Klimatkaos på film – 8 rullar där människan förstör planeten

Klimatkaos på film – 8 filmer där människan förstör planeten

Emil Oscar Rasmussen
27 september 2022 kl. 19:09

Det är inte bara i verkligheten som människan orsakar naturkatastrofer.

Vi människor är fullkomligt urusla på att ta hand om vår planet – och det är något som filmskapare har kapitaliserat på i flera årtionden. Eftersom klimatkaoset i världen är mer påtagligt än någonsin tidigare känns det passande (eller helt opassande?) att rikta blickarna mot filmerna där människan försatt jorden i ett mer eller mindre hopplöst tillstånd.

Världen står i lågor. Och ligger under vatten. Och torkar ut. Och blåser bort. Kul. 

Extremväder blir allt vanligare och inte ens den mest bångstyrige kan längre förneka att människan ligger bakom en stor del av det klimatkaos som vi upplever. 

Hur har vi ens hamnat här? Varningsklockorna ringer ju överallt, och har gjort så i flera år! Visst, det är en sak att vi inte lyssnar på vetenskapen – den är bara det närmaste vi kan komma en objektiv sanning (pfft, who needs it?). 

Men Hollywood? Hur kan vi inte lyssna på Hollywood?! 

I årtionden har drömfabriken varnat oss för en oundviklig apokalyps om vi inte gör något åt våra förödande ovanor och tar hand om vår planet.

Nedan följer åtta filmer på temat klimatkaos – där människan är den främsta boven i dramat.

LÄS OCKSÅ: 10 filmer med soliga titlar

Day After Tomorrow (2004)

Day After Tomorrow – klimatkaos på film
Foto: Twentieth Century Fox.

“Day After Tomorrow” är vanligtvis den katastroffilm som de flesta tänker på när det kommer till rullar inom kategorin för klimatkaos, så det är väl lika bra att inleda listan med den.

Få andra filmer riktar ett lika tydligt fokus på naturens kraft och eventuella konsekvenser till följd av klimatförändringar pådrivna av människan. I filmen leder dessa till extremväder och en ny istid på jorden. 

Även om vi inte har upplevt riktigt så drastiska klimatförändringar i verkligheten (ännu), så är Day After Tomorrow den film som sannolikt är mest symbolisk för de klimatvarningsflaggor som hissas i många Hollywoodfilmer – och som vi givetvis totalignorerar.

Wall-E (2008)

Wall-E – klimatkaos på film
Foto: Walt Disney Studios.

Fördelen med filmer som riktar sig till de yngre är att de sällan är rädda för att vara för övertydliga. I många av filmerna på den här listan är människans uppenbara miljöförstörelse outtalad, men inte i Wall-E

Den älskvärda Pixar-filmen med skräpplockarroboten Wall-E i huvudrollen är så tydlig som den kan vara – det är människans tillkortakommanden som ligger bakom att jorden har blivit obeboelig och rymden fått bli fristaden för mänskligheten.

Att jordens enda chans till att bli en beboelig planet igen är att avlägsna människorna från den känns ganska talande – och tragiskt nog väldigt träffande. 

Interstellar (2014)

Interstellar – klimatkaos på film
Foto: Warner Bros.

Christopher Nolans rymdblockbuster “Interstellar” är en av flera filmer på listan där människan blickar mot rymden för att rädda mänskligheten – i denna film är det bristande syrenivåer och resurser som gjort att jorden snart är obeboelig.

Det är inte glasklart exakt vad det är som ligger bakom jordens kritiska tillstånd i filmen, men jag har åtminstone tagit för givet att det är människan som har orsakat situationen. 

En syrefattig planet där grödor dör, i kombination med den påpekade frånvaron av en militär, känns som en blinkning till både våra egen utsläpp och eventuella klimatkonsekvenser av krig.

Waterworld (1995)

Waterworld – klimatkaos på film
Foto: United International Pictures.

Ah, härliga “Waterworld” – en katastroffilm i fler bemärkelser än en. Den påkostade rullen med Kevin Costner i huvudrollen var världen dyraste film när den kom ut och höll på att bränna hål i plånboken på Universal

I den dystopiska framtidsdystopin som är Waterworld har den globala uppvärmningen till sist fått vattennivåerna att stiga med tusentals meter och världen som vi känner den idag är sedan länge borta. 

Precis som med Interstellar bokstaveras det kanske inte ordagrant att det är människan som ligger bakom den apokalyps som banat väg för den vattendränkta världen i Waterworld, men miljöbudskapet är inte direkt någonting som det smygs med. 

Det allra tydligaste exemplet på det är piratgänget Smokers, vars bas är Exxon Valdez – ett skepp som 1989 stod för en av tidernas största oljeläckor i havet.

Mad Max: Fury Road (2015)

Mad Max: Fury Road – klimatkaos på film
Foto: Twentieth Century Fox.

“Mad Max: Fury Road” var från början tänkt som en direkt uppföljare till Mad Max Beyond Thunderdome (1985), och var planerad till slutet av 90-talet, med Mel Gibson fortsatt i huvudrollen.

Så blev det som bekant inte och när lysande Fury Road väl kom ut 2015 var det mer av en reboot än en uppföljare. 

Backstoryn till både den postapokalyptiska världen i Beyond Thunderdome och Fury Road är dock densamma, även om det verkar ha skett en del förändringar av tidslinjen inför rebooten. 

Den sargade världen i Fury Road har uppstått efter klimat- och oljekrig som når kulmen med ett kärnvapenkrig som ödelägger världen.

LÄS OCKSÅ: Tips på 6 svettiga actionrökare

Lorax (2012)

Lorax – klimatkaos på film
Foto: United International Pictures.

Det är förvånande hur många barnfilmer som handlar om hur människan misshandlar naturen. Eller är det kanske förvånande att det inte finns ännu fler av dem? Klimatångest är hur som helst något som har ingjutits i oss i tidig ålder under många generationer (ändå är vi där vi är idag, utan något ljus i tunneln – fascinerande).

I Lorax, som är baserad på barnboken av Dr Seuss, bjuds vi in i en värld som existerar innanför murar, där all växtlighet är artificiell och ren luft säljs på flaska. Utanför stadens murar finns ett kargt, ödelagt landskap som är förorenat och skövlat på all växtlighet. 

Innehållet är tydligt kritiskt mot hur vi styrs av kapitalism på bekostnad av vår natur, och filmen avslutas med följande citat från Dr Seuss:

“Unless someone like you cares a whole awful lot, nothing is going to get better. It’s not.”

Avatar (2009)

Avatar – klimatkaos på film
Foto: Twentieth Century Fox.

Vad är vi för folk egentligen? Inte nog med att vi barskrapar våra egna resurser, i Avatar berövar vi dessutom nya världar på deras godsaker, likt mobbare som vänder upp och ner på sina offer och skakar fram lunchpengarna ur deras byxor. 

Det må vara aningen långsökt att inkludera Avatar på listan – det är ju inte direkt en katastroffilm ur mänskligt perspektiv. Med det sagt kändes den trots allt relevant att smyga in då den sätter fingret på hur långt människan är beredd att gå för att bevara vårt egna destruktiva leverne. 

I fallet för Avatar går den gränsen inte ens vid att äventyra en civilisation och värld som inte gjort oss något ont. 

FernGully - Den sista regnskogen (1992)

Klimatkaos på film – FernGully
Foto: Twentieth Century Fox.

Med “Avatar” på listan måste vi givetvis inkludera FernGully - Den sista regnskogen. När Avatar hade premiär kritiserades storfilmen en hel del för hur mycket inspiration den till synes hade hämtat från FernGully

FernGully skildrar inte en global apokalyps på samma sätt som många av listans övriga bidrag, men inom ramarna för hur vi människor misshandlar vår egen planet passar den helt klart in på listan.  

Handlingen i filmen kretsar kring magiska älvor som försöker rädda regnskogen från att skövlas och förorenas. Det oljiga och avgasmumsande monstret Hexxus tar visserligen över en del av skulden från människorna, men att han får kraft tack vare människorna får trots allt ses som en rätt tydlig metafor.  

Mängder av dokumentärer.

Föredrar du att titta på mer verklighetsförankrat innehåll finns det även en hel uppsjö av dokumentärer om hur människan förstör klimatet, på ett eller annat sätt, och vilka förödande konsekvenser det kan få.

Detta är några populära dokumentärer på tema klimatkaos:

  • Before the Flood (2016)
  • An Inconvenient Truth (2006)
  • Greta (2020)
  • Planet of the Humans (2019)
  • Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Det brukade vara filmerna som höjde ett varnande finger om vad som kan hända om vi inte tar hand om vår planet, men nu behöver vi knappt fiktionen för att berätta om katastroferna längre. 

Jag vet inte riktigt vad poängen med den här listan är – kanske är det att vi ska sluta titta på katastroffilmerna som farhågor och istället se dem som någon form av manualer? Istället för att se dem som varningsklockor för vad som kan hända kanske vi bör ta oss an dem som how-to-guider för vår överlevnad, när den oundvikliga undergången väl kommer? Allt är ju på väg åt helvete ändå!

Det kan med andra ord vara dags att bänka sig framför tv:n för att se vilken av filmerna på listan som kommer med bäst instruktioner för hur man bygger en domedagsbunker.

LÄS OCKSÅ: 10 filmer om världens undergång

Filmtopps Youtube

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL