De 14 bästa spökfilmerna

De 14 bästa spökfilmerna

Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 08:07 | Publicerad 16 oktober 2015 kl. 18:10

För dig som är ute efter sömnlösa nätter.

De flesta av oss vet hur speciellt det är med en riktigt go skräckfilm, men vi vet också hur svårt det är att få tag i dessa guldkorn. Skräckgenren är som bekant en otroligt ojämn sådan och hur många skitfilmer det går på en bra är nästan oräkneligt. För att underlätta ditt sökande har jag listat ihop de 14 bästa skräckfilmerna med spök- och demontema. Massor med bra tips att beta av under vinterhalvåret.

14. The Innocents (1961)

innocents3-678x381
Foto: AB Fox Film

Regi: Jack Clayton

Med: Deborah Kerr, Peter Wyngarde m.fl.

Två föräldralösa barns farbror anställer en kvinna, Miss Giddens (Debroah Kerr), som guvernant åt barnen. Farbrodern som inte vill kompromissa sin livsstil för barnens skull, låter dem bo på en gammal herrgård som han så sällan som möjligt besöker. Hans främsta krav på Miss Giddens är att hon ska ta hand om alla problem som uppstår själv och absolut inte störa honom.

Giddens, som tar sig an den märkliga uppgiften, börjar snart förstå att allt inte står rätt till med varken barnen eller herrgården de lever i. Framförallt verkar hon inte vara ensam med barnen.

Här finns en hel del obehagliga stunder och själva slutscenen är lika provocerande som den är oväntad.

betyg_4

13. The Exorcism of Emily Rose (2005)

the-exorcism-of-emily-rose-678x381
Foto: Sony Pictures Releasing AB

Regi: Scott Derickson

Med: Laura Linney, Tom Wilkinson, Campbell Scott m.fl.

The Exorcism of Emily Rose är både den märkligaste och helt klart mest skrämmande rättegångsfilm jag har sett. Historien handlar om en präst som ställs inför rätta efter att en ung kvinna har omkommit under en exorcism. Under resans gång får vi se vad som egentligen hände under riten.

Efter att jag såg The Exorcism of Emily Rose för första gången var jag ordentligt skärrad. Den verklighetsbaserade historien skrämde vettet ur mig. Tyvärr känns rättegångsscenerna lite för utdragna. Spännande men utdragna.

betyg_4

 12. The Devil's Backbone (2001)

a5816-backbone5big
Foto: El Deseo

Regi: Guillermo Del Toro

Med: Marisa Paredes, Fernando Tielve, Eduardo Noriga m.fl.

Året är 1939 och Carlos (Fernando Tielves), som har förlorat sin pappa i civilkriget, flyttas till en skola för hemlösa barn där han måste bevisa sig stark för att passa in. Men under sin anpassningstid upptäcker Carlos att skolan bär på ett dystert förflutet och att den hemsöks av en mystisk skepnad.

När en våghalsad Carlos inte kan ignorera det som skrämmer både lärare och elever, släpper han lös ett helvete han tvingas att konfrontera.

betyg_4

11. The Changeling (1980)

the-changeling
Foto: Sandrew Film & Teater AB

Regi: Peter Medak

Med: George C. Scott, Trish Van Devere Melvyn Douglas m.fl.

The Changeling är en klassisk spökfilm som passar dig som gillar ödsliga jättekåkar med knarrande golv, självspelande pianon och spännande mordgåtor.

George C. Scott gör en skön roll som ensamstående professor som hyr ett hemsökt gammalt hus. Filmen har en go 70-talskänsla och bygger ständigt upp inför en smart upplösning. Bitvis är det riktigt obehagligt, men allt körs på lite väl säkra kort och överraskningarna uteblir.

betyg_4

10. The Woman in Black (2012)

Daniel Radcliffe. Foto: Cross Creek Pictures. De bästa spökfilmerna.
Daniel Radcliffe. Foto: Cross Creek Pictures. De bästa spökfilmerna.

Regi: James Watkins

Med: Daniel Radcliffe, Molly Harmon, Roger Allam m.fl.

Vi befinner oss i England under tidigt 1900-tal när juristen Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) skickas till en by för att arrangera en försäljning av en död kvinnas hus. I byn håller människor sig borta från huset Kipps ska besöka eftersom snacket går att den döda kvinnans ande vakar över det.

I många fall har Watkins film samma problem som The Babadook och The Conjuring – farorna som bemöts har redan setts, setts och setts! Men om man bortser från dessa problem är The Woman in Black en spökfilm som funkar vilken lördagskväll som helst.

betyg_4

9. A Tale of Two Sisters (2003) 

3bc9f-1435063577704
Foto: Big Blue Film

Regi: Jee-woon Kim

Genre: Skräck

Jee-woons tragiska berättelse om två systrar som efter en tids vistelse på mentalsjukhus återvänder hem till deras far och elaka, labila styvmor. I berättelsen finns en tredje kraft – ett spöke som interagerar med tvillingarna under deras tuffa period. Ur en psykologisk aspekt är filmen en triumf och ett skrämmande mästerverk.

2009 gjordes det en amerikansk remake av A Tale of Two Sisters under namnet The Uninvited. Ett helt meningslöst initiativ som resulterade i en trist och förenklad film.

betyg_4

Läs också: 10 Sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se

8. Shutter (2004)

Regi: Banjong Pisanthanakun & Parkpoom Wongpoom

Med: Ananda Everingham, Natthaweeranuch Thongmee m.fl.

Shutter är en thailändsk skräckfilm som, trots att den amerikaniserades 2008, hamnade i skymundan under 2000-talets asiatiska skräckvåg.

När fotografen Tun och hans flickvän Jane är på väg hem från en fest kör de på en flicka. Chockade tar de beslutet att lämna brottsplatsen. Snart börjar Tun se vita ansikten i alla bilder han fotograferar, Jane misstänker att det är flickan de dödade som har kommit tillbaka för att hemsöka dem.

En spännande spökhistoria med många sköna vändningar och bäst av allt, en hissnande final.

betyg_4

7. Paranormal Activity (2007)

paranormal-activity
Foto: AB Svensk Filmindustri

Regi: Oren Peli

Med: Katie Featherston, Micah Slot m.fl.

Med en produktionskostnad på 15 000 dollar och intäkter på 193 400 000 dollar är Paranormal Activity en av de mest lönsamma produktionerna genom tiderna.

I filmen får vi se hur det unga paret Katie och Micah blir terroriserade av en aggressiv demon. Här är det små skrämselknep som gäller, gnisslande dörrar, ljud av fotsteg, saker som ramlar av hyllor, o.s.v., och resultatet är otroligt effektivt. Det är få filmer som har satt så djupa spår i mig som denna. I skrämselfaktor är det nog en av de läskigaste spökfilmerna all time!

betyg_4

 6. The Omen (1976)

the-omen
Foto: Fox-Stockholm Film Distribution AB

Regi: Richard Donner

Med: Gregory Peck, Lee Remick, Harvey Stephens m.fl.

Innan Katherine blir med medveten om att hennes son har dött under förlossningen adopterar maken Robert ett nyfött barn i sonens ställe. Något som han inte berättar för Katherine om. Åren går och allt är frid och fröjd tills att adoptivpojken, Damien, fyller fem år.

Plötsligt börjar oförklarliga ondskefulla saker att ske och familjens tidigare okomplicerade liv kantas istället av mord, djävulshundar och demoner.

betyg_4

DE FEM BÄSTA SPÖKFILMERNA

5. The Ring (2002)

the-ring
Foto: United International AB

Regi: Gore Verbinski

Med: Naomi Watts, Martin Hunderson, David Dorfman m.fl.

Två flickor hittas avlidna. Dödsorsaken är oklar, men något är säkert, det som dödade dem var något utöver det vanliga. Ensamstående mamman Rachel Keller börjar gräva i gåtan och har snart blivit mittpunkt i en vansinnig skräckgåta.

Jag tillhör de som håller den amerikanska remaken av japanska Ringu mycket högre än originalet. Gore Verbinskis versionen har ett bättre driv, starkare manus och intressantare karaktärer.

Har du inte sett The Ring så har du missat en av de mest obehagliga filmerna på mycket länge.

betyg_4

4. The Shining (1980)

5f8da-1419507181811
Obehagliga tvillingar i The Shining (1980) Foto: Biografcentralen

Regi: Stanley Kubrick

Med: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd m.fl.

Författaren Jack (Jack Nicholson) bestämmer sig för att öka sina inkomster genom att vakta ett enormt ödelagt hotell över vintersäsongen, medan han skriver på sin nya roman. En bra idé om livet var så enkelt.

Med sig har han sin fru Wendy (Shelley Duvall) och sin son Danny (Danny Lloyd).

Väl på hotellet börjar märkliga saker hända. Jack blir allt mer och mer introvert och aggressiv, Danny påstår att de inte är ensamma på hotellet och Wendy börjar nästintill krypa längs väggarna på grund av ångesten över hennes makes allt märkligare beteende.

betyg_5

Läs också: De 7 bästa Stephen King-filmerna

3. Barnhemmet (2007)

07201-1432145291396
Foto: Esta Vivo!

Regi: J.A. Bayona

Med: Belén Rueda, Fernando Cayo, Mabel Rivera m.fl.

I vuxen ålder flyttar Laura in i det nedlagda barnhemmet hon växte upp i med avsikt för att starta ett hem för handikappade barn. När hennes son börjar kommunicera med en skepnad, fumlar hon mellan två världar som fort drabbas samman.

Gillar du spänning, kommer du att älska scenen ”toca la pared”. Den är inte bara den mest spännande skräckscenen på många år, utan också den intelligentaste. Ett lekfullt, ikoniskt stycke som för evigt kommer att eka i filmhistorien. En av de allra bästa spökfilmerna genom tiderna!

Läs också: Tre grymma spanska thrillers/skräckfilmer

betyg_5

2. The Others (2001)

5777c-1428389997335
Nicole Kidman. Foto: Miramax Films

Regi: Alejandro Amenábar

Med: Nicole Kidman, Alakina Mann, James Bentley m.fl.

Det är strax efter att andra världskriget har nått sitt slut. Mamma Grace (Nicole Kidman) bor i ett stort och mörkt, avskilt hus tillsammans med sina två barn som inte tål solljus. En dag när en ny tjänstekvinna dyker upp börjar saker och ting att förändras och snart misstänker mamma Grace att deras hus hemsöks av något ondsint.

Eftersom det mesta redan har gjorts är det sällan som nyare filmer innehåller ikoniska scener. The Others har flera sådana. Även om filmen använder sig av flera klichéer finns här flera starka scener och en stor styrka i Kidmans trovärdiga skådespeleri. Vi har sett allt förut, men sällan såhär bra!

betyg_5

Läs också: 3 grymma rysare!

1. Exorcisten (1973)

exorcisten
Foto: Warner-Columbia Film AB

Regi: William Friedkin

Med: Max von Sydow, Linda Blair, Ellen Burstyn m.fl.

William Friedklin odödliga skräckpärla behöver knappast någon närmre presentation. Handlingen är enkel. Linda Blair spelar flickan Regan som blir besatt av en ondsint demon, Max von Sydow spelar prästen som tar sig an uppgiften att driva ut den.

Exorcistens stora styrka är dens tidlöshet. Effekterna håller fortfarande och skräcken växer successivt och blir gradvis allt mer påträngande. Regans förvandling från oskyldig flicka till ett bisarrt monster är trovärdigt genomförd och den legendariska spindelgånsscenen är hemsökande...

betyg_5

Dessa var i mitt tycke de 14 bästa spökfilmerna. En del filmer är mer självklara än andra här på listan och det är mycket möjligt att jag har missat någon av dina favoriter. Kommentera gärna och dela med dig om dina åsikter om de bästa spökfilmerna.

NÄSTA ARTIKEL