Partisan (säsong 2)

Partisan (säsong 2)

  • 5 x 50 min
  • Drama, Thriller
  • Viaplay
Eric Diedrichs
30 april 2022 kl. 12:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fortsättningen på Partisan imponerar inte.

Viaplays prisade dundersuccé är tillbaka med nya avsnitt. Eric Diedrichs förstår lockningskraften med att spinna vidare på en framgång, men ibland är det bättre att lägga locket på.

  • Skapare:
    Amir Chamdin
  • I rollerna:
    Nanna Blondell, Anna Björk, Linus Wahlgren m.fl.

Som många andra svepte jag den första säsongen av Partisan med glädje. Det fanns något underbart skevt med historien om en snut som gick undercover på ett till synes idylliskt jordbruk, men som i själva verket visade sig vara en modern rasbiologisk institution. Veteranerna Fares Fares och Johan Rheborg bjöd på utmärkta rolltolkningar tillsammans med stjärnskottet Sofia Karemyr.

Historien hade givetvis kunnat sluta som den gjorde, något öppet och med en stående nyfikenhet över vad som egentligen var grejen med jordnära och deras flippade plan med att injicera ariska flickor med sperma från brukets döende grundare Bengt. Nu, efter att ha sett den nya säsongen, kan jag bara konstatera att det ibland är bättre att låta en succé få vara.

För tankarna till Twin Peaks säsong 2

På pappret är det en rätt bra idé att varva återblickar från när Jordnäras ledare Maude (Anna Björk) indoktrinerades i farsgubbens rasistiska världsbild, med berättelsen om hur en ny polis (Nanna Blondell) undersöker jordbruket i nutid. Men vad som gör sig bra i teorin behöver inte fungera i praktiken.

Under de tre första avsnitten får jag ungefär samma känsla som jag fick när jag tvingade mig igenom Twin Peaks andra säsong. Karaktärerna tycks mest bara existerar i en värld som är i ett desperat behov av att ha någonting att berätta.

Seriens regissör och skapare Amir Chamdin har skruvat upp skevhetsmätaren till elva. Den (förhoppningsvis) medvetet styltiga dialogen och de flippade karaktärsbesluten känns dock mest parodiska, inte minst i det första avsnittet som säkerligen kommer att skrämma bort stora delar av publiken med en ofrivilligt komisk luftballongsscen. 

Karemyr säsongens räddare

Samtidigt finns det något med Partisans andra säsong som är svårt att skaka av sig, det är ju trots allt en unik värld. Brister och allt. Jens Hultén övertygar i rollen som den unge versionen av Bengt och Sverigehemvändaren Vala Noren (syster till Noomi Rapace) kan mycket väl vara en oslipad diamant. Likaså är musiken fortsatt hemsökande med Leonard Coen-plinkande gitarrer och Lee Hazlewoods ultracoola Some Velvet Morning

I slutet av det tredje avsnittet händer också något. Detta något är Sofia Karemyr som återvänder i rollen som Nicole. Det finns en övertygelse i hennes närvaro som är svår att värja sig. Hon är inte med särskilt mycket och exakt vad hennes karaktär vill blir man inte riktigt klok på, men att hon är seriens stora behållning och i viss mån räddare, råder det inga tvivel om.

"Partisan" säsong 2 har premiär den 1 maj på Viaplay.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL