Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Shaun Murphy (Freddie Highmore) vårdar en covid-patient i The Good Doctor. Foto: Viaplay.

Intervju med David Shore – skaparen av The Good Doctor

Andreas Ziegler | Intervju
02 mars 2021
Andreas Ziegler | Intervju
02 mars 2021

Pratar om de känsloladdade pandemi-avsnitten

Många läkar-serier påtalar pandemin i sina senaste säsonger. Detta gäller även The Good Doctor, som höll sig till temat i två avsnitt.
- Det är en serie om hopp, säger David Shore, seriens showrunner.

Pandemin har påverkat hela världen på många olika sätt. Vi står alla inför stora utmaningar. Filmer och TV-serier reflekterar vår nya vardag på olika sätt. Läkarserier, som många av oss ser på för underhållning i vanliga fall, kan sägas ta ett ansvar genom att dramatisera och utforska de nya utmaningarna. En av dessa serier är The Good Doctor. Vi intervjuade seriens showrunner, David Shore som även skapade kultserien House. Intervjun reflekterade en av de nya utmaningarna; den gjordes över Zoom, ett mötesprogram som har blivit en viktig del av mångas yrkesliv.

– Vanligtvis hade de flugit mig till Sverige för att göra den här intervjun, vilket jag hade föredragit, kommenterar David Shore, producent och showrunner för The Good Doctor.

Många utmaningar.

Som överläkare måste Dr. Lim (Christina Chang) fatta de svåraste av de svåraste besluten under pandemin. Foto: Viaplay.
Som överläkare måste Dr. Lim (Christina Chang) fatta de svåraste av de svåraste besluten under pandemin. Foto: Viaplay.

Inspelningen av de sista avsnitten av tredje säsongen av "The Good Doctor" avslutades i mars 2020. Detta var bara några dagar innan Kalifornien försattes i lockdown. Produktionsteamet diskuterade hur de skulle hantera pandemin i serien bara några dagar senare. De trodde sedan att de skulle kunna börja filma i juli, men kom inte igång förrän i september. Så de utnyttjade fördröjningen till att jobba med säkerheten som skulle vara på plats under inspelningen.

– Det var en hel del nervositet innan inspelningen drog igång. Stämningen på en inspelning är ju så viktig. Vi vill att alla ska både vara säkra och känna sig säkra. Vårt inspelningsteam gjorde dock ett riktigt bra jobb med att upprätta ett system för att försäkra säkerheten, säger David.

MER LÄSNING: Andreas hyllar… läkarserier!

 De första avsnitten av fjärde säsongen hade premiär i november. Detta är väldigt kort tid mellan inspelningen och premiären. Efterproduktionen av avsnitten skedde med andra ord väldigt snabbt. Vad som dock var en större utmaning var att inspelningen av avsnitten började medan världen fortfarande höll på att försöka förstå covid-19. Detta var något, berättar David, som produktionsteamet valde att inkorporera i avsnitten:

– Läkarna [i The Good Doctor] lär sig medan saker och ting utvecklar sig. Deras hantering av pandemin förändras allteftersom. Detta resulterar i en hel del frustration.

 Endast två avsnitt.

En patient (Lochlyn Munro) ligger i respirator. David Shore har en bra poäng; detta hade varit jobbigt att se varje vecka under hel säsong. Foto: Viaplay.
En patient (Lochlyn Munro) ligger i respirator. David Shore har en bra poäng; detta hade varit jobbigt att se varje vecka under hel säsong. Foto: Viaplay.

Det är endast de två första avsnitten av den fjärde säsongen av "The Good Doctor" som utspelar sig under pandemin. Resten av säsongen utspelar sig i en framtid då pandemin är över och världen har återgått till ett normalläge.

– Detta är något vi alla går igenom. Vi var tvungna att dramatisera det. Samtidigt är det en betungande del av våra liv. Vi ville inte leva med detta vecka efter vecka i en hel säsong. Det är inte vad vår serie handlar om. Vår serie handlar om hopp. Så efter två avsnitt gick vi vidare till en tid efter covid när alla de vanliga mänskliga frågorna fortfarande är mänskliga frågor och vi kommer ställa dem, förklarar David om beslutet att begränsa pandemi-temat till två avsnitt.

 ”Frontline” – De riktiga hjältarna

Den nya vardagen för Shaun Murphy (Freddie Highmore) på sjukhuset innefattar munskydd var han än går, plastpåsar med varningsskyltar och diverse avspärrningar. Det vill säga precis som på ett vanligt sjukhus. Foto: Viaplay.
Den nya vardagen för Shaun Murphy (Freddie Highmore) på sjukhuset innefattar munskydd var han än går, plastpåsar med varningsskyltar och diverse avspärrningar. Det vill säga precis som på ett vanligt sjukhus. Foto: Viaplay.Caption

De två pandemiavsnitten som inleder fjärde säsongen av "The Good Doctor" heter ”Frontline”. Detta är ett ord som David använder under vår intervju. Produktionsteamet har konsulter i form av läkare under mer ”normala” tider. När de skulle producera pandemi-avsnitten, vände de sig till andra läkare, som har befunnit sig på, vad David kallar, ”The Frontlines”, alltså med behandling av verkliga covid-patienter. Som showrunnern av en TV-serie om läkare, tycker David att det är väldigt viktigt att lyfta de verkliga hjältarna i tider som dessa:

– De riktiga läkarna, de riktiga hjältarna, riskerar sina liv. Vi var tvungna att porträttera vad de går igenom.

 Tunga avsnitt för många tittare

Efter en hård dag på jobbet återvänder Dr. Marcus Andrews (Hill Harper) hem, där han måste hållas isolerad i garaget, vilket många säkert kan relatera till. Foto: Viaplay.
Efter en hård dag på jobbet återvänder Dr. Marcus Andrews (Hill Harper) hem, där han måste hållas isolerad i garaget, vilket många säkert kan relatera till. Foto: Viaplay.

De två pandemi-avsnitten lindar inte in något. Många patienter dör efter att läkarna frustrerat har kämpat mot den brutala sjukdomen. Läkarna bränner långsamt ut sig själva medan de längtar efter sina nära och kära som de hålls isolerade från. David är mycket stolt över avsnitten. Han har blivit överraskad av responsen han fått:

– Många har sagt att de blir känslosamma när de inte förväntar sig att bli känslosamma. De upptäcker att pandemin har påverkat dem mer än de trodde. Jag är stolt över att ha kunnat ge människor den insikten.

Den fjärde säsongen av "The Good Doctor" går att se på Viaplay. De av er som känner att ni inte vill se avsnitten om pandemin, kan hoppa över dem utan att få några större problem med att hänga med i resten av säsongen, som alltså utspelar sig i en framtid när pandemin har passerat.

NÄSTA ARTIKEL