Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Sju(ka) musikaler som är galnare än Cats!

Sjuka musikaler som är galnare än Cats!

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
06 december 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
06 december 2021

Från Trey Parkers kannibaler till psykadeliska The Who.

År 2019 släpptes en filmatiserad version av Andrew Lloyd Webbers omtyckta musikal "Cats". En film som väckt många olika känslor, av alla dessa troligtvis mest obehag. Här listas sju av de mest färgstarka och utstickande musikalerna i härlig symfoni!

Oavsett om man är ett fan eller inte så kan vi nog alla komma överens om att det är en dyrgrip bland otroligt märkliga och uttrycksfulla musikaler. Men som sångaren Äi Bachman-Turner Overdrive sjöng: "You ain't seen nothing yet!".

Little Shop of Horrors (1986)

Seymour med sin lilla planta Audrey 2
Foto: Warner Bros.

Vad har Motherbrain från den tecknade serien Captain N och Clouseau från Rosa Pantern-filmerna gemensamt? Båda är skurkiga sångare i musikalen Little Shop of Horrors såklart! I denna klassiker får vi följa den blyga Seymour, spelad av Rick Moranis, som adopterar en urgullig liten plant. Denna planta behöver förstås näring, men denna näringen hittar du inte på hyllan på Blomsterlandet. Endast blod kan få växten att blomma ut! Vad kan gå fel? Mycket… mycket kan gå fel!

Cannibal! The Musical (1993)

Alferd i Cannibal the musical
Foto: Troma Entertainment.

Southpark-killarna har aldrig dragit sig för att göra vrickade musikaler. Deras mest kända verk Southpark-filmen och Team America: World Police har fått oss att vika oss dubbla av skratt. Men visste ni att fyra år innan Cartman föddes så släppte gänget denna skruvade musikal? Jo då! Detta stycke finkultur handlar om Alferd som ensam överlevt en expedition bland bergen som nu anklagas för att ha mördat och ätit sina kompanjoner. Hur ligger det till med sanningen? Alferd spelas av Trey Parker (rösten till Cartman med flera) som hävdar sin oskuld!

Repo! The Genetic Opera (2008)

Året är 2056 och det bioteknologiska företaget GeneCo sår de ekonomiska frukterna efter epidemi då det nu finns hög efterfrågan av organtransplantationer. Men har du inte råd att betala din skuld åt dessa skurkiga företagare så kommer någon och knackar på dörren för att återta organen!

I denna nattsvarta musikal kan vi se bland andra världskända Sarah Brightman!

En vänlig varning är att inte missta denna filmen för Repo Men (2010) med liknande story men utan fantastiska musikalnummer. Nyfikenheten och kärleken till Jude Law tog över när jag ville se även denna rullen med min sambo, en film som vi båda två hävdar än idag är en av de absolut sämsta filmerna vi någonsin sett tillsammans.

Tommy (1975)

Sångaren i The Who och huvudrollen i musikalen Tommy
Foto: Columbia Pictures.

Tommy är döv, blind och stum men det hindrar inte honom från att bli en mästare på pinball-maskiner. En lika delar inspirerande och märklig berättelse där huvudrollen Tommy spelas av Roger Daltrey, sångare i The Who. Som om det inte vore häftigt nog så ser vi andra enormt strålande stjärnor som Elton John, Eric Clapton, och Tina Turner, bara för att nämna några! Tommy är en härlig och knasig dröm för alla musiknördar! 

Se också Filmtopps lista på grymma konsertfilmer!

Hedwig and the Angry Inch (2001)

Hedwig på scen
Foto: New Line Cinema.

Här får vi följa den färgstarka Hedwigs liv, den transsexuella punkbruden Hedwig från Berlin som nu turnerar i USA med sitt band. Och Tommy, som en gång stal både Hedwigs hjärta och hennes låtar! John Cameron Mitchell är både huvudrollsinnehavaren Hedwig och regissören för denna punkpärla.

Baahubali: The Beginning (2015) och Baahubali 2: The Conclusion (2017)

Huvudrollen i Bahuubali på en elefant
Foto: Arka Media Works.

Det går emot alla naturlagar att lista knasiga musikaler utan att ha med något ut Bollywoods kryddstarka galleri! Ett av Bollywoods mest episka projekt är en totalt sex timmar lång tvådelad saga med en budget på över en halv miljard svenska kronor. Dessa filmer utspelar sig över två generationer i en fantasy-version av antika Indien och det hela börjar när en nyfödd räddas från att drunkna. En pojke som sedan växer upp och blir en indisk "Mary Sue” utan dess like! 

Den som vill kan även se den tecknade serien som följde efter filmerna och som än så länge fått fem säsonger!

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL