Se ett första klipp ur A Man Called Otto med Tom Hanks

Första reaktionerna på A Man Called Otto – så tycker kritikerna

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 31 december 2022 kl. 08:12 | Publicerad 28 december 2022 kl. 17:12

Den internationella presskåren har börjat syna Hanks senaste roll

"A Man Called Otto" – den amerikanska remaken av "En man som heter Ove" – går snart upp på bio på flera håll i världen och åsikterna från de internationella kritikerna har börjat rulla in. Inledningsvis är det spridda skurar för filmen som både hyllas och sågas.

Streamtopp

"A Man Called Otto", remaken av "En man som heter Ove", baseradFredrik Backmans bok med samma namn, har haft premiär på några enstaka platser och i dagarna efter nyår fortsätter den att gå upp på biografer världen över. I samband med premiären har filmen, med Tom Hanks i huvudrollen som Otto, också börjat synas av pressen.

Med tanke på att den amerikanska tolkningen är sprungen ur två svenska succéer (både filmen och boken), kan det vara av intresse att se vad den internationella kritikerkåren tycker om Hanks version av Ove.

Bland recensionerna som har hunnit trilla in i skrivande stund råder det väldigt delade meningar gällande kvaliteten på A Man Called Otto. Medan somliga medier väljer att såga filmen lyfter andra fram den som något väldigt sevärt, och ytterligare en skara landar någonstans där emellan i sin dom. Överlag verkar de allra flesta dock vara överens om att just Hanks, som alltid, är älskvärd som huvudrollsinnehavare.

Sågas av The Guardian

En av de tyngre recensionerna som har hunnit komma ut hittills är från Peter Bradshaw The Guardian, som ger filmen en blygsam tvåa i betyg på en femgradig skala och är ännu hårdare med sin skriftliga kritik.

– Varken komedin eller den naturligt älskvärda Hanks är mörka nog för att ge liv åt denna remake av en udda svensk berättelse om gottgörelse, skriver Bradshaw.

The Guardian-recensentens främsta problem med filmen tycks vara hur A Man Called Otto – precis som En man som heter Ove – hanterar huvudkaraktärens självmordstankar. Bradshaw menar att filmen inte är "seriös nog för att göra ämnet rättvisa, inte mörkt nog för vågad svart komedi, eller roligt nog för någon form av komedi", på grund av den sentimentala tonen redan från start.

Ytterligare recensenter tycks hålla med om att filmen fastnar i någon form av limbo mellan den mörka tematiken och den sentimentala och gulliga tonen.

Överlag positiva reaktioner

Trots att det finns en del som inte fastnar för denna amerikanska remake ser filmen just nu ut att få aningen mer positiva reaktioner än negativa. De riktigt stora hyllningarna lyser med sin frånvaro, men inledningsvis finns det gott om kritiker som ser ut att ha uppskattat filmen och både Hanks och hans motspelerska Mariana Teviño benämns i positiva ordalag i flertalet medier.

Om filmen i slutändan blir en flopp, succé eller något mitt emellan återstår att se, men än så länge pekar det mot att filmen landar på en typiskt svensk lagom nivå.

"A Man Called Otto" har svensk biopremiär den 13 januari.

Mer läsning:

Streamtopp

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL