Filmtopp i stor intervju med Helen Sjöholm

Filmtopp i stor intervju med Helen Sjöholm

  • Viaplay
Edward Langert Wikström
24 maj 2021 kl. 18:05

Sångfågeln från Sundsvall.

Den folkkära artisten Helen Sjöholm har fångat svenska folkets hjärta åtskilliga gånger. Inte minst i hennes roll som Kristina i Benny Anderssons musikal "Kristina från Duvemåla" eller som sångfågeln Gabriella i Kay Pollaks film "Så som i himmelen".

Helen Sjöholm är aktuell med "Thunder in my heart" – en ny kommande serie på Viaplay, som är skriven och skapad av Amy Deasismont, som även spelar huvudrollen i serien.

När jag pratar med Helen är hon på väg hem i en taxi efter en repetition, och hon berättar för mig att det är en strålande dag i Stockholm.

– Det är jättehärligt, plötsligt blev det tjugo grader varmt och sommar.

Jag ler och ser ut mot min grå gata i Göteborg där regnet smattrar hårt mot asfalten.

Thunder in my heart har premiär Viaplay 23 maj. Serien är dramakomedi med starka skildringar av vänskap, kärlek, identitetssökande och om en ung kvinnas kamp med en sin problematiska familj. Jag frågar Helen, som spelar Sigrids mamma Annika, hur det kom att hon först blev involverad i projektet med Viaplay och Amy.

– Bra fråga! De sökte någon som skulle spela Sigrids mamma Annika och jag tror säkert att de sökte lite överallt. Men jag fick i alla fall en chans att provfilma, det var i maj eller juni förra året. Jag tror att jag träffade dem två gånger, sen så fick jag jobbet.

Helen Sjöholm
Foto: Pär Bäckstrand / Viaplay Sverige

Namn: Marie Helen Sjöholm
Ålder: 50
Bor: Stockholm, från Sundsvall
Yrke: Musikalartist, sångerska, skådespelerska
Familj: Maken David, dottern Johanna och sönerna Ruben och Samuel.
Aktuell med: TV-serierna Thunder in My Heart och Bäckström.

Har det varit roligt?

– Det har varit roligt hela vägen, och spännande. När vi fick se resultatet nu för några veckor sedan blev jag än mer stolt över att få ha varit en del av produktionen.

Hur kändes det att se serien i sin helhet för första gången?

– Det var en härlig känsla, jag blev berörd och kände direkt att den sätter sig i kroppen och fanns kvar ett tag. Jag är jätteglad för det men även väldigt stolt över det som Amy har gjort. Hon är en sån otrolig begåvning.

”Amy är så begåvad, så driven och jag blev så jäkla lycklig av att se det.”

Thunder In My Heart
Alexander Abdallah och Amy Deasismont i Thunder in my Heart. Foto: Viaplay

Amy Deasismont – även känd under artistnamnet Amy Diamond, med flera folkkära hits och framträdanden i Melodifestivalen – är alltså upphovskvinna, manusförfattare och huvudrollsinnehavare i den kommande serien. Det är också hennes regidebut, en stark debut som jag misstänker kommer att fånga den svenska publikens intresse. Jag frågar Helen hur det var att arbeta tillsammans med, eller kanske under, Amy.

– Jag skulle säga att vi arbetade mest parallellt i och med att hon var huvudrollsinnehavare, och då jobbar man ju i samma låda. Men man fick så mycket inspiration av hennes känsla för allting. Det blev så levande för mig att den som skapat allt det här också skådespelar.

– Amy är så begåvad, så driven och jag blev så jäkla lycklig av att se det. Jag har ju fått gjort en fantastiskt massa saker i mitt liv, men att se den här kraften hos en ung tjej gör mig så lycklig.

Vad var det som lockade dig att spela Annika, Sigrids mamma?

– Annika är ju verkligen en biroll, men ändå blir hon intressant eftersom det finns så mycket mer i hennes berättelse. Mycket mer som berättar varför Sigrid är som hon är, men också en lång historia av en jättedålig relation (till Stefan) och vad det gör med en människa. Hur det påverkar ens sätt att vara mamma på, det är ju jättespännande.

”Sigrid behöver vara den vuxna både gentemot sin pappa och sin mamma”.

Thunder In My Heart
Sigrid tillsammans med sin problematiska far Stefan (Gustaf Hammarsten).

I ett färgstarkt kollage sprängt av vänskap, verklighet, kärlek, glädje och sorg får vi följa Sigrids liv i Stockholm. Den fina relationen till vännerna Antonia och Sam, men likaså relationen till sin narcissistiska pappa Stefan (spelad av Gustaf Hammarsten) och sin passiva mamma Annika. Föräldrarna lever inte längre tillsammans, men trots det har Stefan fortfarande ett stort inflytande över familjen.

Var det svårt att ta sig an den här karaktären, som är oförmögen att hjälpa och stå upp för sin dotter?

– Annika är låst i sig själv. Hon ser inte hur tufft Sigrid har det, hon är så låst av ett medberoende sen länge och av en så dålig relation, men också av hur hela familjen har styrts av Stefan. Det har förstört så mycket för hennes förutsättningar att vara en mamma.

Sigrid är ju verkligen en kämpe. Inte bara har hon trassel med kärleken, i arbetslivet och med att hitta sig själv – hon måste även förhålla sig till sin självupptagna pappa hela tiden, som gång på gång sviker henne.

– Ja, Sigrid behöver vara den vuxna, både gentemot sin pappa och sin mamma. Och det är mycket vad den här serien handlar om: att ta ansvar för inte bara sig själv utan också för något större. Det får hon växa in i eftersom det är ingen annan som klarar av att vara den vuxna, fastän hon egentligen knappt är mogen.

RECENSION: Thunder in my heart 

”Så fort läget tillåter så vill jag ut och spela.”

Helen Sjöholm
Helen tolkar Jakob Hellman i Så mycket bättre 2020. Foto: TV4

I tidig ålder började Helen att sjunga i kör, resten är en historia till bredden fylld av talang, musikal, glädje och sång. År 2020 släppte hon den efterlängtade skivan "En Ny Tid" och ute i landet blev låten "Jag är elden" särskilt populär.

– Det var ju nya låtar. Material som för mig kändes jättekul att få komma ut med, det vill jag verkligen ut och sjunga live nu. Den turnén skulle varit för ett år sen, men det ställdes in av självklara skäl,

Hur har det varit nu under pandemin?

– Vi är ju friska och vi har klarat oss. Vi är förskonade på så vis, men jobbmässigt har det blivit annorlunda såklart. Så fort läget tillåter så vill jag ut och spela. Jag håller tummarna för senhösten och att det ska bli en turné då. Lite gamla och lite nya låtar vill jag sjunga då, det skulle vara så kul. Jag saknar att få möta publiken.

”Musiken från Kristina från Duvemåla kommer jag alltid att bära med mig.”

Av över tusen sökande blev Helen utvald till huvudrollen som Kristina i Björn & Bennys nya musikal "Kristina från Duvemåla", i regi av Lars Rudolfsson. Musikalen blev en succé och under åren 1995-1999 samlar "Kristina från Duvemåla", med sina 671 föreställningar, ihop 1 000 917 besökare. Det blev Helens stora genombrott – en roll hon var skapt att spela. Hennes dramatiska gudsuppgörelse "Du Måste Finnas" har berört många, både i Sverige och utomlands.

Helen Sjöholm
Helen Sjöholm under uppsättningen av Kristina från Duvemåla. Tillsammans med Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anders Ekborg tar hon emot publikens jubel. Foto: Anders Mattson och Aftonbladet.

”Hon får melodierna att blomma, svävar ut i musikens egen rymd och sjunger med intensitet utan att låta det minsta ansträngd” – Göteborgs Posten.

Dessa recensioner skojar man inte bort. Kommer vi någonsin att få se dig som Kristina från Duvemåla på Oscarsteatern i Stockholm igen?

Helen skrattar.

– Nej din tok! Nej, jag är ju en halvgammal kärring, inte kan jag spela henne. Jag kan sjunga hennes sånger, men vet du vad, det kommer nya Kristinor. Musiken från Kristina från Duvemåla kommer jag alltid att bära med mig, den kommer alltid leva med mig så länge jag kan ta en ton. Så är det ju.

När Benny Andersson bildade sin egen orkester 2001 så var det knappast någon som blev förvånad att se dig som solist i musikgruppen.

– Ja, jag har ju arbetat med dessa gubbar... med dessa underbara män menar jag. Jag har ju jobbat mycket med dem i och med Kristina från Duvemåla, via Bennys orkester och lite andra projekt som Benny haft. Vi har kontakt, nu under pandemin har det ju varit lugnare, men någonstans på kammaren så bubblar det, det kommer koka över och vi får alla äntligen möta publik igen.

Efter succén som Kristina följer Chess på Cirkus i Stockholm, Les Misérables på Göteborgsoperan och My Fair Lady på Oscarsteatern. Men även film.

”Jag har jättesvårt att vara objektiv när jag ser Så som i himmelen”

Så som i himmelen
Så som i Himmelen blev 2004 års mest sedda film på bio i Sverige.

Vid sidan om Michael Nyqvist, Lennart Jähkel och Frida Hallgren blir Helen 2004 castad i Kay Pollaks film "Så som i himmelen". När filmen når publiken delade den upp biobesökarna i två läger – de som tyckte att den var för mycket: överdriven och rik på klichéer, och de som älskade den: oemotståndlig, sprudlande livlig och full av vacker musik.

Filmen nominerades till en Oscar för bästa utländska film, och Helens karaktär Gabriella sjunger ett solo i filmen som återigen tar sig in i den svenska folksjälen. Men 2017 kommer en tragedi – skådespelaren Michael Nyqvist, som spelade dirigenten Daniel, avlider i sviterna av cancer vid 56 års ålder.

– Jag har inte sett den på länge...

Helen tänker.

– Jag har jättesvårt att vara objektiv när jag ser Så som i himmelen. Det finns så mycket personliga minnen från den tiden. Jag är så personligt involverad i den filmen, den produktionen var så, hur ska jag säga ... den gick in i kroppen på en. Den är stark i känslan. Filmen skapar mycket starka känslor och när jag ser Micke blir jag alldeles gråtfärdig.

Det är alltså svårt att se Michael Nyqvist?

– Det är underbart att se honom, men jag blir så ledsen att han inte finns längre. Hela den perioden hände det så mycket saker i mitt liv och den här filmen var en del av det. Det var fantastiskt att vara med, och otroligt lärorikt.

Jag tackar Helen för intervjun. "Thunder in my heart" har premiär 23 maj på Viapaly.

MER LÄSNING:
Sju(ka) musikaler som är galnare än Cats!
Michael Nyqvist – minnesvärda roller

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL