Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kategorier på Netflix. Foto: Netflix

Andreas gnäller på streamingtjänsternas kategorier

Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Krönika
25 november 2020
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Krönika
25 november 2020

Samma filmer i alla kategorier

Vi är alla ett par klick från att ha tillgång till tusentals filmer. Trots detta dyker samma filmer upp i flera kategorier på streamingtjänsterna, som därmed gör sig förtjänta av en rejäl omgång gnäll!

”Det finns inget att se.”

Jag är nog inte ensam om att säga detta efter att ha scrollat runt på streamingtjänsterna i jakt på en film att titta på. Jag har abonnemang på fem streamingtjänster och har tillgång till ytterligare tre streamingtjänster där det går att hyra filmer styckvis. Därför borde det ju alltid gå att hitta något att titta på.

Det faktum att jag har sett väldigt många filmer borde inte spela någon roll, eftersom utbudet är så stort. Trots att jag nu har tillgång till fler filmer än jag hade i min lilla videobutik när jag växte upp, har jag svårare att hitta en film att se. Detta kan visserligen ha att göra med att jag har blivit lite mer kräsen de senaste tjugo åren. Men det har också att göra med att streamingtjänsterna gärna slösar bort min tid genom att erbjuda samma jävla filmer i alla jävla kategorier!

Ja, detta irriterar mig till den grad att jag svär två gånger i samma mening och slänger på ett utropstecken i slutet av meningen.

Är det verkligen så illa?

Jag kan se "Nyckeln till frihet" hur många gånger som helst. Men det betyder inte att jag vill se den VARJE DAG. Foto: Columbia Pictures.

Nu kanske några (många?) av er tycker att jag är en gnällig jävel och att det inte är så illa egentligen. Jag är, mycket riktigt, en gnällig jävel, men det är faktiskt riktigt illa ställt med hur streamingtjänsterna har ordnat sina kategorier. Vi tar oss en snabb titt. Nedanstående slutsatser är resultatet av att ha tittat på de kategorier som låg högst upp när jag kom in på filmsidorna på mina streamingtjänster.

Viaplay har två kategorier som kallas ”Nya filmer” och ”Blockbuster Bonanza”. Den senare kategorin ska de ha beröm för, eftersom jag tycker namnet på kategorin är både tjusigt och fyndigt. På förstasidan finns det tolv filmer i varje kategori. Sedan kan vi gå vidare genom ett knapptryck. Två av dessa tolv filmer finns på båda listorna; Bad Boys for Life och Jumanji: The Next Level. Inte så farligt, kan tyckas, men jag bara värmer upp lite.

SF Anytime har listat "Greenland", "Final Target" och "The Silencing" som de tre första filmerna i kategorierna action och thriller. Final Target finner vi även i kategorin drama. Knives Out är lite smålustig i mitt flöde, då den kommer på precis samma plats i både komedi- och thriller-genrerna; jag behöver bara gå ett steg ner för att se filmen i kategorin thriller istället för som en komedi.

Netflix är, så klart, den värsta förövaren. Här kommer visserligen filmerna i olika ordning och har olika presentationsbilder, men det är ruggigt hur dåligt deras kategorier fungerar. Den kategori som ligger högst upp när jag kommer in på Netflix är ”Hollywood-filmer”. Ett steg ner ligger topplistan, men trycker jag förbi den kommer jag till en kategori som heter ”Prisbelönta filmer”. Här är en lista på sex filmer som förekommer i båda kategorierna:

The Matrix

2 Guns

Den gröna milen

Nyckeln till frihet

Gladiator

Training Day

Streamingtjänsterna är egentligen bättre

Maximus (Russell Crowe) undrar om vi inte är underhållna. Jo, men det borde vara lättare, Maxie-ponken! Foto: Universal Pictures.
Maximus (Russell Crowe) undrar om vi inte är underhållna. Jo, men det borde vara lättare, Maxie-ponken! Foto: Universal Pictures.

Netflix använder algoritmer för att ta fram anpassade listor för just mig. Listan ovan innehåller filmer jag tycker om. Så Netflix är inte direkt ute och cyklar. Problemet är att jag har sett alla filmerna. Det bör anmärkas att jag inte har sett dem på Netflix (hade jag gjort det, hade filmerna tagits bort från dessa listor). Men om Netflix ska ge mig förslag, behöver de väl för fan inte ge mig samma förslag i alla kategorier jag kollar in?

Jag använder appen Playpilot när jag letar efter en specifik film. Tack vare denna app kan jag se vilken/vilka av mina streamingtjänster som har filmen jag letar efter. Sedan kan jag gå till den aktuella streamingtjänsten och använda sökfunktionen för att hitta filmen ifråga.

För streamingtjänsterna har faktiskt väldigt många filmer. Men av någon anledning ger de alltså bara samma förslag om och om igen. Jag förstår att de vill att jag ska se de filmer de har fått in senaste tiden. Det är en kostnad för streamingtjänsterna att ta in dessa filmer, så det är klart att de vill att folk ska välja att se just dem.

Det känns som att streamingtjänsterna har begått en kardinalsynd för e-handlare; de har glömt bort att anpassa sitt innehåll efter oss användare istället för efter sina egna behov.    

MER GNÄLL:

Videobutikerna gjorde det ”rätt”

Mitt filmintresse föddes tidigt. Jag och min mamma flyttade till Göteborg 1988. Det fanns då en videobutik cirka hundra meter från vår lägenhet. Det var en lite mindre videobutik. Den hade inte riktigt lika stort utbud som andra videobutiker, men personalen lade ner mycket energi på sitt lilla utbud. De tog inte in de sämsta filmerna, men tog även in lite mindre kända filmer, som de trodde skulle intressera kunderna. Jag och mamma blev stamkunder illa kvickt.

Utbudet var väldigt enkelt strukturerat. De nya filmerna fanns på en liten hylla nära kassan. Vid ingången fanns en större hylla med filmerna som var populärast just då. Resten av filmerna var ordnade efter kategorierna action, thriller, drama, skräck, science fiction, barnfilmer och komedi. Om en actionkomedi stod bland komedierna, stod den alltid där; den flyttades aldrig över till actionhyllan. Detta enkla system gjorde det enkelt att alltid hitta något som jag aldrig hade sett förut.

Det fanns till och med ett söksystem. Detta bestod av att fråga efter en film i kassan. Den söta och trevliga tjejen i kassan gjorde en sökning på datorn och meddelade om de hade filmen och i såna fall i vilken hylla den stod.

Var det bättre förr?

Jag hittade Nollan till polisen genom lite idogt sökande. Hitchcock bjuder på förstklassigt kammarspel. Foto: Warner Bros.
Jag hittade "Slå nollan till polisen" genom lite idogt sökande. Hitchcock bjuder på förstklassigt kammarspel. Foto: Warner Bros. 

Nu låter det kanske som att jag säger att det var bättre förr. Och jag ska väl erkänna att jag blir mer än lite nostalgisk när jag tänker på min gamla kära videobutik med sina prydligt ordnade hyllor med VHS-filmer och trevliga expediter.

Faktum är ju dock att vi har tillgång till långt fler filmer idag. Vi kan välja och vraka mellan dessa filmer i vår egen soffa. Sedan kan vi sätta igång filmen med ett par knapptryck. För mig personligen innebär det att jag kan leta fram filmer av exempelvis Alfred Hitchcock. För någon månad sedan såg jag Slå nollan till polisen från 1954. Den filmen hade jag exempelvis aldrig hittat i min lilla videobutik.

Men vad är sannolikheten för att jag skulle hitta "Slå nollan till polisen" om jag inte specifikt hade letat mig fram till gamla filmer på en mindre känd streamingtjänst?

Nu menar jag inte att Netflix ska slänga in filmer som har över sextio år på nacken i sina vanliga kategorier. Men de kanske skulle kunna variera sig lite mer? Och de kanske skulle kunna justera sin algoritm så att samma filmer inte dyker upp i alla jävla kategorier. Knives Out och The Gentlemen skulle kunna klassas som komedier. De kan även finnas med i listan över nya filmer, men de behöver definitivt inte finnas med överst i listan i både action- och komedi-genrerna.

MER GNÄLL:

Sammanfattningsvis är det dags för streamingtjänsterna att skärpa sig!

För fler krönikor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL