Fredrik Wikingssons om den kommande dokumentären: ”Det blir en road trip”

Fredrik Wikingssons om den kommande dokumentären: ”Det blir en road trip”

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 20:10 | Publicerad 31 oktober 2023 kl. 19:10

”Den sämsta intervjun jag gjort i hela mitt liv”

Under det som Fredrik Wikingsson benämner som "den sämsta intervjun han gjort i hela sitt liv" avslöjar han en detalj om den kommande dokumentären han gör med radarpartnern Filip Hammar.

Snabbversion
  • Filmtopp intervjuade Fredrik Wikingsson i samband med Warner Bros. Discoverys presentation av vad som väntar under 2024.
  • Wikingsson säger under samtalet att "det här är den sämsta intervjun jag har gjort i mitt liv".
  • Wikingsson är förtegen om sitt kommande dokumentärfilmsprojekt, men delar med sig av en detalj om projektet.
  • Wikingsson pratar om vad som hände med programmet Jorden runt på 6 steg (2015).
Fredrik Wikingssons om den kommande dokumentären: ”Det blir en road trip”
Fredrik Wikingsson på scen med Mikael Tornving, Gunde Svan, Ferry Svan, Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren. Foto: Filmtopp Int.

Fredrik Wikingsson till Filmtopp: ”Det här är den sämsta intervjun jag gjort i hela mitt liv”

Filmtopp fick chansen att intervjua Fredrik Wikingsson under Warner Bros. Discoverys stora presentation inför vad som komma skall under 2024. Medan den andra halvan av "Filip och Fredrik" medverkade genom ett förinspelat klipp från Los Angeles, fanns Wikingsson på plats för att representera duon och Alla mot alla.

Intervjun gick dock allt annat än som på räls. Filmtopp ställde en handfull frågor relaterade till Wikingssons kommande projekt samt hans flitiga filmtittande den senaste tiden, men den älskade tv-profilen fick inte svara konkret på vissa av frågorna, och på andra kunde han inte komma på något att svara i stunden.

– Fan, det här är den sämsta intervjun jag gjort i hela mitt liv. Jag har inget att komma med, utbrast Wikingsson en bit in i intervjun.

Lyckligtvis vägdes Fredrik Wikingssons missnöje upp av att det, i mitt tycke, var en av de bästa intervjuerna jag har gjort i hela mitt liv. (Att den främsta anledningen till det är att antalet intervjuer jag genomfört kan räknas på en hand, kan vi lämna som en försiktig liten parentes vi inte behöver låtsas om.)

Mot slutet av samtalet kunde dock Wikingsson komma med ett mindre avslöjande om dokumentärfilmen han gör med Filip Hammar.

Fredrik Wikingssons om den kommande dokumentären: ”Det blir en road trip”
Foto: Filmtopp Int.

Avslöjandet om den kommande dokumentären – blir en road trip

Det var i somras som Filip och Fredrik första gången hintade i sin podcast om ett kommande filmprojekt – en dokumentär som ska följa upp framgångarna med spelfilmen Tårtgeneralen (2018) och dokumentärfilmen Trevligt folk (2015). Sedan dess har det kommit sparsamt med information om projektet, och Fredrik Wikingsson var fortsatt förtegen när Filmtopp bad om en uppdatering.

– Det är inte så att jag försöker skapa något stort hemlighetsmakeri, men det är bara det att vi är inte riktigt klara med hur den liksom ska … snart! Men jag kan inte snacka om den, tyvärr, säger Fredrik Wikingsson.

Trots det motvilligt innehållsfattiga svaret var det sista inte sagt om ämnet. När samtalet gled in på tidigare produktioner och jag lyfte fram personliga favoriter i de många reseprogram och tv-satsningarna där mötet med människor ligger i fokus, bjöd Wikingsson i slutändan på en smula information om dokumentärfilmsprojektet.

– Du kommer kanske kunna gilla dokumentärfilmen då. Det är en road trip, avslöjar Wikingsson. Men det är inte bara att träffa massa människor, det är något annat liksom, tillägger han.

Jorden runt på 6 steg
"Jorden runt på 6 steg". Foto: discovery+

Därför slutade Filip och Fredrik med Jorden runt på 6 steg

Fredrik Wikingsson berättar för Filmtopp att han gärna hade gjort fler program med resekoppling och människomöten, men att han – till skillnad från Filip Hammar – behöver en kontext för den typen av program. Som exempel lyfter han varför det "bara" blev två säsonger av Jorden runt på 6 steg, som sändes på Kanal 5 med start 2015.

– När vi gjorde Jorden runt på 6 steg ville vi testa en tes som ”six degrees of separation”, men när man har testat den sju gånger, kan man stå en åttonde gång och säga ”nu ska vi testa det här”?

Att konceptet vid det laget började kännas gjort var dock inte den enda anledningen till att Filip och Fredrik lämnade det bakom sig.

– Det var liksom också en minut innan Greta [Thunberg] började klimatstrejka, så det kändes väl lite fräschare [på den tiden].

Wikingsson betonar att han inte anser att man ska begränsa sig om man har en tillräckligt bra idé, men slår ut med armarna och menar att någon sådan inte finns i dagsläget.

I väntan på mer information om den kommande dokumentärfilmen kan vi fortsätta njuta av dundersuccén "Alla mot alla" på Kanal 5 och discovery+.

NÄSTA ARTIKEL