De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!

De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!

Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 06 juni 2015 kl. 16:06

Levande, död eller både och?

Jag har alltid varit väldigt svag för de levande döda, särskilt de köttätande sådana. Det finns nämligen något obehagligt och brutalt med dessa monster, nämligen att de kan vara din närmsta vän, din älskare eller dina egna barn. Vem som helst kan förvandlas till din värsta mardröm. Dessa är i mitt tycke de sju bästa zombiefilmerna. Du har väl inte missat dessa godbitar?

7. Rec (2007)

De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!
Foto: Noble Entertainment AB

Ett spanska nyhetsteam ska göra ett reportage om hur livet som brandman är och följer med på en utryckning. Det som först tros vara ett rutinuppdrag förvandlas snart till en klaustrofobisk mardröm. Instängda i ett lägenhetshus tvingas reportern Ángela och hennes kameraman att möta hungriga hyresgäster.

Hela filmen är filmad med handkamera och det är nyhetsteamets inspelade video som vi får ta del av. En bra och skrämmande film med ett riktigt svettigt slut.

Läs också: 70-talets bästa kannibalfilmer

6. The Beyond (1981)

De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!
Foto: Odox Entertainment AB

"The Beyond" är en av zombie-kungen Lucio Fulcis bästa filmer. Historien kretsar kring Liza som får ärva ett gammalt hotel. Allt är frid och fröjd tills det visar sig att hotellet ruvar på en obehaglig historia, det är nämligen byggt på en av helvetets sju portar. Ju mer Liza rotar, desto större blir konsekvenserna...

Som så ofta är fallet känns många av dessa gamla B-filmer lite dassiga emellanåt. Även om The Beyond har  en riktigt cool story och en hel del minnesvärda scener (tänker framförallt på de fantastiska sjukhusscenerna), räcker det inte hela vägen fram. Detta är en film som skulle tjäna på en ordentlig remake.

5. 28 dagar senare (2002)

De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!
Foto: Twentieth Century Fox

Tekniskt sett så kanske det är fel att titulera Danny Boyles skräckklassiker 28 dagar senare som en zombiefilm. I den här filmen är det nämligen inte de döda som kommer tillbaka med stor aptit utan det rör sig istället om att ett rabiesliknande virus som får människor att bli galna.

Rätta mig om jag har fel, men detta är också den första filmen som snabba "zombies" förekommer. Många hetsiga och panikslagna jaktscener utlovas!

4. Dawn of the Dead (2004)

De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!
Foto: Columbia TriStar Films

Zack Znyders remake av George A. Romeros zombiefilm Dawn of the Dead från 1978, är betydligt vassare än det obegripligt hyllade originalet.

Dawn of the Dead utspelar sig till största delen på ett varuhus där ett gäng överlevare under zombieapaokalypsen samlas. Till skillnad från originalfilmen möter vi denna gången, precis som i 28 dagar senare, snabba zombies.

Många vassa scener och bra skådespel gör detta till en av 2000-talets bästa skräckfilmer.

3. Shaun of the Dead (2004)

De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!
Foto: Universal Pictures

Denna brittiska zombieparodi är en av de senaste årens vassaste komedier. Det märkliga är att filmen fortsätter att bli bättre och bättre för varje gång jag ser den.

Historien känner du igen från vilken zombiefilm som helst. Människor sjuknar långsamt in, dör och återvänder som djuriska och hjärndöda kannibaler. Några överlevare barrikaderar en lokal i hopp om att förlänga sitt liv lite till. Det som får Shaun of the Dead att sticka ut är att den håller sig trogen till zombiegenrens brutalitet och mall samtidigt som den är en rolig och hjärtevärmande romantisk komedi.

2. Braindead (1992)

De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!
Foto: Atlantic Film AB

Långt innan Peter Jackson gjorde Sagan om ringen-filmerna gjorde han en av filmhistoriens blodigaste filmer, det komiska mästerverket Braindead. 

Lionels trista vardag hemma hos sin kontrollerande mamma kommer snart att förvandlas till ett romantiskt äventyr kantat med vildsinta raggarzombies, en karatesparkande präst, en kåt och girig farbror, en naziläkare och skrämmande spådomar. Allt pågrund av en ondsint liten rått-apa. Låter det galet? Det är det också, men å så roligt!

Det som gör "Braindead" så unik i mina ögen är den morbida, svarta och barnsliga humorn i kombination med det stora hjärtat. Filmen är en blodig skrattfest, men samtidigt som jag skrattar hejdlöst så bryr jag mig genuint om Lionels och Paquitas kärlekshistoria. Det är oändligt mycket roligare, smartare och mer välskrivet än något Peter Jackson har gett sig på efter Sagan om Ringen-trilogon.

Kuriosa: Istället för att blåsa 745 miljoner dollar på de inspirationslösa Hobbitfilmerna skulle man kunna göra 372 stycken Braindead-filmer

1. Night of the Living Dead (1968)

De bästa zombiefilmerna – vi har tipsen!
Foto: Noble Entertainment AB

George A. Romeros debutfilm blev både en stilbildare och en av skräckgenrens stora mästerverk. De inledande scenerna på kyrkogården, det råa våldet, det intensiva berättandet, de fängslande karaktärerna… Från första till sista rutan är Night of the Living Dead en ultimat zombiefilm och ett måste för alla filmälskare!

Tråkigt nog började Romero sin karriär på toppen och efter Night of the Living Dead blev det mest skräpfilm.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL