Bra Katastroffilmer – Här kommer ett gäng med bra tips!

Bra Katastroffilmer – Här kommer ett gäng med bra tips!

Fredrik Edström
Uppdaterad 24 februari 2020 kl. 11:02 | Publicerad 28 oktober 2017 kl. 17:10

Filmtopp har sökt med ljus och efter bra katastroffilmer som inte är filmkatastrofer – här är tipsen!

Krash, buller och bång! I år firar James Camerons "Titanic" 20 år och vi på Filmtopp vill fira det gamla fuskbygget med att lista ett gäng grymma katastroffilmer! Vissa som du bara måste ha sett (oberoende av filmisk kvalitet) och vissa som helt enkelt "bara" är katastrofalt bra rullar! Ett högst explosivt nöje önskas!

Idag listar vi riktigt bra katastroffilm!
Foto: Walt Disney Studios

Nedan kommer några tips på katastroffilmer från blandade årtal. Kanske hittar du någon ny favorit i den speciella genren!

Gojira (1954)

 "Gojira" är en japansk katastroffilm
Japanska Gojira från 1954 kan utan någon större möda tillskrivas monstersfilmens attribut, men delar, i mitt tycke, mer tematiskt DNA med katastroffilmer. Foto: Atlantic Film

Vår lista inleds med en utomordentlig klassiker. Japanska Gojira från 1954 kan utan någon större möda tillskrivas monstersfilmens attribut, men delar, i mitt tycke, mer tematiskt DNA med katastroffilmer. Ur spillrorna från andra världskriget, och kanske allra främst kärnvapenbombningen av Nagazaki, reser sig Gojira. Ett monstruöst varningsfinger kring vilka förödande konsekvenser massförstörelsevapens besitter i maktens korridorer. Ett bra tips på en riktigt klassisk och annorlunda katastroffilm. Kanske låter namnet Godzilla mer bekant, vilket är den västeuropeiska benämningen på monstret. Detta är en riktigt bra katastroffilm!

Airport (1970)

Ett gäng skrikande passagerare på ett flygplan
Det har kommit många filmer som utspelar sig på flygplan.  Airport var en av de första i katastroffilms genren. Foto: Universal Pictures

Kanske kan "Airport" belönas med epitetet som filmen som verkligen satte katastrofbollen i rullning i Hollywoods färgglada land. Filmen blev en enorm publiksuccé, men möttes av en skara hårdnackade kritiker. Måhända är filmen aningens lökig med dagens mått mätt, men navigerar ändå i vår samtida paralyserande skräck kring självmordsbombare på ett överraskande aktuellt vis.

The Towering Inferno (1974)

Både en  klassiker och riktigt bra katastroffilm
Det finns många sevärda och bra katastroffilmer. Foto: 20th Century Fox

"The Towering Inferno", eller "Skyskrapan brinner", är katastroffilmen som filmkritikern Roger Ebert kallat för 70-talets bästa! Med en stjärnprydd ensemble med Paul Newman, Steve McQueen, William Holden och Faye Dunway i spetsen var fenomenet ett faktum. Katastroffilmer blev genast superhett och The Towering Inferno nominerades till åtta Oscarstatyetter.

Titanic (1997) – den bästa katastroffilmen?

En riktigt bra katastroffilm!
Tänk att det gått hela 20 år sedan katastroffilmen och mästerverket Titanic kom! Foto: Fox Film 

James Camerons monsterhit "Titanic" har en självklar plats på den här listan. Den hänförande romantiska duon och de makalösa specialeffekterna fick biopubliken att dansa efter Camerons knivskarpa pipa. Även Oscarsjuryn klev ombord och belönade filmen med inte mindre än 11 statyetter. Detta gör filmen som en av de allra bästa i genren katastroffilmer!

Armageddon (1998)

Skådespelarna i Armageddon - en riktigt bra katastroffilm
Armageddon är en riktigt bra tips om du är sugen på en action-sparkad katastroffilm! Foto: Buena Vista International

"Armageddon" är en film som på grund av sina stretchövningar i logik, reson och förstörelseporr ofta placeras i tjuriga puritaners giljotin. Alla kritikers favorit, Michael Bay, pressar nödraketerna långt förbi bristningsgränsen och resultatet är, i ärlighetens namn, en ruskigt dum och fantastiskt underhållande katastrofrulle.

Tre bra katastroffilmer som kommit på senare år!

The Impossible (2012)

Cover till filmen The Impossible, ett bra filmtips!
Foto: Summit Entertainment

"The Impossible" lyckas med konststycket att perfekt balansera de mänskliga fasorna med den rena undergångsporren. J.A. Bayona tar avstamp i en sann historia där vi får slå följe med en julfirande familj på besök i Thailand som slits i stycken av den fasansfulla tsunamin 2004. The Impossible är en gripande katastroffilm som spelar alla kort rätt med en stark mänsklig kärna som skådespelarensemblen lyfter högt ovanför ett källmaterial som kunde blivit lökigt och smetigt.

Gravity (2013)

Idag listar vi bra tips på katastroffilmer
Foto: Twentieth Century Fox

Nu börjar genre-nördarna att klyva atomer! Jag anser att Gravity, utan tvivel kan klassas som en katastroffilm även om den också kan ses som en riktigt bra rymdfilm. Sandra Bullocks karaktär svävar från den ena drömskt vackra katastrof till den andra, och om det inte är ett kriterium, att helvete bryter lös var och varannan minut, för en katastroffilm så vet jag inte vad som är det. Alfonso Cáuron cementerar sig som Michael Bays antites i denna estetiska poesi.

Deepwater Horizon (2016)

ny film bland genren katastroffilmer.
Foto: Summit Entertainment

Peter Bergs bromance med Mark Wahlberg tar nya kliv och för varje nytt samarbete planteras nya vackra frön. Deepwater Horizon är en oförskämt underhållande, berörande och rättfram katastroffilm. Berg regisserar högintensiv action och låter oss känna på de stundtals revbensknäckande konsekvenserna.

TIPS: Om du söker fler filmtips borde du spana in vår lista över årets bästa filmer. Vi uppdaterar listan regelbundet så att du alltid ska kunna hitta aktuella tips.  

Detta var min lista över bra katastroffilmer, tycker du att jag saknar någon titel bland tipsen? Kommentera gärna. Hoppas du fick några bra tips!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL