Skönt att Maya Hawke erkänner att hon är en “nepo baby“ – se och lär!

Skönt att Maya Hawke erkänner att hon är en “nepo baby“ – se och lär!

Eric Diedrichs
05 juni 2024 kl. 18:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Äntligen någon som äger begreppet

I "nepo-bebisarnas" era tycker Eric Diedrichs att det är skönt att någon äntligen erkänner sin räkmacka.

Maya Hawke är dotter till Ethan Hawke och Uma Thurman och kan därmed kallas "nepo baby" ("nepotismbebis", dvs att få jobb för att vara barn till en framgångsrik person – i det här fallet två). Nepo-bebisar har egentligen alltid funnits – Michael Douglas, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Sofia Coppola  – men det är först på senare tid som begreppet myntats och förmodligen eftersom behovet är så pass stort.

Michael Douglas
Michael Douglas i "Benjamin". Hans pappa, Kirk Douglas, fick tre Oscarsnomineringar. Foto: Apple TV+

I dag är det närmast omöjligt att slå på teven utan att stöta på en Skarsgård, Parnevik, August eller Wahlgren, eller någon brorsa, svåger, syssling eller brevbärare till någon realityprofil eller C-kändis. Snart kommer Gyllene tider-filmen Sommartider, som verkligen tar vara på detta med Phoenix Parnevik (son till Jesper Parnevik), Lance Heldman Graaf (son till Magnus Hedman och Magdalena Graaf) och Valdemar Wahlbeck (son till Peter Wahlbeck) i bärande roller. Jag säger inte att någon av dessa är dåliga, det är inte poängen.

Däremot är anmärkningsvärt få "nepo babies" villiga att erkänna den fördel deras släktskap för med sig. Nyligen sa Valter Skarsgård att han aldrig har fått ett jobb på grund av sitt efternamn och samma vals har Ben Stiller (son till Jerry Stiller), Rashida Jones (dotter till Quincy Jones), Lily Collins (dotter till Phil Collins), Zooey Deschanel (dotter till sexfaldigt Oscarsnominerade Caleb Deschanel), Dakota Johnson (dotter till Melanie Griffith och Don Johnson), Lily Rose-Depp (dotter till Johnny Depp och Vanessa Paradis) och många, många fler dragit.

Vem försöker de lura?

Valter Skarsgård
Pressbild på Valter Skarsgård inför "STHLM Blackout". Foto: Prime Video

Häromdagen pratade jag och min medredaktör Emil Rasmussen om detta fenomen där han påpekade det märkliga i att ingen har valt "att äga" nepo babies-begreppet, att alla fortsätter att förneka sitt släktbands fördelar. Jag kunde inte annat än att hålla med. Två dagar senare, boom! Maya Hawke gör det vi alla väntat på. Sayonara, sömnlösa nätter!

Inte bara instämmer hon i att hon är en nepo baby, hon säger också att hon är okej med att sina erkända Hollywood-föräldrar har påverkat hennes karriär positivt. Ja, det må vara en ren bagatell i det stora hela, till och med och en total självklarhet, men ändå. Ingen annan tycka vilja inse detta, som om de skäms över sin räkmacka eller ännu värre, på riktigt inte fattar svågerpolitik. 

Skål för Maya!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL