Se ett första klipp ur A Man Called Otto med Tom Hanks

Otto-regissören om Tom Hanks: "Är som en violinspelare"

Eric Diedrichs
13 januari 2023 kl. 16:01

Hyllar Oscarsvinnarens arbetsmoral

I dag är det premiär för "A Man Called Otto". Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med filmens regissör Marc Forster.

Med filmer som Monster's Ball (2001), Finding Neverland (2004), Stranger Than Fiction (2006), Flyga drake (2007), Quantum of Solace (2008), World War Z (2013) och Christoffer Robin & Nalle Puh har den tyskfödde regissören Marc Forster jobbat med flera av branschens största namn. Med bioaktuella A Man Called Otto kan han addera Tom Hanks till listan med stjärnor som Brad Pitt, Johnny Depp, Halle Barry, Billy Bob Thornton, Daniel Craig, Ewan McGregor, Blake LivelyRyan Gosling, Naomi Watts, Gerard Butler, Will Ferrell, Emma Thompson och Dustin Hoffman.

– Jag har jobbat med många stjärnor men Tom Hanks är den bästa skådespelaren jag någonsin har jobbat med. Han kommer i tid, han är förberedd, han säger till att han är redo att filma. Vi ändrar ljusen, filmer igen, byter vinkel, filmar igen. Det är högt tempo. Han är otroligt duktig. Han är som är en violinspelare och jag kan be honom spela snabbare, långsammare, gladare, sorgsnare och han anpassar sig direkt, säger Marc Forster när vi pratar på Grand Hotell i Stockholm.

Marc Forster
Marc Forster på galapremiären för "A Man Called Otto". Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media

Positiv ut i fingerspetsarna

Likt Hollywood-ikonen Howard Hawks rör sig Forster skickligt mellan olika genren. Han berättar vad det är som binder samman hans dramer, komedier och actionfilmer.

– Jag tror att alla mina filmer handlar om det mänskliga tillståndet och i slutändan hopp. Du kan ta bort genren och kolla på dem, även i de stora genrefilmerna som Quantom of Solace och World War Z. Jag tror på människor, för mig är glaset alltid halvfullt. Om jag skulle vara på Titanic när den sjönk skulle jag säga "nej, nej, nej, vi överlever!".

Daniel Craig i Quantum of Solace
Daniel Craig i "Quantum of Solace". Foto: Sony Pictures

Regisserade Bondfilm utan manus

För femton år sedan regisserade Marc Forster James Bond-filmen "Quantum of Solace" med Daniel Craig i huvudrollen. Men att göra filmen visade sig vara en stor utmaning.

– Finding Neverland, Stranger Than Fiction och Flyga drake kom snabbt och naturligt, men Quantum of Solace var den första riktigt svåra filmen. Vi hade inget manus på grund av författarstrejken och så ska man göra en uppföljare till Casino Royale (2006). Men Barbara Broccoli och Michael G. Wilson var fantastiska producenter. Det var en helt annan grej att göra "Otto" här har vi Fredrik Backmans bok och Hannes Holmes film att utgå från.

Som Bond-regissör, hur reagerade du på beslutet att döda James Bond i den senaste filmen?

– Jag tycker att Daniel Craig har förtjänat ett sådant avslut genom sin resa, men emotionellt blev jag väldigt ledsen.

Hur skulle du själv ha dödat honom?

– Hur jag skulle ha dödat honom? Jag har inte tänkt på det. Förmodligen skulle jag låta explosionen komma underifrån, precis under honom, och bara sprängt bort hans kulor. Låtit honom överleva, trots allt. Jag får brainstorma och återkomma. skrattar Marc Forster.

Med det tackar vi Marc Forster för pratstunden. "A Man Called Otto" har premiär i dag på landets biografer.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL