10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se

10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se

Eric Diedrichs
27 december 2021 kl. 18:12
ANNONS
ANNONS

Ett land att djupdyka i

Med succéer som "Squid Game" och "Parasit" uppmärksammas Sydkorea allt mer i filmvärlden. Därför passar Filmtopps Eric Diedrichs på att lyfta fram 10 sydkoreanska filmer du måste se – och några bonustips.

Fem bonustips:

  • Train to Busan (2016): Intensiv zombiefilm på ett tåg.
  • The Wailing (2016): Mystisk deckare med övernaturliga inslag.
  • The Host (2006): Charmig monsterfilm i Seoul.
  • Okja (2017): Ett gripande äventyr där en flicka ska rädda sitt husdjur från ett lömskt företag.
  • Hämnarens resa (2002): Första delen i Park Chan-Wooks hämndtrilogi

10. A Tale of Two Sisters (2003) 

10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se
Foto: Big Blue Film.

Regi: Kim Jee-woon
Genre: Skräck

Handling: En tragisk berättelse om två systrar, som efter en tids vistelse på mentalsjukhus, återvänder hem till deras far och elaka, labila styvmor. I berättelsen finns en tredje kraft - ett spöke som interagerar med tvillingarna under deras tuffa period.

Motivering: Ur en psykologisk aspekt är filmen en triumf och ett skrämmande mästerverk.

Varning: 2009 gjordes det en amerikansk remake av A Tale of Two Sisters under namnet The Uninvited. Ett helt meningslöst initiativ som resulterade i en trist och förenklad film.

9. I Saw the Devil (2010)

10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se
Foto: Showbox.

Regi: Kim Jee-woon
Genre: Thriller

Handling: I Kim Jee-woons tunga thriller I Saw the Devil möter vi en av filmhistoriens vidrigaste karaktärer, skolbusschauffören, våldtäktsmannen och seriemördaren Kyung-chui. Denna vilda bests liv förändras drastiskt efter att ett av hans offer visar sig ha varit sambo med en stenhård agent.

Motivering: Allt som har med moral och etik att göra är som bortspolat i denna vansinniga hämndjakt som får tittaren att ifrågasätta två av filmhistoriens urkrafter: det goda och det onda.

8. Järn 3:an (2004)

10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se
Foto: Chungeorahm Film.

Regi: Ki-duk Kim
Genre: Drama

Handling: Tae-suk (Hyun-kyoon Lee) överlever genom att bryta sig in och bo i bortresta främlingars hus. Där stannar han en natt eller två och betalar tillbaka genom att fixa det som behövs fixas i hemmen. Hans ensamma liv förändras när han under ett inbrott stöter på en kvinna som vill lämna sin våldsamme man. Snart börjar en annorlunda och vacker kärlekshistoria ta plats.

Motivering:  Historien skildras på ett naturligt men samtidigt drömskt sätt som ibland känns mer som vacker saga än verklighet. Inte för att det som sker är övernaturligt, utan mer för att karaktärerna känns så rena i sin kärlek och sättet att ständigt kämpa för varandra. Jag känner med dem och jag berörs av deras passion till varandra vilket är det absolut viktigaste kriteriet när det kommer till romantiska filmer.

7. Bränd (2018)

Bränd
Foto: Folkets Bio.

Regi: Chang-dong Lee
Genre:
Drama

Handling: Jong-su drömmer om att bli författare och kämpar med sin första roman. En dag stöter han ihop med Hae-mi, en tjej han känner från förr. Hae-mi ber honom passa hennes katt medan hon reser till Afrika. När hon kommer tillbaka har hon med sig den gåtfulle Ben. Ben är snygg, rik och kör en Porsche. Jong-su, som förälskat sig i Hae-mi, får finna sig i att vara femte hjulet. Men vem är Ben egentligen? Och varifrån får han sina pengar? Plötsligt är Hae-mi försvunnen. I hennes lägenhet finns inte ett enda spår, inte ens efter katten. Jong-su blir besatt av att hitta Hae-mi.

Motivering: Bränd är ett fascinerande relationsdrama med en stor dos mystik och spänning. Skådespelet är fenomenalt och likaså berättandet. Ännu ett mästerverk från Sydkorea.

6. Mother (2009)

10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se
Foto: CJ Entertainment.

Regi: Bong Joon Ho
Genre: Thriller

Handling: En moders förståndshandikappade son blir gripen för mordet på en flicka. Polisens bevismaterial är tydligt nog för hela stan utom för mamman (Hye-ja Kim). Desperat att bevisa sin sons oskyldighet ger hon sig ut på en personlig jakt efter den riktiga mördaren.

Motivering:  Det är svårt att tro att detta är Hye-ja Kims första huvudroll i en storfilm. Hon är helt fantastisk med sin återhållsamhet i kontrast mot hennes råa och avskalade skådespel. Mother är en stark thriller som jag kommer att se om många, många gånger.

5. Oldboy (2003)

10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se
Foto: Tartan Films.

Regi: Chan-Wook Park
Genre: Thriller/Action

Handling: Park Chan-Wooks moderna klassiker blev sydkoreansk films genombrott i västvärlden och anses av många att vara en av de främsta thrillerfilmerna genom tiderna. Den råa hämndhistorien är del två i Parks "Hämnartrilogi" och handlar om en försupen familjeman som en dag vaknar upp kidnappad och inlåst i ett rum. Där tvingas han leva i flera år tills han en dag utan förklaring släpps ut. Därefter inleds en personlig vendetta kantad av våld, kärlek och mystik.

Motivering:  Detta är Park Chan-Wooks mest ikoniska film. Banbrytande och en riktigt bra inkörsport till den sydkoreanska filmvärlden.

4. Oasis (2002)

10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se
Foto: CJ Entertainment.

Regi: Chang-dong Lee
Genre: Drama

Handling: Hopplöse Jong-du har precis kommit ut från finkan efter att ha kört ihjäl en vägarbetare på fyllan. Han säger konstant fel saker vid fel tillfällen och är alltid tyst när han borde prata. Hans rastlösa och ryckiga kroppsspråk irriterar alla, inte minst hans egen familj. Plågad av skuldkänslor besöker Jong-du sitt offers familj och efter ett kort möte förälskar hans sig i offrets CP-skadade dotter Gong-ju, något varken hans eller hennes familj accepterar.

Motivering: Oasis lyckas vara både en omöjlig kärlekshistoria och en skarp kritik mot samhällets hantering av handikappade utan att bli smörig. Det känns innovativt, utmanande och många gånger provocerande.

3. The Handmaiden (2016)

The Handmaiden
Foto: Nonstop Entertainment.

Regi: Park Chan-Wook
Genre:
Drama, Thriller

Handling: Med uppsåt att lura Lady Hideko på hennes förmögenhet lyckas unga Sookee få anställning hos henne som kammarjungfru. Men oväntade känslor uppstår mellan dem, samtidigt som mannen bakom komplotten visar sig ha helt andra planer för Sookee.

Motivering: Park Chan-Wook överträffar sig själv med denna lömska och oförutsägbara, erotiska thriller. Spänningen är på topp liksom skådespelarna och fotot. En fröjd!

2. Memories of Murder (2003)

10 sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se
Foto: CJ Entertainment.

Regi: Bong Joon Ho
Genre: Thriller

Handling: I en by under sent åttiotal sammanträder två sydkoreanska detektiver för att undersöka morden på ett flertal kvinnor. I en tid utan bra teknologi tvingas detektiverna att använda konservativa och brutala metoder i jakten på sin mördare.

Motivering: Memories of Murder är en smart och välberättad mordutredning som gör sig unik med dess inlägg av mörk humor och vackra naturfoto. Tillsammans med När lammen tystnar, Se7en och Prisoners är detta en av de vassaste polisfilmerna genom tiderna.

1. Parasite (2019)

Parasite
Foto: TriArt Film.

Regi: Bong Joon Ho
Genre:
Drama, Thriller

Handling: Ki-taeks familj är en färgstark skara som hankar sig fram genom livet med hjälp av påhittighet och list. Men några pengar har de inte, så när sonen Ki-woo blir erbjuden jobb som privatlärare åt dottern i en rik familj, tvekar han inte en sekund. Väl på plats börjar han smida planer för resten av sin familj, som en efter en får jobb i huset. Men lögnerna blir allt fler och det dröjer inte länge förrän situationen är helt utom kontroll…

Motivering: En underbar satir som plockade hem Oscarn för både Bästa film och Bästa utländska film. Lite tråkigt på ett sätt kanske, men Oscarsjuryn har sällan haft så rätt. Just det, den vann Oscarn för Bästa regi och manus med. Ett definitivt måste för alla filmälskare!

Detta var alltså min lista över 10 Sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL