Nu på bio

Det senaste på biofronten!

El Camino: A Breaking Bad Movie

El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

 • 2 tim 2 min
 • Thriller, drama
 • Netflix
Andreas Ziegler | Recension
11 oktober 2019
Andreas Ziegler | Recension
11 oktober 2019

En perfekt avslutning för Jesse Pinkman.

Vince Gilligan bevisar återigen att han har den vassaste pennan i TV-industrin när han ger oss en perfekt avslutning på berättelsen om Jesse Pinkman i El Camino: A Breaking Bad Movie.

 • Regi:
  Vince Gilligan
 • Manus:
  Vince Gilligan
 • I rollerna:
  Aaron Paul, Jesse Plemons, Charles Baker, Matt Jones m.fl.
Affisch till El Camino med Aaron Paul som Jesse Pinkman.
Foto: Netflix.

El Camino tar vid där Breaking Bad slutade. Jesse Pinkman (Aaron Paul) skriker triumferande när han äntligen lyckas undkomma sin fångenskap. Han är nu efterlyst och måste hitta ett sätt att fly. Han har inga pengar, men han har kunskapen och, framför allt, viljan att hitta ett sätt att fly, både bildligt och bokstavligt talat.

När jag först hörde talas om El Camino kunde jag inte låta bli att tänka på begreppet ”jumping the shark”, som syftar på TV-serier som håller på för länge. Jag undrade om Vince Gilligan kanske borde ha nöjt sig med Breaking Bad och Better Call Saul. Men El Camino sveper bort alla mina tvivel efter bara ett par minuters speltid.

Senast jag blev så här glad över att bli motbevisad var när Heath Ledger, i The Dark Knight, visade sig vara en bättre Joker än Jack Nicholson. Precis som Breaking Bad är El Camino tekniskt innovativ och fulländad. Det viktigaste är som alltid huvudkaraktärens resa mot ett mål som det inte är säkert att han kommer nå. Aaron Paul övertygar i rollen som en ärrad Jesse Pinkman som ”bara måste göra en sak till” innan han kommer vara säker.

Jesse måste förlita sig på sig själv.

Aaron Paul som Jesse Pinkman i El Camino
Jesse har en jobbig tid bakom sig. Men det är inte över än. Foto: Netflix.

Jesse Pinkman var aldrig den smartaste killen. I det kriminella imperium som Walter White byggde upp fungerade han främst som en hantlangare. I El Camino måste Jesse förlita sig helt på sig själv. En av de bästa aspekterna av Breaking Bad är när vi får följa med i karaktärernas metodiska arbete. El Camino fortsätter denna tradition när vi får följa Jesse Pinkman på jakt efter de pengar han behöver för att kunna lämna Albuquerque bakom sig en gång för alla.

Stora delar av filmen består av flashbacks. I samtliga bjuds vi på nytt material; inget fusk med att återanvända scener här inte. Karaktärer från Breaking Bad gör betydelsefulla cameos. Jag har valt att inte skriva ut alla namnen, eftersom det kanske skulle förstöra upplevelsen för en del tittare.

Jag vill dock belysa Jesse Plemons, som vi återser i rollen som Todd. Plemons är en duktig skådespelare, som gjort ett antal bra roller de senaste åren. I El Camino briljerar han när hans karaktär får lite mer utrymme. Todd är en sån där trevlig kille, som gärna bjuder på pizza och öl. Och mördar människor med samma passion som jag har när jag tvättar.

Med El Camino avslutar Vince Gilligan berättelsen om Jesse Pinkman på ett perfekt sätt och bjuder på ytterligare en triumf á la Breaking Bad.

 

NÄSTA ARTIKEL