Michael Douglas till Filmtopp om utmaningen i att spela Benjamin Franklin

Michael Douglas till Filmtopp om utmaningen i att spela Benjamin Franklin

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 23:04 | Publicerad 12 april 2024 kl. 16:04

"Såg aldrig mig själv göra det här"

Filmtopp byter några ord med giganten Michael Douglas och Noah Jupe, hans kollega från dramaserien "Franklin". I satsningen från Apple TV+ får vi se Douglas som Benjamin Franklin och Jupe som hans barnbarn Temple Franklin.

Michael Douglas är högaktuell i rollen som Benjamin Franklin i dramaserien Franklin från Apple TV+. I serien får vi följa Benjamin Franklin när han tillsammans med sitt barnbarn Temple Franklin (Noah Jupe) beger sig till Frankrike i hopp om att hitta en allierad till det amerikanska frihetskriget i slutet av 1770-talet.

Inför premiären av serien fick Filmtopp chansen att medverka i en intervju med seriens två huvudrollsinnehavare.

Michael Douglas till Filmtopp om utmaningen i att spela Benjamin Franklin
Noah Jupe och Michael Douglas i "Franklin". Foto: Apple TV+

Michael Douglas om att spela Benjamin Franklin

Trots sin långa karriär är "Franklin" Michael Douglas första historiska drama, och att ta sig an en karaktär från en annan tid kräver sitt arbete. Allt från sättet att prata till karaktärens kroppshållning fanns med i beräkningarna.

Eftersom det här är ditt första historiska drama, hade du något skådespelarknep du lärt dig som du kunde använda för den här karaktären?

– Nej, inte direkt, för jag såg aldrig mig själv göra det här. Men man ser på en del filmer, säger Michael Douglas om sina förberedelser. I ärlighetens namn tittade jag också mycket på Noah, och på hans sätt att vara som britt. Han kändes mycket bekvämare i de här kläderna, föga anade jag att han var en sådan fashionista.

En av de stora utmaningarna var att hitta Benjamin Franklins röst, enligt Douglas.

– Jag kände mig inte säker när det kom till dialekt och hur jag skulle göra den. I princip tonade jag ner den så enkelt som möjligt, eftersom det skulle bli en lång inspelning och jag vill ha så mycket kontroll och tid som möjligt.

Ytterligare en sak som bidrog till att Douglas kunde få ut det mesta av karaktären var kläderna han bar – och de gjorde att mycket föll på plats per automatik.

– Du börjar med att ta på dig kläderna och innan du vet ordet av står du på ett visst sätt. Man tittar på många av de här gamla porträtten och de har en viss hållnings som känns lite överdriven i dag, men som fungerade [då].

Michael Douglas till Filmtopp om utmaningen i att spela Benjamin Franklin
Foto: Apple TV+

Stjärnorna samstämmiga – nyckeln till produktionens framgång var de lokala förmågorna

Michael Douglas var enligt honom den enda amerikanen i en produktion som präglades av franska och brittiska skådespelare. Samarbetet med dem var en nyckel för att få serien att fungera.

– Vad som var allra viktigast, det tror jag att vi båda kände, var att skådespelarna helt enkelt var så bra. Samspelet med dem uppstod naturligt, menar Douglas.

Noah Jupe stämmer in:

– Det skulle jag hålla med om i den bemärkelsen att vi hade väldig tur som större delen av tiden bara kunde lyssna och reagera.

Jupe går till och med så långt att han beskriver arbetet som ett drömscenario.

– Jag tänker att det är drömmen att bara få vara i en miljö med fantastiska skådespelare och en fantastisk berättelse, där det flyter på och man känner sig som en del av det.

Michael Douglas tror sig ha svaret på varför samarbetet med de brittiska och franska skådespelarna gick så bra i sammanhanget av ett historiskt drama.

– De gör nog klassikerna mycket oftare än vad [amerikaner] gör.

De första tre avsnitten av "Franklin" finns nu att streama på Apple TV+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL