Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Now and Then (säsong 1)

Now and Then (säsong 1)

  • 8 x 50 min
  • Drama, Thriller
  • Apple TV+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
18 maj 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
18 maj 2022

Sömnig deckarsåpa om gamla hemligheter

Snart är det premiär för "Now and Then" på Apple TV+. Filmtopps Eric Diedrichs förvånas över seriens sviktande kvalitet och kallar den för streamingtjänstens "första ordentliga miss".

  • Skapare:
    Ramón Campos, Teresa Fernández-Valdés, Gema R. Neira
  • I rollerna:
    Rosie Perez, Zeljko Ivanek, Marina de Tavira m.fl.

Utöver höga priser är Apple mer eller mindre synonymt med kvalitet, detta gäller även bolagets film- och serieproduktion. Ursäkta mig, gällde även bolagets film- och serieproduktion. På fredag släpper de nämligen sin första ordentliga miss, Now and Then – ett rejält sömnpiller till deckargåta om gamla hemligheter som kommer upp till ytan.

Här följer vi ett kompisgäng som en blöt natt mer eller mindre råkar orsaka en allvarliga olycka. Tillsammans döljer de spåren efter sin faktiska inblandning och svär att aldrig yttra något till någon – ungefär som i Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Långt senare, när de är vuxna människor med vuxna karriärer, påstår sig någon veta vad de har gjort – ungefär som i Jag vet vad du gjorde förra sommaren. En gammal polisduo som undersökte olyckan back in the days rotar åter i fallet, lösning kändes trots allt lite "off" när det begav sig.

Parodiskt konstruerade intriger

Recension: Now and Then
Pedro (mitten) vet ännu inte vilka bekymmer som väntar honom. Foto: Apple TV+

Premissen i Now and Then, hur bekant den än är, fungerar faktiskt helt okej. Dessutom har vi också en utmärkt ensemble bestående av Oscarsskådespelare som Rosie Perez och Marina de Tavira och Sloveniens Emmybelönade "Peter Stormare" Zeljko Ivanek, som jobbat med precis allt och alla. Men det konfliktfyllda och relationsdrivna manuset ger dem ingen chans att skina, istället känns det mer som att jag kollar på en lyxig version av de där mexikanska såporna som rullar förbi på TV-förmiddagar ibland.

Historiens händelseutveckling planteras och presenteras taffligt, dialogen är stolpig, tempot söligt och vissa intriger känns närmast parodiskt konstruerade – som när den kampanjande politikern Pedros älskarinna, tillika gamla high school-flamma, av olika anledningar måste bo en tid hos honom och hans hustru. Låt oss säga att det blir många oroliga blickar från stackars Pedro, hårt kämpande med att upprätthålla sin fasad.

Räddas av skådespelarna

Now and Then
Foto: Apple TV+

På sätt och vis är det förbryllande att stora delar av Now and Then är regisserad av Gideon Raff, som lyckats frammana sådan spänning med den populära serien Homeland. Där stod han förvisso som producent och manusförfattare och inte regissör, men i alla fall. Problemen med Now and Then ligger trots allt i just manuset.

Som du förstår är detta ingen serie jag på något vis kan rekommendera, betygstvåan tilldelas enbart för de skickliga skådespelarna.

Now and Then har premiär på Apple TV+ den 20 maj.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL