Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Årtiondets bästa serie heter Better Call Saul

Årtiondets bästa serie heter Better Call Saul

August Klittmar | Krönika
05 november 2018
August Klittmar | Krönika
05 november 2018

En spin off som är chockerande bra

Efter att den fjärde säsongen nyss avslutats på Netflix står det klart för mig att ’’Better Call Saul’’ är ett av de bästa dramerna på väldigt länge. Enligt mig lyckas serien med konststycket att överträffa sin föregångare – mästerverket ’’Breaking Bad’’.

Breaking Bad.
Scen ur säsong två av ''Breaking Bad''. Bakom knarklangaren Badger syns en reklamskylt för advokaten Saul Goodman. Foto: reddit.com

Smått oseriösa reklamskyltar och reklamvideor för en advokat som sägs kunna ta vem som helst ur vilken knipa som helst. Det är på den vägen vi introduceras för Saul Goodman i andra säsongen av mästerliga Breaking Bad (2005-2013). Med ens fattade jag tycke för hans envisa och övertygande personlighet; det stod snabbt klart att Bob Odenkirk skulle göra skådespelarmässiga underverk med sin karaktär.

Det gjorde han också. Efter att Breaking Bad avslutats var det solklart att Bob Odenkirk i rollen som den moraliskt tvivelaktige brottsadvokaten lyckats ge liv åt karaktären på ett sätt få skådespelare hade klarat. Många andra aktörer skulle förmodligen överskuggats av huvudrollsinnehavarna Bryan Cranstons och Aaron Pauls briljanta insatser. Så blev inte fallet med Odenkirk.

Sedan 2015 har Bob Odenkirks karaktär sin egna serie på Netflix, där vi får hela bakgrundshistorien till vem denne advokat var innan han började tvätta pengar åt Walter White (Cranston) och Jesse Pinkman (Paul) i ’’Breaking Bad’’. Odenkirk återvänder i rollen och gjuter ännu mer liv i sin karaktär.

Resultatet är häpnadsväckande. Manusförfattaren Vince Gilligan (som även ligger bakom ’’Breaking Bad’’) har tillsammans med kollegan Peter Gould skapat en serie som på ett svindlande sätt utmynnar i det bästa dramat jag sett på väldigt länge.

Serien har så många kvaliteter: dess berättartekniska struktur, briljanta karaktärer och urläckra foto för att nämna några.

Kärnan i Better Call Saul är skildringen av en man som faller djupare och djupare ner i en morallös avgrund. Innan han tog sig namnet Saul Goodman hette han Jimmy McGill – en hårt arbetande advokat som ständigt hamnat i skuggan av storebrodern Chucks framgång. De två bröderna utövar samma yrke, men har gått in i advokatrollen av helt olika anledningar. Chuck på grund av att han ärligt vill vara lagens beskyddare, Jimmy främst för att bevisa att han kan göra det den duktiga storebrodern gjort.

Better Call Saul
Bröderna Jimmy (vänster) och Chuck (höger) är varandras motsatser. Foto: digitalspy.com

Det är i denna kontext vi får ta del av Jimmys tillkortakommanden – hur han jämt och ständigt tänjer på lagens gränser för att få som han vill. Jimmys upptåg och karriärklättring skildras ofta komiskt, fast med en ständigt närvarande mörk underton. Vi vet att det finns ett starkt bekräftelsebehov hos honom och vi vet vart det kommer att ta honom.

Det är nästan kusligt att se hur väl berättad historien är. Förutom att fungera som prolog, får vi i serien även glimtar av vad som hänt med Jimmy efter förloppen i Breaking Bad. Det första avsnittet i varje säsong av Better Call Saul inleds nämligen med en kort epilog filmad i svartvitt. Genom dessa sekvenser får vi en inblick i hur den numera före detta advokaten lever sitt liv, efter allt som hänt. Dessa scener är ytterst korta, men säger ändå så mycket.

Under seriens gång blir det allt tydligare – och detta är det mest tragiska med karaktären – att Jimmy försummar sina personliga förhållanden i sin strävan att nå dit han vill. Själv ser han det inte alltid. Med tanke på att vi vet var karaktären slutar är detta fruktansvärt smärtsamt att se. Samtidigt är det så mästerligt berättat att ja, jag skulle jämföra Jimmys resa med den Michael Corleone gör i Gudfadern (1973) och Gudfadern del II (1974).

Jimmy är dock inte den enda karaktären vars bakgrund vi får bevittna. Andra personer som figurerat i Breaking Bad ges i Better Call Saul mer speltid och vi får ta del av deras historier. Mest spännande är det att få återse Gus Fring – en av de mest välskrivna skurkarna någonsin – och ta del av hur hans samarbete med Mike tog sin början. Det handlar bland annat om tillverkning av narkotika, och i denna sidohandling uppstår en hel del våldsamheter och spänningsmoment. En avrättningsscen i säsong fyra hör till det starkaste jag sett någonsin inom film och tv.

Men i centrum av ’’Better Call Saul’’ står ändå advokaten som till synes tar allt med en klackspark. Bakom hans leende, manér och självsäkra fasad döljer sig dock en tyngd man med stort emotionellt bagage. I säsong fyra, som precis avslutats på Netflix, blir Jimmys nedåtgående spiral allt tydligare. Han själv, ovetandes om av vad som komma skall, rycker dock lite lätt på axlarna och konstaterar med en lättsam ton i rösten: ’’It’s all good man’’.

Vad tycker du om "Better Call Saul" och hur står den sig i jämförelse med "Breaking Bad"?

NÄSTA ARTIKEL