Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
''Better Call Saul''.

Better Call Saul (säsong 5)

  • Netflix
August Klittmar | Krönika
25 februari 2020
August Klittmar | Krönika
25 februari 2020

''Better Call Saul'' fortsätter att vara det bästa man kan se i serieväg just nu.

Mästerverket ''Better Call Saul'' är tillbaka på Netflix. August Klittmar har sett de två första avsnitten av säsong fem och är fortsatt begeistrad över den höga kvalitet som serien kontinuerligt påvisar.

SPOILERVARNING! Läs inte artikeln om du inte har sett de fyra senaste säsongerna av ''Better Call Saul'' och hela ''Breaking Bad''.

I den fjärde säsongsavslutningen av Vince Gilligans och Peter Goulds mästerliga spin-off-serie Better Call Saul (2015-) lyckades Jimmy McGill (Bob Odenkirk) övertyga advokatsamfundet att låta honom återgå i tjänst efter att han blivit avstängd för att ha fifflat med bevisning i ett fall lett av hans äldre bror, Chuck (Michael McKean). Jimmy övertygade juryn om att han skulle ägna resten av sitt arbetsliv åt att återupprätta ära och heder till efternamnet McGill, en ambition som gjorde hans kollega och flickvän Kim (Rhea Seehorn) rörd.

När Jimmy efter förhöret erkände för Kim att hela hans anförande i själva verket var en bluff, och att han nu skulle arbeta under sitt alias ''Saul Goodman'', förvandlades hennes aktning för pojkvännen till något slags förskräckelse.

Deras ordväxling - och hela säsongen - avslutades med den mest symboliska replik, levererad av Jimmy: ''It's all good man''. Repliken symboliserar Jimmys slutgiltiga förvandling till den skrupelfria advokaten Saul Goodman - och det är med den vetskapen vi tittare bänkar oss för den femte och näst sista säsongen av storverket Better Call Saul

Saul får sin största farhåga besannad.

Better Call Saul
Foto: Netflix.

Som de flesta har koll på, utspelar sig serien några år innan händelseförloppen i Breaking Bad (2008-2013), där Saul Goodman driver en liten advokatfirma och har en central roll som Walter Whites (Bryan Cranston) pengatvättare. Men det första avsnittet i varje säsong av Better Call Saul inleds också med en kort epilog som skildrar Sauls liv i Omaha, Nebraska efter händelserna i Breaking Bad. Där lever han av uppenbara skäl ett tillbakadraget liv under ny identitet.

I avsnitt ett av säsong fem får vi inledningsvis bevittna hur den forna advokatens största farhåga besannas - han blir igenkänd. 

Därefter är vi tillbaka i den huvudsakliga storyn. Säsong fem tar vid där fyran slutade, och Jimmy ska nu börja praktisera som advokat under namnet Saul Goodman. Han tar till smått oetiska men ack så innovativa knep för att sprida denna information bland tänkbara klienter. Kim står ännu vid hans sida, men hon blir uppenbart mer och mer skeptisk till hans tvivelaktiga metoder och rädd för att hon ibland låter sig ryckas med.

Som tittare vet vi att hon inte figurerar i Breaking Bad, så det återstår att se vad som kommer att hända henne. Jag anar att det blir hjärtskärande att se, då hon är den som under hela seriens gång stått Jimmy allra närmst. 

Men även om Jimmy är huvudkaraktären, finns det en drös av välskrivna sidokaraktärer som också får mycket utrymme att utforskas. Inte minst Mike (Jonathan Banks), som numera cementerat sin roll som mästerskurken Gus Frings (Giancarlo Esposito) högra hand. Tillsammans är de i full gång med att bygga det labb som Fring kommer att använda för att tillverka metamfetamin, och där Walter White så småningom hamnar i Breaking Bad.

Dessvärre har spänningarna mellan Fring och Salamanca-familjen trappats upp ytterligare, då Hector Salamanca (Mark Margolis) beordrat sin brorson Lalo (Tony Dalton) att få klarhet i vad Fring har i kikaren. 

Mitt i ovanstående konflikt befinner sig Nacho (Michael Mando), som hamnat i lite av en rävsax då han å ena sidan måste upprätthålla fasaden att han är lojal gentemot Salamancas, och å andra sidan fungera som Frings spion. Vad hans öde kommer att bli återstår att se (Nacho dyker inte upp i Breaking Bad). 

Det bådar gott inför säsongens stora final.

Better Call Saul
Foto: Netflix.

Jag har sett avsnitt ett och två av säsong fem (ett nytt avsnitt kommer hädanefter varje tisdag på Netflix) och måste säga att serien bara blir bättre och bättre. Hur den lyckas balansera mellan att vara mörkt humoristisk - i en scen lyckas Jimmy på ett snillrikt sätt uppehålla en åklagare i hissen, bara för att få möjlighet att förhandla och snabbt avsluta flera av hans klienters fall - och drabbande tragisk, är helt enkelt genialt. Även om jag älskar Breaking Bad, måste jag säga att Better Call Saul osannolikt nog visat sig vara bättre. 

Seriens nu pågående femte säsong kommer att vara den näst sista. Den sjätte och sista säsongen kommer att sändas någon gång under nästa år. Det är bara att hålla i sig och passa på att njuta medan det går, för ett sådant här mästerverk till serie kommer det förmodligen dröja innan vi får se igen.

PS: För alla som är fans av hela Breaking Bad-universumet vill jag starkt rekommendera filmen El Camino: A Breaking Bad Movie, som hade premiär på Netflix i höstas. För den som tyckte att Jesses (Aaron Paul) öde i slutet av Breaking Bad lämnades hängande i luften, erbjuder denna film ett gediget avslut för karaktären. En av fjolårets bästa filmer, enligt mig.

REKOMMENDERAD LÄSNING:

Krönika: Årtiondets bästa serie heter "Better Call Saul"
Recension: El Camino – A Breaking Bad Movie
Filmtopps samlingssida för heta serietips

NÄSTA ARTIKEL