannen utanför lagen visade Clint Eastwood att han både kunde spela en westernstjärna och regissera sig själv i en toppfilm. Rekommenderas starkt för alla western- och Clint Eastwood-älskare.

3. För några få dollar mer (1965)

For A Few Dollars More

Äntligen en film som gav Lee Van Cleef en chans att visa vilken bra skådespelare han var. Märkligt att resonera så kring en Clint Eastwood-film, men faktum är att det nästan är mer Van Cleefs film än Clintans. 

Två prisjägare bestämmer sig för att samarbeta för att jaga en notorisk bandit. Men jakten är svår och tvingar dem att konfrontera både sitt förflutna och sig själva. Välspelat och snyggt från både Eastwood och Van Cleef.

2. De skoningslösa (1992)

The Unforgiven.

William Munny är en pensionerad revolverman som söker lugn och ro. Men ett sista jobb tvingar honom ur pension och ut på ett äventyr som visar sig bli ett av hans mest problematiska någonsin.

Clintans comeback till westerngenren under de tidiga 90-talet var en succé och i mångt och mycket ett ställningstagande. Med en karriär i ryggen byggd på mannen som skjuter först och frågar sen, var De skoningslösa en reflektion över onödigt våld och vad det egentligen leder till. 

1. Den onde, den gode, den fule (1966)

The good, the bad and the ugly

Lee Van Cleef, Eli Wallach och Clint Eastwood spelar de tre karaktärerna som titeln syftar till. Två prisjägare slår sig samman för att tjäna pengar samtidigt som de båda jagar en skatt begraven på en övergiven kyrkogård. Men en tredje person är också intresserad av skatten och vägen dit leder dem genom ett USA sargat av inbördeskrig.

Det fanns väl egentligen aldrig någon annan film att ge första platsen till när vi alla tänker efter. Den onde, den gode, den fule är en milstolpe för westerngenren och film överlag. Allt från den ikoniska musiken av Ennio Morricone till den legendariska duellen i slutet mellan våra tre huvudpersoner. Har du inte sett denna fantastiska film – gör det nu!

Här var vår ranking av Clint Eastwood filmer i western-genren. Ta också chansen att läsa mer och lär känna Clint Eastwood närmare.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL