Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Wonder Woman.

BIODÖDEN: Är allt över? Kommande halvår avgörande

David Lindahl | Krönika
05 oktober 2020
David Lindahl | Krönika
05 oktober 2020

De minskade intäkterna hotar biofilmen.

Biofilmen är allvarligt hotad i och med kraftigt minskade biointäkter. Det kommande halvåret avgör framtiden.

Coronapandemin fortsätter att härja och konsekvenserna har i många branscher varit förödande. Insikten i filmbranschen är kanske inte så stor för gemene man, men faktum är att många biografer lider. Här i Sverige är det fruktansvärt tufft för Filmstaden så väl som de mindre aktörerna, och i mars såg USA sin svagaste biohelg sedan 1998. Totalt har branschen förlorat miljarder i biointäkter och många filmbolag håller på färdiga filmer i väntan på bättre tider. Klockan har börjat klämta och frågan är om bion någonsin kommer att återvända så som vi känner till den.

Christopher Nolans storfilm Tenet skulle rädda bion sades det. Nolan bönade och bad i ett öppet brev till den amerikanska publiken att de skulle återvända till salongerna. Än så länge verkar hans böner ha fallit för döva öron. Tenet underpresterar kraftigt i USA och sänder en tydlig signal till väntande filmer att den amerikanska marknaden just nu inte är särskilt stark.

Vi rapporterade nyligen om att världens näst största biojätte Cineworld återigen måste stänga ned sina biografer på grund av att den nya James Bond-filmen No Time to Die skjuts upp. Även premiären av storfilmen Fast & Fruious 9 flyttas. Detta innebär att Cineworld sätter all sin tillit till vårens stora premiärer och fler lär göra samma sak – om nu filmerna inte skjuts upp ännu mer.

När alla premiärer skjuts upp växer också sig säcken med färdiga filmer allt större och större. Alla storfilmer bokar upp datum flera år framöver, så frågan är vad som ens kommer att få plats på bio när det väl blir dags?

"Biofilmen är allvarligt hotad"

No Time to Die.
Daniel Craig i "No Time to Die". Foto: MGM.

Vi går in i en mycket viktig tid nu. Kanske den viktigaste för biografer sedan 60-talets biokris under Vietnamkriget. Det kommande halvåret och kanske framför allt våren avgörs bions framtid. Det sägs att vi måste lära oss att leva med Corona och det kanske innebär att många helt enkelt inte kommer att prioritera bio som förr. Detta lär i sin tur resultera i att färre filmer visas på bio och högst troligt framför allt mindre och smalare filmer som ingen vågar satsa på.

Biofilmen är allvarligt hotad. Men samtidigt går ju streaming bättre än någonsin och många produktioner går redan direkt till storbolagens streamingtjänster, exempelvis släpptes Mulan istället på Disney Plus. Film lär det knappast vara ont om i framtiden, men att sitta i biomörkret och mumsa på popcorn kanske blir en lyxvara. Den närmaste tiden får utvisa det.

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL