BIODÖDEN: Biograferna hoppas på nya riktlinjer: ”Superviktigt”

BIODÖDEN: Biograferna hoppas på nya riktlinjer: ”Superviktigt”

Sebastian Ahokas
Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 19:03 | Publicerad 27 september 2020 kl. 20:09

Kritiskt läge för landets biografer.

Den rådande pandemin har tvingat flera företag till ekonomiskt nödläge eller till och med konkurs. Nu hoppas flera svenska biografer att nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten kan rädda deras verksamhet.

I slutet av augusti nåddes flera svenska verksamheter av ett efterlängtat besked – regeringen har skickat in ett förslag till Folkhälsomyndigheten om nya publikregler. Om dessa går träder i kraft blir det möjligt att göra undantag i regeln om att max 50 personer får vistas under ett sport- och kulturevenemang.

En av biograferna som hoppas på nya publikregler är Capitol Bio i Stockholm.

– Det är superviktigt. Jag tror dock att det som verkar vara på förslag nu, en meter mellan sällskap, får ungefär samma effekt som nu för oss, säger Jakob Abrahamsson, VD på Capitol Bio och fortsätter.

– Sen tror jag att man måste lyfta reglerna stegvis och försiktigt, både pandemimässigt men också så att vi behåller publikens förtroende. Men 500 personer som tak och en meter mellan sällskap vore fint.

Capitol i Stockholm. Foto: Capitol Bio
Capitol i Stockholm. Foto: Capitol Bio.

Småstäder hårt drabbade.

Coronavirusets framfart har så klart även påverkat biografer utanför storstäderna.  På Bio 3:an i Piteå är läget kritiskt, trots att man sedan en tid tillbaka har välkomnat biobesökarna under restriktiva former till salongerna igen, efter en vår med stängda dörrar.

– Katastrof. Nära på inga intäkter och biografen hänger på skör tråd just nu. Ytterst osäkert om biografen överlever fram till jul, säger Stefan Gustafsson, ägare av Bio 3:an i Piteå.

Men det är inte bara restriktionerna kring biobesökare som är kritiskt för biograferna. Filmproduktioner har skjutits upp och planerade premiärer ställts in, vilket tvingar biograferna att fylla ut sina tablåer med gamla filmer.

Hur mycket skulle nya riktlinjer och publikregler hjälpa er ekonomiskt?

– Hänger väldigt mycket på om distributörerna kan, vill, får eller vågar släppa större titlar nu, säger Stefan.

Till och med Sveriges äldsta biograf, Saga i Kalmar, har fått hålla dörrarna stängda sedan i mars. Till skillnad från merparten aktörer, är det fortfarande osäkert när de öppnar igen. 

– Alla våra biografer är öppna förutom Saga i Kalmar och biograferna i Sälen, säger Peter Fornstam, VD och huvudägare av Svenska Bio.

Svenska Bio som äger den klassiska biografen i Kalmar har dock inte haft dörrarna helt stängda. Även om man inte haft vanliga visningar så har man under våren och sommaren haft en produkt som heter Bio on Demand. Där har biobesökarna kunnat hyra biografens salong för att se filmer i mindre grupper. Hur många som har använt sig av tjänsten och vad det inneburit för Saga och Svenska Bio är dock oklart.

Kunde inte betala hyran.

Filmstaden Hötorget. Foto: WikimediaCommons
Filmstaden Hötorget. Foto: WikimediaCommons

Även biografkedjan Filmstaden har påverkats kraftigt och fick mer eller mindre ställa in sin biosommar. Läget var till och med så kritiskt att AMC, som har köpt upp Filmstaden och i sin tur ägs av kinesiska Dallan Wanda, vägrade att betala hyran för sin biograf på Hötorget i Stockholm.

– De skickade ett brev till oss i mars där de sade att de upphör med alla sina betalningar. Det funkar ju inte riktigt, vi har ju ändå vårt kontraktsförhållande. Vi skrev ett brev tillbaka där vi förklarade att det är tufft för många, sa Linda Laine, kommunikationschef vid Fastighetskontoret till DI i våras.

Hoppas på regeländring

Den 1 oktober svarar Folkhälsomyndigheten på regeringens förslag om undantag för 50-personsgränsen. Det är med andra ord inte helt säkert om, eller när, en eventuell ändring i publikreglerna träder i kraft. Något som har lett till en del ovisshet hos biograferna.

– Nya riktlinjer och nya stöd måste komma snart. Det är inte försent, men det kommer att ta år för oss att tjäna in de pengar vi har förlorat under pandemin, säger Anna Reimegård, verksamhetschef på Bio Roy i Göteborg.

Bio Roy har sedan den 21 augusti öppnat sina dörrar för filmvisningar igen och har fått mycket positiv respons från sin publik. Men situationen är även här alarmerande och allvarlig. I dagsläget är det omöjligt att spela in tillräckligt med pengar för att få verksamheten att gå runt.

– Det är extremt ansträngt. Vi har inte gått plus sedan februari, varje månad så går vi back, säger Anna Reimegård.

– Vi har fått låta mer än hälften av vår personal gå och vi sitter i en ekonomisk sits som är extremt påfrestande för verksamheten.

Stödet till biograferna

Streamingtjänsten Draken Film har under våren och sommaren försökt stötta biografer i kris både genom att ge sina prenumeranter biobiljetter till sina favoritbiografer och skänka en del av sina intäkter för sin streamingtjänst till användarnas valda biograf.

– Vi började i mars när pandemin bröt ut. Då såg vi att prenumeranterna steg, samtidigt som kollegorna sa att biobiljetterna gick åt rakt motsatt håll. Vi tänkte då att vi skulle kunna hjälpa till genom att del app-intäkter. Då gav vi nya prenumeranter möjlighet att välja favoritbiograf, så gick hälften av intäkterna till biografen, säger Olle Agebro, innehållsansvarig på Draken Film.

Dessa satsningar för att stötta biograferna har fått positiv feedback från Drakens användare, biografer och filmskapare. Men situationen är fortsatt allvarlig poängterar Olle:

– Det är en extremt tuff situation för biograferna. Det är sektorn som kanske drabbats absolut hårdast av pandemin. Det är verkligen kritiskt för kulturen i sig.

För att hjälpa biografer, infrastruktur och kulturskapare presenterade kulturminister Amanda Lind, i början av september, kulturstöd i höstbudgeten. Då meddelade man att kulturen kommer att ges 1,5 miljarder extra i år. Något som kan vara en stor hjälp för landets biografer i dagsläget. 

– Absolut. Det annonserade nya kulturstödet i budgeten är essentiellt, säger Jakob Abrahamsson.

Skulle ni önska mer stöd av regeringen?

– Ja, annars finns det troligen ingen biograf i Piteå inom kort, säger Stefan Gustafsson.

Scrolla vidare för mer läsning. Läs också vårt reportage om den försvunna Broder Daniel-filmen: – De ville inte att den skulle bli av.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL