Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Artemis Fowl.

Hollywood: Låt Coronatider öppna upp för bio-streaming

David Lindahl | Krönika
05 april 2020
David Lindahl | Krönika
05 april 2020

I Coronatider skulle streaming av biofilmer kunna rädda filmbranschen.

Biografer bör göra sina filmer tillgängliga för streaming i hemmet. Det skulle på lång sikt vara bra business och just nu rädda en filmbransch som läcker pengar på grund av Coronaviruset.

Bio vs. streaming. En kamp som pågått sedan onlinestreaming dök upp och som har piskats på av förespråkare från båda sidor. Nu när biograferna hotas av Coronaviruset och streamingtjänsterna går bättre än någonsin, måste filmbranschens konservativa krafter våga se sanningen i vitögat och anpassa sig för att överleva.

För några år sedan kläcktes en idé i Hollywood om att biofilmer på premiärdagen också skulle kunna streamas från hemmet. Ponera att du skulle kunna se den nya James Bond-filmen i hemmet samtidigt som den har premiär på biograferna. Detta skulle göra att personer som aldrig annars går på bio betalar och ser dessa filmer, och de som älskar bio fortsätter att besöka biograferna.

Givetvis startade omedelbart Hollywoods konservativa krafter ett drev och kallade idén för galen och ett hot mot biografen. Men i dessa Coronatider skulle mer streaming kunna rädda filmbranschen från ekonomisk kollaps. Vi har tidigare rapporterat om uppskjutna filmer och att Hollywood läcker miljarder på grund av nedstängda biografer. Och det finns redan amerikanska biografer och filmstudios som nu i Coronatider har omfamnat streaming från hemmet, vilket nyhetssidorna Los Angeles Times, Variety och Cleveland rapporterat om.

Om biofilmer släpptes online skulle de fortfarande komma ut och tittarna skulle kunna betala för att se dem. Netflix och HBO går starkt i dessa tider och Disney är på väg mot en stor omställning med den nya streamingtjänsten Disney+ som kommer att spela en viktig roll för filmjätten framöver. Redan nu är det bestämt att storfilmen Artemis Fowl ska släppas direkt på Disney+.

Filmbranschens konservativa krafter måste öppna ögonen och omfamna digital streaming. Fler biografer och filmstudios skulle likt Disney kunna skapa egna streamingsidor och erbjuda bio på nätet. Givetvis mot betalning. Extrema tider kräver att vi utvecklas för att överleva. Så borde även filmbranschen göra. Onlinestreaming är här för att stanna och de som inte hoppar på tåget nu kommer nog att få ångra sig längre fram.