Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ewan McGregor & Ethan Hawke: "Brittisk press gör allt till hundskit"

Ewan McGregor & Ethan Hawke: "Brittisk press gör allt till hundskit"

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
19 oktober 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
19 oktober 2022

Stjärnorna spelar halvbröder i tragikomiskt drama

I "Raymond & Ray" spelar Ethan Hawke och Ewan McGregor mot varandra för första gången. Filmtopps Eric Diedrichs har intervjuat stjärnorna om sin vänskap och brittisk press.

Apple spänner bågen i streamingkriget med en saftig film- och seriehöst. Utöver Zac Efron-frontade The Greatest Beer Run Ever och den ambitiösa filmatiseringen av bästsäljaren Shantaram släpper de snart det tragikomiska dramat Raymond & Ray med Ethan Hawke och Ewan McGregor i huvudrollerna.

I filmen spelar de halvbröder, vilket någonstans känns som ett väldigt logiskt val. De utstrålar ändå en liknande energi, är inte helt olika varandra och har ett brinnande intresse för musik. Jag bestämmer mig för att fråga dem om just detta, vilket ledde in på ett långt och i mitt tyckte mycket fint samtal mellan skådespelarna.

Raymond and Ray
Ewan McGregor och Ethan Hawke i "Raymond & Ray". Foto: Apple TV+

Lärde känna varandra genom Jude Law

Trots att ni aldrig har varit med i samma produktion tidigare spelar ni nu halvbröder och det känns helt rätt. Minns ni vilken som var den första filmen ni såg varandra i och kände ni någon sorts koppling till varandra redan då?

– Första gången jag såg dig måste ha varit i din första film Döda poeters sällskap vilken fantastisk start på en otrolig karriär. Vi träffades först i samband med att du jobbade med Jude LawGattaca (1997). Jag var vän med Jude och vi stötte på varandra och spenderade lite tid tillsammans men jag har lite svårt att minas var och när, säger Ewan McGregor.

– Det har vi båda, men jag vet att det var vid flera nätter. Det är lite som vattenfärg i mitt minne, det var 90-talet och jag minns att jag såg dig i Trainspotting. Jude hade sagt att hans vän hade fått en fantastiska roll så jag såg den. Eftersom jag redan hade träffat dig och tyckte om dig så kände jag inte den avundsjuka som man kan känna när man ser en fantastisk insats [båda skrattar]. Jag kommer aldrig att glömma när jag såg Big Fish på bioduken eller Moulin Rouge. Jag har följt dig hela din karriär och nu i somras såg jag Obi-Wan med familjen. Den broderliga aspekten i att spela den här rollen var väldigt enkel. Det är lätt att se dig som en bror eftersom vi har dedikerat våra liv till samma sak, säger Ethan Hawke.

Ewan McGregor och Ethan Hawke i Raymond & Ray
Ewan McGregor och Ethan Hawke. Foto: Apple TV+.

Allt handlar om kvalitet

Likheterna mellan dem förenklade även arbetet för Ewan McGregor.

– De underliggande likheterna och den andliga släktskapen mellan oss har alltid varit där. Även när jag inte kände Ethan personligen har jag alltid känt att vi har haft samma känslor för vårt arbete och att vi har arbetat med liknande filmer och personer. Vi gillar att arbeta mycket. Så att spela de här otroligt välskrivna scenerna tillsammans kändes så enkelt och naturligt från första dagen, vilket säger en hel del om det högkvalitativa skrivandet, säger stjärnan till Filmtopp.

– Jag älskar sport och analogin är väldigt uppenbar, det är enkelt att spela bra när man spelar mot någon som är väldigt skicklig. Vi gjorde de här långa scenerna med bara oss två och när din motspelare är så duktig så blir det bara så enkelt. Det var verkligen njutbart att skådespela och alla betedde sig som vuxna, man kände aldrig att kameramannen eller regissören försökte styla utan det fanns en kärlek och ett förtroende till enkelhet på set. Manuset var extremt väl uppbyggt, de ville filma det enkelt och de attackerade med enkelhet. Allt handlar bara om kvalitet, berättar Ethan Hawke.

Raymond & Ray
Vondie Curtis Hall och Ethan Hawke i “Raymond & Ray”. Foto: Apple TV+. 

Påverkas negativt av brittisk press

Filmens regissör Rodrigo Garcias – son till nobelprisvinnaren Gabriel Garcia Marquez – låter också musiken vara en central roll i sin berättelse. 

Kuvad av sin våldsamma pappa slutar Raymond (Ethan Hawke) spela trumpet och en del av honom själv slocknar. Samtidigt får vi veta att pappan lyssnade på ett och samma stycke om och om igen på sin dödsbädd. Musiken är en själslig kraft. Den är också förlåtande och ickedömande.

Reserverade för att svara på några som helst frågor rörande sina egna relationer till sina föräldrar eller om läkande ögonblick de själva har varit med om, förklarar stjärnorna hur den brittiska tidningsvärlden har förstört för dem.

– Personliga frågor är omöjliga att svara på i dessa tider, säger Ewan. Det är omöjligt att prata om vad som händer i ens liv, du kommer skriva om det vackert men de brittiska tidningarna kommer att ta vad du säger och förvandla det till total hundskit. Det är omöjligt för skådespelare att prata om sina egna liv, jag gör det helt enkelt inte längre. Självklart har jag som 51-årig man haft stunder av självutforskande under resans gång.

– Ewan har helt rätt, att verkligen ha ett öppenhjärtligt samtal går inte längre. Så fort du säger det är det över hela internet, avrundar Ethan Hawke med.

Med det tackar vi Ewan McGregor och Ethan Hawke för pratstunden. "Raymond & Ray" har premiär på Apple TV+ den 21 oktober.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL