10 filmer om världens undergång

10 filmer om jordens undergång – klimatkatastrofer, krig och alieninvasioner

Emil Oscar Rasmussen
09 september 2023 kl. 13:00

Domedagsfilmerna som kan hjälpa dig hantera dina känslor eller som får dig att ängslas ännu mer

Människan har alltid vänt sig till konsten för att bearbeta sina rädslor, vilket kan vara en anledning till att det finns så många katastroffilmer. Nedan hittar du 10 filmer inom genren där hela världens vara eller icke vara står på spel.

Klimatkatastrofer, krig eller hot från yttre rymden – det finns en hel del där ute som kan trigga apokalypsen. I dessa oroliga tider är det många som är väl medvetna om hur förgängligt både människans och jordens liv är.

Existensen kan helt enkelt upphöra när som helst.

Oavsett om du rycker på axlarna åt den vetskapen eller ängslas dagarna i ända, så kan du alltid bearbeta dina känslor med film. Det kan låta trivialt, men för mig har film och serier alltid kunnat fungera som en tröst i dystra tider. Kanske fungerar det på samma sätt för dig.

Nedan har vi listat 10 filmer om jordens undergång som förhoppningsvis inkluderar hela spektrumet av känslor som vi kan uppleva vid tanken på domedagen. Var beredd på att listan innehåller spoilers för så gott som samtliga filmer som omnämns.

***OBS! INNEHÅLLER SPOILERS!***

1. Don't Look Up (2021)

Don't Look Up
Foto: Netflix.

Handling: Två astronomer upptäcker att en gigantisk komet är på väg mot jorden. De tar sig an uppgiften att varna mänskligheten för det stundande hotet, men det är lättare sagt än gjort att få världens höjdare att fatta besluten som krävs för att rädda planeten.

Se "Don't Look Up" om du behöver en film som gör att du känner dig sedd när du upplever att hela världen omkring dig beter sig fullkomligt galet. Är det maktlöshet du känner kan det här vara filmen som hjälper dig att vila i känslan (eller så gör den allt väldigt mycket värre).

2. Miracle Mile (1988)

Miracle Mile
Foto: Hemdale.

Handling: Harry lyfter på luren i en telefonkiosk och får av en slump reda på att han har 70 minuter på sig innan Los Angeles sprängs i bitar. Ett kärnvapenkrig har brutit ut och missilerna är på väg. Desperat försöker Harry hitta sin flickvän Julie innan världen går under.

Se "Miracle Mile" om du behöver arbeta på att acceptera hur flyktigt livet är och att allting kan ta slut så gott som när som helst. Filmen kan man tycka vad man vill om, men slutet på den kan allt lära oss ett och annat om acceptans. Tror jag.

3. Melancholia (2011)

Melancholia
Foto: Nordisk Film.

Handling: En mystisk planet närmar sig jorden i samband med Justines och Michaels storslagna bröllop. Planeten passerar förbi, men byter sedan riktning mot jorden. Domedagen ser ut att vara oundviklig.

Se "Melancholia" om du bara vill omfamna misären. Det blir inte mycket mer ångestladdat än så här, så låt mörkret skölja över dig på samma sätt som det kväver karaktärerna i filmen. Vem vet, det kanske kan hjälpa oss att nå botten så att vi kan börja om och ta nya krafttag.

4. Interstellar (2014)

Interstellar
Foto: Warner Bros.

Handling: I en nära framtid när jorden är på väg att dö upptäcks en mystisk spricka i rumtiden, vilket öppnar möjligheter för människan att undersöka nya platser att överleva på. Den före detta NASA-ingenjören och skickliga piloten Cooper tvingas lämna sina barn bakom sig när det visar sig att han är bäst lämpad att leda uppdraget ut i det okända.

Se "Interstellar" om du känner dig förvirrad över tillvaron och vill se något som eventuellt är ännu mer förvirrande än verkligheten. Det går som bekant åt skogen med själva jorden i Interstellar, men filmen erbjuder oss trots allt en del hopp också. Tyvärr för vår del är lösningarna i Interstellar inte direkt tillgängliga om (när) det skulle behövas för oss.

5. Seeking a Friend for the End of the World (2012)

Seeking a Friend for the End of the World
Foto: SF Studios.

Handling: När en asteroid närmar sig jorden blir en man ensam kvarlämnad efter att hans hustru flytt i panik. Han bestämmer sig för att leta rätt på sin ungdomskärlek innan jorden går under, men resan blir mer komplicerad än väntat när han får sällskap av sin granne.

Se "Seeking a Friend for the End of the World" om du behöver hjälp med din rädsla för att dö ensam. Detta är en bitterljuv liten film om apokalypsen som kan hjälpa till med att fokusera på det som är viktigt i livet.

6. Liftarens guide till galaxen (2005)

Liftarens guide till galaxen
Foto: Walt Disney Pictures.

Handling: Arthur Dent har en usel dag. Hans hus ska rivas, hans bäste vän visar sig vara en utomjording och hela jorden är på väg att bli demolerad för att göra plats åt en intergalaktisk motorväg. Arthurs enda chans att överleva är att lifta med ett förbipasserande rymdskepp. För den här nybörjaren börjar universums största äventyr i samma stund som Jorden upphör att existera. Arthur ger sig ut på en resa där han snart märker att ingenting är vad det ser ut att vara.

Se "Liftarens guide till galaxen" om du vill låtsas att jordens undergång inte är någon big deal. Är du en person som tar livet med en klackspark, så är det här antagligen domedagsfilmen för dig.

7. Wall-E (2008)

Wall-E
Foto: Walt Disney Pictures.

Handling: Människan har sedan länge flytt jorden efter att den blivit obeboelig. Kvar finns bara en flitig liten robot vid namn WALL-E, som städar skrot dagarna långa. När robotsonden EVA plötsligt dyker upp bestämmer sig WALL-E för att följa efter henne ut i rymden.

Se "Wall-E" om du bara behöver en tröstande hand på axeln som talar om för dig att allt kommer att ordna sig – Wall-E slutar ju trots allt lyckligt med hopp om en framtid för jorden. Eller så tar vi en realistisk titt på slutet för vad det faktiskt är – början på människans undergång en gång för alla. Ingen kan ju tro på allvar att geleklumparna till människor kommer att kunna avsäga sig sina bekvämligheter från rymdskeppet och blåsa nytt liv i jorden? Jag ger dem några veckor efter att filmen är över, sen är det kört.

Wall-E 2 hade blivit en dyster historia...

8. This is the End (2013)

This is the End
Foto: Sony Pictures.

Handling: En fest hemma hos James Franco i Los Angeles får ett abrupt avslut när jordens undergång plötsligt närmar sig. Jay Baruchel, Seth Rogen, Jonah Hill, Craig Robinson och Danny McBride gör vad de kan för att hantera apokalypsen – och sig själva.

Se "This is the End" om du vill skratta åt människans dumhet. När krisen väl kommer kanske denna metakomedi kan hjälpa dig att komma ihåg att det inte är hela världen om mänskligheten går under. Våra prioriteringar kommer nog inte att saknas av universum ändå.

9. Knowing (2009)

Knowing
Foto: Nordisk Film.

Handling: En professor från MIT hittar en tidskapsel med mystiska nummer som går att koppla till dåtida och framtida katastrofer, men vad händer när numren tar slut? Professorn inser att han måste försöka göra vad han kan för att stoppa undergången.

Se "Knowing" om tycker det är en lugnande tanke att våra öden är förutbestämda. Du kan också se den om du gillar action och om Nicolas Cage brukar kunna få dig att glömma bort alla världens oroligheter.

10. Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben (1964)

Dr. Strangelove
Foto: Sony Pictures.

Handling: Den paranoide amerikanske generalen Jack D. Ripper beordrar en bombattack på Sovjetunionen som ser ut att kunna bli starten på ett fullskaligt kärnvapenkrig och jordens undergång.

Se "Dr. Strangelove" om du vill sluta ängslas och lära dig älska bomben. Se den om du älskar film. Se den om du gillar komedi. Se den om du uppskattar Peter Sellers. Se den.

Det är klart att mästerverket Dr. Strangelove ska avsluta den här listan. Bland alla domedagsfilmer finns det nog inte någon film som håller lika hög nivå som Stanley Kubricks mörka satir från kalla kriget-eran, som sätter fingret på hur skör vår existens är och samtidigt ger oss verktygen att hantera den vetskapen.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL