Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Därför ska du se filmerna du alltid undvikit

Nu MÅSTE du se filmerna du alltid undvikit

Filmtopp
Daniel Turfors | Krönika
06 april 2020
Filmtopp
Daniel Turfors | Krönika
06 april 2020

Du har allt att vinna.

Efter karantänen kan du kliva ut genom dörren som en ny människa. För nu är det inte läge att se om filmer – ta tiden att berika dig med nya upplevelser. Kanske kan jag hjälpa dig att komma igång.

Samuel L. Jackson och John Travolta i "Pulp Fiction".
Foto: Miramax.

När jag var tretton år gammal så fick jag klassikern 1001 filmer du måste se innan du dör. Då var det någonting spännande som öppnade upp en ny värld för mig som aldrig hade hört om filmer som 2001: Ett Rymdäventyr, Trainspotting och Pulp Fiction. Jag började beta av mästerverk efter mästerverk, säkert till allas glädje.

Men idag är ingen glad när jag fångar filmtitlar som 13-åringar fångade Pokémon. När en filmkväll styrs upp och de flesta vill se en glättig Seth Rogen-film medan jag hellre vill sätta igång Victor Sjöströms Körkarlen för att någon gång, där på dödsbädden, kunna tänka tillbaka på mitt liv och veta att jag åtminstone spretade ut mina kulturella tentakler något bredare än gemene man och förhoppningsvis lyckades fånga några magiska ögonblick tack vare det. 

Att det faktiskt är sällskapet och stämningen på filmkvällarna som är det de magiska ögonblicken består av och att jag nog kommer att ångra de gånger jag tvingat min sambo att se filmer som Mulholland Drive istället för något, som hon faktiskt hade njutit av, får bli en insikt som landar hos mig när jag mognat några år till.

Din skyldighet att ta del av filmerna.

Filmer du måste se

Med det sagt, så styr ju bara den dumdristige ihop filmkvällar i dessa tider av corona, Anders Tegnell och munskydd. Och det har alltså faktiskt aldrig funnits någon bättre tid att gå igenom sin så kallade Hall of Shame. Inte bara för att det är ens eget ansvar att se till så att man inte sitter och stirrar med glansiga ögon när de andra pratar om De Sju Samurajerna på äldreboendet i framtiden, eller för att det kanske kommer att komma en fråga om ifall någon faktiskt ”Put baby in a corner” om man någon gång finner sig själv tävlandes i Vem Vet Mest.

Nej, det handlar förstås om att de här stora filmerna är stora av en anledning. De har fångat någonting i den kollektiva folksjälen, och därmed själva blivit en del av den kollektiva folksjälen. Det är filmer som blivit myter, stått tidens tand och genom dess plats i populärkulturen och faktumet att vi delar upplevelsen med miljontals, har kunnat förmedla känslor som vida överstiger vad en film egentligen bör kunna uppnå. 

Nu är det din skyldighet att ta del av dem – för du kommer aldrig att ha ett såhär bra tillfälle igen. Istället för att spendera dina karantändagar med att uppdatera Aftonbladet fjorton gånger i timmen och bara må dåligt, sträckkolla realityskräp om blinddates eller se Jurassic Park sändas på Kanal Sex för sjuttioelfte gången, så kan du komma ut från karantänen som en ny person. Inte bara med ett episkt skägg eller perfekt hy efter all frigjord tid till hemma-spa. Utan som en person som trots bristen på saker att göra för tillfället, har en kavalkad av nya, stora upplevelser i bagaget.

Visst kommer du inte att älska alla de där filmerna som man ska ha sett – men inte gjort. Du kommer att finna många av dem överskattade, några helt okej och andra grymma – jag har själv tvingats inse att några av klassikerna bara inte är för mig. Men samtidigt är jag enormt tacksam för att jag äntligen tog mig tid att se Eldflugornas Grav.

Du har allt att vinna och här kommer tre tips för att hjälpa dig att komma igång.

1. Jungfrukällan

Stillbild ur "Jungfrukällan".
Foto: SF.

Ingmar Bergman är förstås lika med svenskt kulturarv och vilken bättre film finns det inte att börja din Hall of Shame med än att se Jungfrukällan? Det är en kort njutning och om du funderade på varför alla var så ledsna när Max von Sydow gick bort för någon månad sedan så har du svaret här, och kommer när du sett den anklaga dig själv för att du inte såg den innan. Så att du kunde dela sorgen med oss andra. Vilket förstås bevisar min tes. Voilá!

MER LÄSNING:
ALLA Bergmanfilmer rankade
BILDSPECIAL: Max von Sydow under åren

2. Gudfadern

Vito Corleone i Gudfadern.
Foto: Paramount Pictures.

Ingmar Bergmans Jungfrukällan kanske tilltalade dig mer eller mindre beroende på hur hårt den ständigt deprimerade och sertralinsuktande svenska folksjälen har lyckats gnaga sig in i din benmärg. Därför lättar vi upp stämningen lite genom att slänga in Gudfadern-filmerna här.

Du har såklart hört om dem. Du känner till någon scen. Men har du faktiskt sett dem? Kanske, kanske inte men i och med det referensarkiv kring Francis Ford Coppolas mästerverk som ständigt surrar runt i omgivningen så är det självklart en obligatorisk film och det slår aldrig fel med en omtitt heller.

3. Andrei Rublev

Stillbild ur Andrei Rublev.
Foto: Njutafilms.

Minns du när du var liten och efter ihärdigt Zelda-spelande äntligen fick möta Ganondorf? När du skulle fråga en förälder om fickpengar? När betyget på ditt första skolprov någonsin skulle meddelas? Långa (när om inte i karantäntider har du tid att se tre och en halv timme lång film?), svåra, svartvita, ryska Tarkovsky-filmen Andrei Rublev är den där känslan i filmform.

MER LÄSNING: 

Hollywood – låt coronatider öppna upp för bio-streaming
Därför måste du se mer skräckfilm

NÄSTA ARTIKEL