Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Partisan (säsong 2)

EXKLUSIVT: Jens Hultén om Partisan säsong 2

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
04 maj 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
04 maj 2022

"Jag kunde lika gärna kunnat bil musiker"

I helgen släpptes den nya och efterlängtade fortsättningen på Viaplays prisade succé "Partisan". Filmtopps Eric Diedrichs träffade stora delar av teamet strax innan releasen.

Vi befinner oss en solig dag på Hotel Diplomat i Stockholm. Macarons och kaffe står uppdukat i lokalen och Partisan-teamet väntar med spänning på releasen av den nya säsongen. I rollerna återvänder bland andra Sofia Karemyr och Anna Björk, men de får också sällskap av Partisan-nykomlingar som Vala Norén, Jens Hultén och Nanna Blondell.

Sedan tidigare har Jens Hultén synts i svenska produktioner som Bäckström, Johan Falk och Graven, men också internationella storfilmer som Mission: Impossible och Skyfall. Här spelar han Bengt, grundaren av det mystiska Jordnära. Några avsnitt av nya Partisan-säsongen har han ännu inte sett, men mest för att det är bökigt med förhandsvisningar.

– En massa koder och skit, det är så jävla mycket digitalt nu att jag spyr. Men jag ska se alla avsnitt när de släpps, jag tycker om att titta på grejer jag har varit med i, säger Jens.

Uppfriskande svar måste jag säga, nästan alla skådespelare jag pratar med menar att de inte vill se sig själva.

– Det där har jag aldrig förstått. Om det är koketterier, dålig självkänsla eller vad det är. Jag vet inte, men jag har inga problem med det. Vi tittar ju på allting, bedömer människor och analyserar människor. Det ligger i vår natur och skådespelare gör det ännu mer, fyller på vår säck med intryck. Om jag lär mig av att titta på hur du beter dig, varför skulle jag inte lära mig av att titta på mig själv? Sedan är det ju alltid roligare att se sig själv i en bra film eller serie, för man är ju inte bättre än sitt sammanhang.

Hur är det med det där, känner du under produktionen om nåt är lyckat eller inte?

– I regel kan man känna det. Det är en ton på set, eller egentligen redan när man läser manus. Funkar replikerna och så vidare. Är det för kackigt redan på manusstadiet säger jag oftast nej, nu för tiden har jag råd att göra det. Även om jag är ödmjuk för alla jobberbjudanden jag får. Ibland behöver man också jobba bara för att dra in lite extrapengar.

Om katten i rummet

Jens Hultén
Jens Hultén turnerar nu med monologen "Sista matchen". Foto: Johan Bergmark.

Jens berättar att han har varit väldigt nöjd med arbetet med "Partisan". Inte minst med Amir Chamdins regi.

– Eftersom han är en musiker, har han en musikalitet som visar sig i estetiken. Jag lyssnar på musik hela dagarna, kommer från en musikfamilj, klinkar gitarr, min son är musiker och min pappa var jazztrummis. Jag hade lika gärna kunnat bli musiker, men valde istället skådespeleriet som konstnärligt uttryck. Men skådespelet är lite som jazz, man turas om med att ta utrymme för sina solon.

Jag anser att en riktigt bra skådespelare också kan ställa sig i bakgrunden.

– Korrekt. De vet när och hur. Om någon annan ska ta lite plats, backar jag lite. Då kommer automatiskt blicken på mig ändå. Det är lite som att ta in en katt i ett rum, han gör inte mycket väsen av sig men alla ser katten. Karaktären jag spelar här är extrem och då får man inte göra honom för extrem heller.

Blev starstuck på storfilmens efterfest

Jens Hultén beskriver Partisan-karaktären Bengt som en opålitlig idealist med dålig självkänsla och en "jävla karisma".

– Jag ville inte spela på "psykopaten" eller "narcissisten", det finns redan där och är ganska självklart. Snarare vill jag göra honom så varm som möjligt.

Hur är det med den internationella marknaden, lockar den fortfarande?

– För det första tycker jag rent konstnärligt att jag inte kommer åt rollen på engelska. Jag funkar, men det är bara ord. Kommer jag av mig kan jag inte hitta en synonym. Sedan hatar jag att resa också, jag vill helst vara hemma och jobba på mitt eget språk. Det var fantastiska upplevelser att göra de storfilmer jag har gjort men jag är inte intresserad av att göra flera.

Blev du starstuck någon gång?

– När jag gjort Skyfall så kom det fram en kvinna på efterfesten och sa "Min man har dig som idol, han skulle gärna vilja ta en selfie". Då kommer Björn Borg springandes, då blev jag starstruck. Tom Cruise var ju cool, men vi är kollegor och det han kan göra det kan jag med. Men Björn Borg, det är ju han och Jesus och Mohammed Ali. Han var så ödmjuk, men jag sa "sluta för fan, jag har ju stått med pannband och låtsas vara dig". Sen också när jag var i Skyfall och fick ta Albert Finney i handen. Det var skithäftigt.

Med det tackar vi Jens Hultén för pratstunden. Partisan säsong 2 finns nu att streama på Viaplay i sin helhet.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL