Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Lågbudgetfilmer

10 lågbudgetfilmer ALLA filmälskare måste se!

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
06 augusti 2023
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
06 augusti 2023

Pengar är inte allt.

Man skulle kunna göra "Paranormal Activity" 13 333 gånger för samma summa som Disney la på bara reklam för "Avengers: Endgame". Här är 10 fantastiska lågbudgetfilmer som varje filmälskare måste se.

El Mariachi
Foto: Sony Pictures.

El Mariachi (1992)

Regi: Robert Rodriguez
Genre: Action
Budget:
7 000 dollar

Innan han började spela in storfilmer i sitt garage, gjorde Robert Rodriguez denna lågbudgetklassiker. För blott 7 000 dollar lyckades han göra en av sina bästa rullar, som sedan blev startskottet på en trilogi (de andra delarna är Desperado och Once Upon a Time in Mexico).

Här blir en musiker felaktigt misstagen för en man som satt sig på tvären med ett livsfarligt gäng. Snart svävar musikantens liv i fara och han måste ta till alla medel han kan för att överleva.

Filmad med bara en kamera och för löjliga 7 000 dollar, som Rodriguez tjänade in under sommaren 1992, har vi här en äkta indieklassiker, som man helt enkelt bara måste se.

Här kan du streama: El Mariachi (1992)

Blair Witch Project
Foto: Nordisk Film AB.

Blair Witch Project (1999)

Regi: Daniel Myrick och Eduardo Sanchez
Genre: Skräck
Budget:
22 000 dollar

"Blair Witch Project" är varken den första eller sista skräckfilmen på denna listan. Denna lågbudgetfilm om ett gäng ungdomar som ska utforska myten om en skogshäxa, sparkade igång en trend med så kallade "found footage"-filmer och blev en ekonomisk megasuccé. 248,6 miljoner dollar drog filmen in på box office.

MER LÄSNING:
5 "Found footage"-filmer du måste se!
M. Night Shyamalans bästa filmer

Här använde man sig också av rätt fantasifulla knep för att skapa en buzz. Exempelvis gömde man skådespelarna (precis som med found footage-filmen Cannibal Holocaust) och spred en myt på nätet om att filmen bestod av äkta upphittat filmmaterial och att upphovsmännen mystiskt försvunnit under filmandet.

Här kan du streama: The Blair Witch Project (1999)

The Exterminating Angel
Luis Buñuel var världens bästa regissör enligt Alfred Hitchcock. Foto: Svensk Filmindustri.

Mordängeln (1962)

Regi: Luis Buñuel
Genre: Drama
Budget: 
Okänd skosnörebudget

Den galna satiren Mordängeln gjordes under en av alla Buñuels landsflykter från fascismens Spanien och är svidande kritik mot både överheten och kyrkan. I Sovjet förbjöds den helt, då man ansåg att den var kritisk med landets regering – samma skrot och korn världen över fick sig en rejäl känga med andra ord.

Här tar en borgerlig festmåltid en oväntad vändning. Snart inser gästerna att de inte kan lämna rummet – som om trösklarna vore magiska hinder. Timmar blir till dagar och dagar till veckor. I avsaknaden av mat och dryck växer en alternativ version av Flugornas herre fram. Flera av filmens idéer har kopierats många gånger om. Det var inte för inget som själva Alfred Hitchcock sa att Buñuel var världens bästa regissör.

Budgeten är okänd men tydligen var den så låg att de inte kunde köpa in fina servetter till middagsscenen. 

Här kan du streama: Mordängeln (1962)

Night of the Living Dead
Foto: Noble Entertainment.

Night of the Living Dead (1968)

Regi: George A. Romero
Genre: Skräck
Budget:
114 000 dollar

Med detta mästerverk föddes den moderna zombiefilmen. Levande döda var verkligen inget nytt, men här tog George A. Romero konceptet till en helt ny nivå och flera av dagens zombiepremisser föddes. Innan suktade nämligen inte zombierna efter de levande.

MER LÄSNING:
De bästa zombiefilmerna – Vi har tipsen!
Sugen på kannibalfilm? Vi har tuggat oss igenom utbudet…

Utöver att ha blivit ett skolexempel för hur man gör en zombiefilm, var den kraftigt bidragande till att skräckfilmer helt plötsligt började bli politiska (även om den inte var först med detta). Här är det en kritik mot Vietnam och slitningarna inom USA (här slits bokstavligt talat lämmar av).

Här kan du streama: Night of the Living Dead (1968)

Motorsågsmassakern
Foto: Succéfilm AB.

Motorsågsmassakern (1974)

Regi: Tobe Hooper
Genre: Skräck
Budget:
83 532 dollar

En av historiens läskigaste filmer är gjord på en mycket liten budget. Motorsågsmassakern har kanske inte varit lika betydelsefull som The Night of the Living Dead, men herre gud vilket mästerverk det är. Filmen blev bannlyst i flera länder och refereras fortfarande till i debatter om videovåld. Ren och skär skräck, som fortfarande är svår att ta sig igenom.

Här kan du streama: Motorsågsmassakern (1974)

Eraserhead
Foto: Triangelfilm AB.

Eraserhead (1977)

Regi: David Lynch
Genre: Drama, Skräck
Budget: 20 000 dollar

David Lynch visade tidigt var skåpet ska stå. Hans löjligt billiga debutfilm, som av någon anledning blev en sensation på USA:s drive-in-biografer, är ett elddop i den galna värld David Lynch skulle bli synonym med.

MER LÄSNING:
David Lynchs filmer rankade – Från sämst till bäst!
Ny "Mad Max" 2021 – Detta vet vi…

På sitt unika sätt berättar han här om en ung man, som motvilligt tvingas ta hand om sitt ständigt skrikande, muterade barn samtidigt som han handskas med sin ständigt förbannade flickvän. Eraserhead är en solklar mardrömsskildring om ångesten över ett blivande föräldraskap. Filmen tog fem år att spela in.

Här kan du streama: Eraserhead (1977)

Mad Max
En ung Mel Gibson som Mad Max. Foto: Biografcentralen.

Mad Max (1979)

Regi: George Miller
Genre: Action
Budget:
200 000 dollar

Denna pärla behöver knappast någon närmare presentation. Jag tycker personligen att detta är den bästa Mad Max-filmen, trots avsaknaden av det ökenlandskap som först skulle presenteras i uppföljaren, Road Warrior, 1981. Mad Max blev snabbt ett fenomen och flera av de idéer som presenteras här, har andra apat många gånger om. Ett måste för alla actionälskare.

Här kan du streama: Mad Max (1979)

Clerks
Foto: Triangelfilm.

Clerks (1994)

Regi: Kevin Smith
Genre: Komedi
Budget:
27 000 dollar

Med sin "quote-vänliga" debutfilm skrev Kevin Smith in sig i filmhistorien. Filmad i svartvitt (billigare så) berättas historien om en videobutik och de slackers som rör sig där. Väldigt 90-taligt med mycket referenshumor och många smarta skämt.

Här kan du streama: Clerks (1994)

Following

Following (1998) – Av Christopher Nolan

Regi: Christopher Nolan
Genre: Drama
Budget:
6 000 dollar

Innan Christopher Nolan gjorde smarta blockbusters, gjorde han smarta indiefilmer. Debuten Following är inget undantag. Här möter vi en man som börjar förfölja folk och blir besatt av tanken av att se hur länge han kan hålla på. Mer som en utmaning än ett klassisk stalker-beteende. Han förvandlar det till ett hantverk och det är tydligt att Christopher Nolan använt Robert Bressons mästerverk Ficktjuven, om en man som ur ett tekniskt perspektiv pushar gränserna för att ficktjuva, som inspiration. 

Här kan du streama: Following (1998)

Paranormal Activity
Foto: SF Studios.

Paranormal Activity (2007)

Regi: Oren Peli
Genre: Skräck
Budget:
15 000 dollar

Skitläskiga "Paranormal Activity" är en modern klassiker som fått flera uppföljare. Första filmen kostade mellan 15 000 dollar och tog tillbaka skräcken till sin mest enkla form. Här ligger allt i att bygga upp en kuslig spökhusstämning med hjälp av knakande golv, fotsteg och annat smått och gått. Det låter banalt. Det är banalt. Men det är också ruggigt effektivt.

MER LÄSNING:
De bästa skräckfilmerna
14 spökfilmer du måste se

15 000 dollar kostade denna succé. Disney la 200 miljoner dollar på bara marknadsföringen av Avengers: Endgame. Det är många Paranormal Activity-filmer man kan göra för den summan. Närmare bestämd 13 333 stycken.

Här kan du streama: Paranormal Activity (2007)

NÄSTA ARTIKEL