Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Rosie Perez: "Jag är beroende av mordporr"

Rosie Perez: "Jag är beroende av mordporr"

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
26 maj 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
26 maj 2022

Spelar snut i nya serien

Nu finns det mystiska dramat "Now and Then" att streama på Apple TV+. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med två av seriens stjärnor – Oscarsnominerade Rosie Perez och Emmyvinnaren Zelijko Ivanek.

Även om du inte känner igen dem vid sina namn, har du garanterat sett dem vid ett eller flera tillfällen. Oscarsnominerade Rosie Perez har synts i populära titlar som Do the Right Thing, Pineaple Express, Birds of Prey, White Men Can't Jump, The Dead Don't Die, The Flight Attendent och så klart Fearless Jeff Bridges-thrillern hon Oscarsnominerades för. Zeljko Ivanek, som är något av Sloveniens "Peter Stormare", har jobbar med i princip allt och alla. Under åren har vi sett honom i House, Lost, Hannibal, Dogville, Die Hard 4.0, Argo, Donnie Brasco, X-Men, The Last Duel osv, osv.

Rosie Perez och Zeljko Ivanek
Rosie Perez och Zeljko Ivanek är aktuella i "Now and Then".

Nu är de båda aktuella i Apples TV-serie Now and Then, ett mystiskt drama som kretsar kring en olycka som ägde rum för tjugo år sedan. Som titeln indikerar är serien uppbyggd runt två olika tidslinjer en i nutid och en som under olyckstillfället. Här spelar Rosie och Zeljko något som de båda är vana vid – nämligen poliser. Men hur gör man egentligen för att sätta sin egna prägel på en av filmvärldens mest utnötta arketyper?

– Jag ville hålla mig borta från de processuella aspekterna eftersom det redan finns där på pappret. Jag tror att vi var ute efter samma sak, att utveckla vår relation och var den kommer att leda under tidens gång. För mig var det väldigt viktigt att initialt fokusera på karaktären och försöka förstå vem hon var för tjugo år sedan och vem hon är i dag, säger Rosie.

– Ja, jag tycker att det relationen och utbytet mellan dem som är intressant, själva fallet är lite som rekvisita för att allt som egentligen sker mellan dem. Vad de lär sig i från varandra, deras oenigheter. Det var mycket mer intressant att se till hur karaktärerna utvecklades och förändrades inom varje tidsperiod och under tidens gång, fortsätter Zeljko.

Rosie gör snabbt ett erkännande:

– Jag är beroende av mordporr, du vet true crime. Vad som alltid fångar en är människorna och deras liv, även när det kommer till rättsväsendet. Hur fallet stannar hos detektiven och dennes familj på det här eller det här sättet. Det är det som är det intressanta för mig.

Under åren har Zeljko synts i 111 olika filmer och serier. Jag frågar honom om det finns några projekt som han är särskilt stolt över men som inte riktigt har fått det erkännande som han tycker att det förtjänar.

Damages var ett av mina favoritprojekt med sitt berättande och olika twistar, hur de arbetade med storyn över säsongerna. Jag hade en fantastisk tid när jag gjorde Madam Secretary över sex år. Jag älskade att arbeta hemma i New York och att arbeta med de involverade. Det är nog de två som sticker ut när det kommer till TV-serier i vart fall.

Saknar att arbeta med dans

Rosie, det har gått 33 år sedan du dansade in dig i filmhistorien i öppningsscenen i Do the Right Thing. Jag läste i en intervju att du är hjärtekrossad över att inte arbeta med koreografi längre. Varför har du slutat?

– Jag kom till punkt när jag inte längre kände mig inspirerad av den tidens musik. sedan dess har tidens gång kommit ikapp med min kropp. Jag kan fortfarande arbeta med koreografi, även om jag inte kan röra mig på samma sätt som jag brukade, så vem vet. Jag dansar fortfarande hemma hela tiden och skriver ständigt koreografi i mitt huvud. Det smärtar mig att inte hålla på det. Om rätt musik och rätt tillfälle kommer, vem vet, kanske gör jag det då igen, men det måste verkligen vara rätt. Jag älskar det så himla mycket och skulle inte vilja göra det bara som ett jobb.

Med det tackar vi Rosie Perez och Zeljko Ivanek för pratstunden. De fyra första avsnitten av Now and Then finns nu att streama på Apple TV+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL