Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Michael Nyqvist – minnesvärda roller

Michael Nyqvist – minnesvärda roller

Oscar Vilhelmsson | Lista
09 juli 2017
Oscar Vilhelmsson | Lista
09 juli 2017

Filmtopp minns Michael Nyqvist.

Tisdagen den 27 juni nåddes världen av den tragiska nyheten att skådespelaren Michael Nyqvist lämnat oss. Han förlorade striden mot den lungcancer han sedan en tid tillbaka kämpat mot. Han blev 56 år gammal. För att hylla denna folkkära, prisbelönta, och otroligt talangfulla skådespelare har vi på Filmtopp.se gjort en lista med fem av hans mest minnesvärda roller, utan rangordning.

Michael Nyqvist i filmen Män som hatar kvinnor
Foto: Nordisk Film

1. Tillsammans – Rolf (2000)

Michael Nyqvist står i en lägenhet, iklädd en gul t-shirt, och skriker i "Tillsammans".
Foto: Sonet Film

Tillsammans är en dramakomedi av Lukas Moodysson. Handlingen utspelar sig i ett bostadskollektiv under slutet av 1975. Michael Nyqvist spelar Rolf, en alkoholiserad man som misshandlar sin fru. Hon lämnar därför honom, tar med sig barnen och flyttar in hos sin bror i kollektivet "Tillsammans". Rolf inser snart dock hur mycket han behöver sin familj och beslutar sig tillslut för att försöka vinna dem tillbaka.

Tillsammans nominerades till tre guldbaggar; Bästa regi och Bästa manus av Moodysson, samt Bästa manliga biroll av Michael Nyqvist själv.

I övriga roller ser vi bland andra Lisa Lindgren, Gustaf Hammarsten, Jessica Liedberg, Ola Rapace och Olle Saari.

2. Så som i himmelen – Daniel Daréus (2004)

Michael Nyqvist i Så som i himmelen. Han spelar piano och skrattar högt.
Foto: Sonet Film

Så som i himmelen är en musikalisk dramakomedi av Kay Pollack. Michael Nyqvist spelar den internationellt framgångsrike dirigenten, Daniel Daréus, återvänder hem till sin hemby i Norrland till följd av en sjukdom. Till en början vill han mest bara få lugn och ro, men när han upptäcker att det finns en begåvad kyrkokör tar han på sig jobbet att bli dess kantor. Musiken och kören sätter byn i förändring vilket inte uppskattas på alla fronter, men ger samtidigt invånarna mod och styrka att våga ta itu med problem och hinder som länge präglat dem.

Så som i himmelen nominerades till 8 guldbaggar. Bland annat för Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll (Frida Hallgren) och Bästa manliga huvudroll (Nyqvist). Den nominerades även till en Oscar för Bästa utländska film.

Bland de andra rollerna ser vi exempelvis Helen Sjöholm, Lennart Jähkel, Ingela Olsson och Per Moberg.

LÄS OCKSÅ: De sista Hollywoodfilmerna av Michael Nyqvist

3. Grabben i graven bredvid – Benny Söderström (2002)

Elisabeth Carlsson och Michael Nyqvist i Grabben i graven bredvid. De befinner sig i en lada och klappar en kalv.
Foto: Sonet Film

Grabben i graven bredvid är en romantisk komedi av Kjell Sundvall. Michael Nyqvist syns i rollen som bonden Benny. På kyrkogården där hans föräldrar ligger träffar han bibliotekarien Desirée som besöker sin bortgångne make. Snart inleds en romans de två emellan, men då de lever väldigt olika liv uppstår snart komplikationer som både underhåller och irriterar de båda.

Michael Nyqvist vann här en guldbagge för Bästa manliga huvudroll. Filmen nominerades dessutom i fyra andra kategorier; Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll (Elisabeth Carlsson), samt Bästa manus.

4. Millenium-triologin – Mikael Blomkvist (2009)

Noomi Rapace och Michael Nyqvist i Män som hatar kvinnor. De sitter framför en öppen spis och tittar in i kameran.
Foto: Nordisk Film

Millenium-triologin är baserade på böckerna av Stieg Larsson och består av filmerna: Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes.

Michael Nyqvist spelar journalisten Mikael Blomkvist, som i första filmen försöker lösa ett fyrtio år gammalt mord tillsammans med hackern Lisbeth Salander (Noomi Rapace). I andra filmen försöker de båda avslöja en sexhandelshärva, samtidigt som Salander blir anklagad för tre mord som Blomkvist måste rentvå henne för. I den sista delen närmar sig rättegången och för att kunna uppnå rättvisa måste Salander ta itu med delar av sitt förflutna. 

Den första delen, Män som hatar kvinnor vann tre guldbaggar, Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll (Rapace), samt Publikens pris. Den vann även en BAFTA (the British Academy of Film and Television Arts) för Bästa icke-engelsktalande film.

5. Mission: Impossible – Ghost Protocol – Kurt Hendricks (2011)

Michael Nyqvist i Mission: Impossible - Ghost Protocol. Han talar i telefon med en öppen portfölj framför sig.
Foto: United International Pictures

Mission: Impossible - Ghost Protocol är den fjärde filmen i serien om Ethan Hunt (Tom Cruise). Michael Nyqvist spelar terroristen Kurt Hendricks som har kommit över de ryska avfyrningskoderna till deras kärnvapen, och planerar nu en attack mot USA som Hunt måste förhindra till varje pris.

Fun fact: Efter ca 47 min speltid kan man höra Hendricks tala svenska till sina undersåtar.

Den här filmen var en av Nyqvists första produktioner i Hollywood och var den som gav honom hans stora genombrott i USA.

Avslutning

De sista åren medverkade Michael Nyqvist i Den allvarsamma leken (Pernilla August, 2016). För den vann han en guldbagge för Bästa manliga biroll. Han medverkar även i den amerikanska filmen Hunter Killer med bland andra Gerald Butler och Gary Oldman i övriga roller, vilken har premiär någon gång 2017 i USA. Han ingår även i rollistan till Kursk, med bland andra Colin Firth i rollerna, som just nu håller på att spelas in.

Vilken roll av Michael Nyqvist är din favorit? Kommentera gärna!

NÄSTA ARTIKEL