Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Resident

Intervju med The Resident-stjärnan Manish Dayal

  • Disney+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
04 mars 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
04 mars 2021

Spännande inblick i Disneys läkarserie.

Manish Dayal spelar huvudrollen i "The Resident", en läkarserie som nu finns att se på Disney+. Nu har den tredje säsongen släppts och Filmtopp har pratat med stjärnan om vad som komma skall.

Med publikfavoriter som Scrubs, House, The Good Doctor och Grey's Anatomy har läkarserier blivit en viktig del av streamingtjänsternas utbud. På Disney+ går det nu att se The Resident, men förvänta dig ingen gullig upplevelse á la High School Musical, här är det bitvis chockerande grafiskt när läkarna tar sig an diverse patienter.

I serien ser vi Manish Dayal i huvudrollen. Här spelar han en nyutbildad läkare som snabbt får lära sig att yrket många gånger avviker från kurslitteraturen och det med råge. Han måste snabbt göra en helomställning för att platsa in, men sakta och säkert börjar han inse att det finns flera skelett i sina medarbetares garderober.

Filmtopp deltog i en intervju med stjärnan där han svarade på världspressens frågor om serien så väl som politiken i dagens USA.

Serien håller sig ständigt uppdaterad.

The Resident
Manish Dayal i "The Resident". Foto: DIsney+.

För inte allt för länge sedan fick Donald Trump lämna över presidentposten till förmån för Joe Biden. Med en ny demokratisk president vid rodret kan vi förvänta oss en rad förändringar i USA:s sjukvårdspolitik. Något som i sin tur även kan komma att speglas i The Resident. Enligt Manish Dayal har inte serien några problem med att hålla sig uppdaterad efter de nya omständigheterna:

– Vi har sedan seriens början pratat om sjukvårdspolitiken och de orättvisor som finns inom sjukvården. Vi belyser människor i olika socioekonomiska grupper och hur stor skillnaden på på sjukvård är i vårt land. Allmän sjukvård gentemot privatvård och så vidare. Det är något som vi har pratat om i alla säsonger och förmodligen kommer att fortsätta att prata om.

INTERVJU: David Shore – Skaparen bakom House och The Good Doctor!

I den senaste säsongen vigs även tid till coronaviruset, vilket vittnar för seriens stående förmåga att hålla sig aktuell.

– Jag är glad över att vi pratar om coronaviruset i vår serie, säger Manish. Jag tycker också att vi är skyldiga till att göra det. Det här är en serie om doktorer, medicin och arbetare vid frontlinjen. Det är de som förtjänar vårt rampljus just nu och det är en ära att få berätta deras historia. Vi pratar om coronaviruset i början av säsongen och spolar sedan fram till en värld efter viruset, vilket också är viktigt. Vi vill visa hur en sådan värld ser ut och ge lite normalitet tillbaka till vår publik, som dagligen ställs inför virusets utmaningar. Att de kan gå hem, slå på TV:n och se en värld utan viruset i vår framtid. Jag tror att det är värdefullt för dem

Vissa scener var omskakande att spela in.

The Resident
Foto: Disney+.

Fyra säsonger in men Manish finner fortfarande stora utmaningar med den medicinska termiologin.

– Det blir aldrig lättare, det är så många olika termer hela tiden. Blir vi mer vana med att säga komplicerade ord? Ja, men orden är svåra att uttala och det bästa sättet att komma ihåg och artikulera dem är att skapa sig en förståelse för vad de verkligen betyder. Vi har medicinska rådgivare som hjälper oss med både detta och de medicinska procedurerna.

MER LÄSNING: Filmtopp hyllar läkarserier!

Nu har Star kommit till Disney+ vilket innebär att vi kommer att få se bra mycket mer innehåll inriktat mot en vuxen publik på streamingtjänsten. I The Resident finns det flera scener som till och med kan chocka den mer luttrade publiken. Exempelvis finns det en sekvens i ett av de första avsnitten där Manish ska undersöka en köldskadad fot och råkar slita av en tå. Med bakgrund av detta frågar jag honom om det fanns stunder där han själv blev chockerad under inspelningen.

– Oh ja, hela tiden. Något som är väldigt skärande att ta del av är olika brännskadeoffren. Det är inte på riktigt så klart, men det ser så riktigt ut. Våra produktionsdesigners och sminköser är otroligt begåvade och de gör ett fantastiskt jobb med att få saker att se äkta och autentiska ut, men därför kan det också vara omskakande ibland.

Innan ni började spela in, fick du ta en kraschkurs i medicin eller hur fungerar det?

– Jag hade inte möjligheten att faktiskt gå in och titta på en operation eller något sådant på grund av reglerna här i USA, men jag hade omfattande samtal med läkare om deras erfarenheter av att vara lärlingar och hur det var för dem att vara på ett sjukhus första gången. Jag pratade med flera läkare med olika personlighetsdrag och alla gav mig olika svar. Jag läste också rätt många böcker om den här erfarenheten. När andetag blir luft, som neurokirurgen Paul Kalanithi skrev när han var döende i cancer, kommer jag aldrig att glömma.

 Med det tackar vi Manish Dayal för pratstunden. De tre första säsongerna av The Resident finns nu att se på Disney+ i sin helhet.

NÄSTA ARTIKEL