Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vala Norén om Partisan och att återvända till Sverige

Vala Norén om Partisan och att återvända hem till Sverige

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
04 maj 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
04 maj 2022

"Trodde aldrig jag skulle jobba i Sverige igen"

Vala Norén är aktuell i Viaplayserien "Partisan". Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med skådespelerskan, som nu återvänder till svensk mark.

Efter flera år i London där hon levt med sin syster Noomi Rapace är Vala Norén tillbaka på svensk mark. Anledningen till hennes återkomst är den nya säsongen av Partisan, i vilken hon spelar den yngre versionen av Maude – ledaren för Jordnära och som också spelas av veteranen Anna Björk.

Under åren utomlands har det blivit ett par skådespelarroller, bland annat skräckfilmen No One Gets Out Alive, men hon har också jobbat som personlig tränare åt folk i branschen. Däribland åt sin syster för actionfilmen Close.

– Jag växte upp på en liten gård i Skåne och ville väldigt gärna ut och se världen. Sen när min syster flyttade till London bestämde jag mig för att följa med. Hon har en liten son, så jag kunde ta hand om honom med när hon jobbade. Vi flyttade tillsammans och gjorde staden till vår. Det känns väldigt mycket som mitt hem.

Så ni står varandra väldigt nära, du och din syster?

– Ja, väldigt nära. Likaså med hennes son, som jag har tagit hand om sedan han var åtta. Sen när jag träffade min pojkvän och vi har bott allihop tillsammans. Vi är en väldigt tight familj. Jag har börjat inse på senare tid hur unikt det är att ha syskon som man verkligen är tight med. Vi är bästa vänner.

Fascinerades över vad hon såg

Vala hunnit se det första avsnittet av den nya Partisan-säsongen, hon berättar om känslan när hon fick möjlighet att ta del av de färdiga avsnitten:

– Jag var väldigt lugn efter inspelningen och kände att jag hade landat i det. Sen när jag fick mailet med alla avsnitt blev jag skitnervös. Det är så märkligt, man väntar ett helt år. Jag är spänd på att se resten av episoderna, men har inte hunnit göra det ännu.

Hur gick det till när du fick rollen, hade du sett den första säsongen då?

– Eftersom jag bodde i London så missade jag den, men när jag fick förfrågan hade de inte skrivit säsong två ännu. Så de gav mig en scen från första säsongen som jag studerade för att se hur Anna Björk rör sig och prata. Sedan såg jag allting och blev väldigt fascinerad. Det kändes väldigt nytt och långt ifrån det svenska jag sett.

Lite som speed dating

Att spela in en serie är en intensiv process där människor som kanske aldrig träffats tidigare umgås nära under en längre tid. Sedan när allt är färdigt och det är dags att säga hej då, är det inte helt ovanligt att det uppstår ett viss tomrum.

– Eftersom jag har varit med på många inspelningar är jag ganska van vid det här intensiva och att man sen släpper det. Men jag har fått fina relationer under inspelningen och fortsätter att träffa Amir och Kirsti, som spelar min mamma, och Julia, som spelar min syster. Det var ganska oväntat för mig. Lite som speed dating, det är så intensivt och man sätts i emotionella situationer tillsammans där man öppnar upp och är sköra. Det är ett utbyte av tillit, som skapar ett starkt band.

– Det var en stor grej för mig att komma tillbaka till Sverige. Jag har inte varit här på jättelänge och var nervös för det. Jag trodde aldrig att jag skulle jobba här igen, att jag skulle fungera eller bli förstådd. Men Partisan har blivit som en bro mellan mig och Sverige. Nu när jag kommer hit, kommer jag hit med en annan känsla. Jag har fått ett sammanhang.

Med det tackar vi Vala Norén för pratstunden och håller tummarna för att det blir mer arbete i Sverige. Hela den andra säsongen av Partisan finns nu att streama på Viaplay.

Mer läsning:

 

 

NÄSTA ARTIKEL