Tuva Novotny om Riket och Alexander Skarsgård: "Så jävla roligt!"

Skräckfilmen som knäckte Tuva Novotny: ”Jag blev så jävla rädd”

Filmtopp
17 september 2023 kl. 13:00

Att jobba med skräck gör en inte immun mot rysare

I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs pratar Tuva Novotny, aktuell med "Avgrunden", om att jobba med rysare och senaste skräckfilmen som knäckte henne.

Med titlar som Jalla, Jalla! (2000), Smala Sussie (2006), Borg (2017) och Annihilation (2018) har Tuva Novotny gång på gång visat upp sin bredd som skådespelare. Hon har också visat sig vara en skicklig regissör med Blind Spot (2018) och Diorama (2022). För inte så länge sedan var hon aktuell med Lars von Triers helvilda TV-serie Riket: Exodus, som avslutar den danske mästarens kultserie från 90-talet, och nu är hon i rampljuset med svenska katastroffilmen Avgrunden. Hon börjar röra sig tillbaka mot skräckgenren som hon jobbat i flera gånger förut.

I början av 2000-talet var nämligen Tuva med i skräckfilmerna Midsommar och Sleepwalker. I en stor intervju berättar hon för Filmtopp att hon gillar att jobba inom skräckvärlden, men anser att Sverige är svältfött på genrefilm.

– Vi lägger oss hela tiden i någon mittfåra. Jag hade precis en diskussion om detta eftersom SFI håller på med en stor utvärdering av sitt stödsystem. Det är bara att konstatera att vi är duktiga på att göra film, men vi gör hela tiden duktiga filmer. Kanske skulle man våga sticka ut lite mer och där är genrefilm ett modigt grepp eftersom man inte riktigt vet hur det ska sälja. Det är också en kulturell markör som vi saknar. Det inte finns varken skräck, riktigt komedi eller satir. Det är jävligt roligt att jobba med skräck. Man måste försätta sig i situationer som är orealistiska eller ovana och det är kittlande att få vara i dem. Jump scares är jätteroliga att göra. Sen kan jag inte titta på det.

Skräckfilmen som knäckte Tuva Novotny: ”Jag blev så jävla rädd”
Tuva Novotny i skräckfilmen "Midsommar". Foto: SF Studios.

Skräckfilmen som knäckte Tuva Novotny: ”Jag blev så jävla rädd”

Trots att hon har varit aktiv i filmbranschen sedan mitten av 90-talet och fått se alla magiska trick bakom kulisserna kan hon "inte ens" se gamla skräckfilmer eller psykologiska rysare.

– Nej, gud. Jag vågar inte. Jag blir så rädd, ligger vaken om natten och tror att någon står bakom dörren. Det är jättekonstigt. Senaste jag såg var Saint Maude och jag blev så jävla rädd, fyfan vad jag blev rädd. Den var så hemsk, säger Tuva till Filmtopp.

Skräckfilmen som knäckte Tuva Novotny: ”Jag blev så jävla rädd”
Morfydd Clark i "Saint Maud". Foto: A24.

Detta handlar Saint Maud om

"Saint Maude" är ett psykologiskt skräckdrama som hade svensk biopremiär i november 2020. I filmen ser vi Maktens ringar-stjärnan Morfydd Clark i huvudrollen som en djupt troende sjuksköterska, som blir fixerad vid att rädda en döende patients själ. Filmen har mötts av starkt positiv kritik med 93 procentRotten Tomatoes, 83 i Metascore och 6,7IMDb. Här på Filmtopp fick filmen en stark trea i betyg med motivationen: "Skådespelet är briljant från huvudrollsinnehavaren Morfydd Clark i en film som gärna hade fått vara lite längre."

Tuva Novotnys senaste film "Avgrunden" går nu att se på svenska biografer.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL