Kan Idris Elba tänka sig att se sin nya flygplansserie "Hijack" på ett flygplan?

Bästa serierna på Apple TV+

Filmtopp
Uppdaterad 31 oktober 2023 kl. 14:10 | Publicerad 30 december 2021 kl. 16:12

Vi samlar det bästa från tjänsten Apple TV+

Härom året släpptes Apples egna streamingtjänst – Apple TV+. Den redan hårt konkurrensutsatta streamingmarknaden fick det plötsligt ännu tuffare och snart kommer fler aktörer spänna bågarna i det så kallade "streamingkriget". I denna artikeln listar vi de bästa serierna på Apple TV+.

Apple TV+ är en fantastisk streamingtjänst för den som värdesätter kvalitet framför kvantitet. Bland alla jättar på marknaden sticker Apple TV+ utan tvekan ut som en tjänst som värdesätter innehållet i sina filmer och serier framför ett intensivt produktionstempo.

Nackdelen med det är att det inte finns lika många härliga serier att avnjuta på plattformen som på många andra ställen, men du kan vara säker på att de nästan alltid håller en riktigt hög standard.

Artikeln uppdateras löpande så sätt ett bokmärke på sidan.

De bästa serierna på Apple TV+

Enfield Poltergeist
Foto: Apple TV+

The Enfield Poltergeist (säsong 1)

I dokumentärserien The Enfield Poltergeist bjuds vi in att ta del av de exklusiva ljudklipp som fångades under utredningen av poltergeistaktiviteten som terroriserade familjen Hodgson mellan 1977 och 1979, där mycket av aktiviteterna kretsade kring systrarna Janet och Margaret. Händelsen kom sedan att inspirera The Conjuring 2.

Brie Larson i Lessons in Chemistry
Brie Larson i "Lessons in Chemistry". Foto: Apple TV+

 

Lessons in Chemistry (säsong 1)

På 1950-talet utmanas Elizabeth Zotts dröm om att bli forskare av ett samhälle som säger att kvinnor bör ägna sig åt att sköta hemmet. Hon accepterar ett jobb på ett matlagningsprogram i tv och börjar lära en nation av förbisedda hemmafruar mycket mer än bara matrecept.

Hijack (säsong 1)
Foto: Apple TV+

Hijack (säsong 1)

Hijack är en härligt svettig flygplansthriller med Idris Elba i huvudrollen. Handlingen utspelar sig i realtid (näst intill i alla fall) på ett plan från Dubai till London. Strax efter avgång kapas planet och Sam Nelson (Elba) är fast besluten om att ta sig ur situationen, och ta sig hem till sin son och en exfru som inte vill veta av honom. På ytan låter det inte som en revolutionerande premiss, men handling är uppbyggd på ett effektivt sätt som får tittaren att ständigt ställa frågor och vilja veta mer. Varför är planet kapat? Vilka ligger bakom det? Vem på planet kan man lita på? Kommer de på marken inse vad som har hänt innan det är för sent?

Platonic
Seth Rogen och Rose Byrne i "Platonic". Foto: Apple TV+

Platonic (säsong 1)

Kan kvinnor och män vara vänner? Alltså helt platoniskt utan att något kuckelimuckande kommer i vägen? Frågan ställdes som bekant i När Harry träffade Sally… (1989) och där blev väl svaret som bäst ett "nja". I Francesca Delbancos och Nicholas Stollers komediserie Platonic är det dags att lyfta frågan igen, denna gången med Seth Rogen och Rose Byrne i rollerna. För alla oss som suktar efter en välgjord och framförallt rolig komediserie utan allt gulligull så är Platonic helt enkelt perfekt.

EXKLUSIVT: Rebecca Fergusons krav för att arbeta i Sverige igen
Rebecca Ferguson imponerar i Silo, en av de bästa serierna på Apple TV+. Foto: Apple TV+

Silo (säsong 1)

Rebecca Ferguson frontar sin första TV-serie på 10 år. Projektet som fick henne att tillfälligt lämna bioduken – hon kommer ju snart tillbaka i biograferna med Mission: Impossible 7 och Dune 2 – stavas Silo och är en filosofisk sci-fi-dystopi om världens sista (?) människor. Instängda i en underjordisk silo har de sedan ett par hundra år tillbaka utvecklat sin egen kultur och glömt allt vad som heter grönska och himlavalv. Historien baseras på Hugh Howeys romansvit Wool, som i skrivande stund består av nio böcker.

Ted Lasso säsong 3 – premiärdatum och teaser släppt
Ted Lasso. Foto: Apple TV+

Ted Lasso (säsong 3)

Ted Lasso är tränare för ett amerikanskt fotbollslag på college-nivå, men en dag värvas han av en Premier League-klubb efter att den kvinnliga ägaren har fått ta över klubben efter en hemsk skilsmässa med sin make. Hon är med andra ord ute efter att gör allt för att sabotera sin ex-makes gamla kronjuvel. Vilket innebär att Lasso konstant är motarbetad, men trots alla motgångar alltid lyckas hålla god min och göra varje motgång till något positivt.

Hello Tomorrow!
Foto: Apple TV+

Hello Tomorrow! (säsong 1)

I en retroframtidsvärld leder den karismatiske försäljaren Jack Billings ett team medarbetare som är fast beslutna att förbättra sina kunders liv – genom att pracka på dem andelslägenheter på månen.

Echo 3 – bästa serierna på Apple TV+
Foto: Apple TV+

Echo 3 (säsong 1)

Även när det kommer till action och thriller har Apple TV+ visat att de har vad som krävs. I actionthrillern Echo 3 får vi följa två soldater, Prince (Michiel Huisman) och Bambi (Luke Evans), som är specialiserade på att hantera gisslansituationer. Relationen dem emellan är dock allt annat är så bra som den en gång var och det blir ännu mer ansträngd när Babis syster Amber (Jessica Ann Collins) tillika Prince fru, blir kidnappad i Colombia och de måste bege sig dit för att rädda henne.

Bästa serierna på Apple TV+ 2022
Foto: Apple TV+.

Shantaram (säsong 1)

I den nya hyllade dramaserien Shantaram ser vi Anarchy-stjärnan Charlie Hunnam i huvudrollen. Här spelar han en heroinmissbrukare som sitter inne för ett rån han begått. Snart väljer han att fly från fångenskap och påbörja ett nytt liv, nu som läkare i Bombays getto. Men snart hinner hans kriminella förflutna ikapp honom och snart finner han sig i samarbete med en gangsterboss som är mitt i en strid med ryska brottslingar. 

Bad Sisters (säsong 1)

En av de bästa serierna på Apple TV+ 2022 stavas Bad Sisters. Svenska Josephine Bornebusch är en av regissörerna bakom denna mörka thrillerkomedi som följer fem systrar trötta på en make som gör deras liv riktigt pissigt. 

För dig som vill ha något riktigt träffsäkert i den svår genrekorsningen som thriller/komedi är, se hit. Bad Sisters har allt. Dess välskrivna och rappa manus, intressanta karaktärer och mycket roliga mörka humor gör serien till ännu en mycket sevärd produktion på Apple TV+. Att Bornebusch i tillägg haft ett finger med i spelet gör bara saken bättre. 

Five Days at Memorial – en av de bästa serierna på Apple TV+
Foto: Apple TV+

Five Days at Memorial (miniserie)

En av de bästa läkarserierna från de senaste åren hittar vi på Apple TV+, och det i form av miniserien Five Days at Memorial, som också tar en välförtjänst plats på listan över de bästa serierna på streamingtjänsten.

Five Days at Memorial är ett imponerande drama som utspelar sig på ett sjukhus i New Orleans, där personalen ställs inför en av sina största utmaningar någonsin – efterdyningarna av orkanen Katrina.

Recension: Black Bird (säsong 1)
Taron Egerton i "Black Bird". Foto: Apple TV+.

Black Bird (säsong 1)

Black Bird baseras på den osannolika men sanna historien om den f.d. collegefotbollsstjärnan Jimmy Keene, som får tio år för vapeninnehav men chansen att göra en deal med FBI – om han låter sig förflyttas till ett högriskfängelse för psykiskt sjuka, blir vän med en barnseriemördare och gräver fram ny information om dennes offer, blir han fri. Det är en mycket spännande serie, vi varmt kan rekommendera.

Prehistoric Planet – en av de bästa serierna 2022
Foto: Apple TV+

Prehistoric Planet – Apple TV+

En ny imponerande naturdokumentärserie har hittat till Apple TV+. Det är Apple som tillsammans med BBC har producerat ett vackert mästerverk genom att använda CGI för att placera in dinosaurier i deras naturliga miljö och ge tittaren en mer rättvis bild av hur de levde sina liv. Reslutatet är en underhållande, läcker och intressant dokumentärserie som du absolut inte bör missa.

Pachinko (2022– )

Apple TV+ är nästa streamingtjänst att bjuda oss på en högkvalitativ sydkoreansk produktion. Pachinko är en serie som berättar om en familjs öde över flera generationer, med karaktären Sunja i centrum. I avsnitten hoppar vi friskt men effektivt mellan Sunjas liv i olika åldrar i vad som är en tålmådig och bitvis hemlighetsfull skildring av tidens gång.

Severance (2022– )

Severance är Apple TV+ nya sci-fi-drama som regisserats av Ben Stiller. Serien kretsar kring ett gäng kontorsarbetare, med Mark (Adam Scott) i spetsen, som genomgått ett ingrepp som delat upp deras hjärnors minnen och medvetande i två delar – en för arbetslivet och en för deras fritid. "Jobbhjärnan" är alltså inte medveten om vad som händer på fritiden och "fritidshjärnan" har ingen aning om vad som försiggår på arbetet. Ingen på kontoret verkar riktigt förstå varför de gör arbetet de gör, men de ifrågasätter det inte heller. Det vill säga tills en ny kollega börjar på arbetsplatsen och börjar undra vad de egentligen sysslar med.

Serien kan ta ett litet tag att komma in i, men när du väl sugs in i den smarta, invecklade handlingen kommer du att vara fast!

The Afterparty (2022– )

Den första säsongen av kriminalkomedin The Afterparty är en riktigt sevärd historia. Serien är skapad av Chris Miller och Phil Lord, genierna bakom bl.a. Legofilmen och Spider-Man: Into the Spider-Verse, och i rollerna ser vi välbekanta namn som Ben SchwartzSam RichardsonIke Barinholtz och Dave Franco m.fl. 

Handlingen tar vid när en känd rappare dör på efterfesten till en skolåterträff – och alla närvarande är misstänkte. De har alla sina motiv, men frågan är vem som är den verkliga mördaren...

Schmigadoon! (2021– )

Paret Melissa (Cecily Strong) och Joshs (Keegan-Michael Key) vars förhållande har kommit till en avgörande punkt. När de bestämmer sig för att åka på en naturvandring, för par med skakiga förhållanden, går de plötsligt vilse och hamnar i den förtrollade musikal-staden Schimgadoon – vars invånare tycks ha fastnat i tiden under 1940-talets musikala glansdagar. Det enda sättet att lämna staden är att gå över en specifik bro tillsammans med sin sanna kärlek, vilket kanske borde vara enkelt… men ändå resulterar i en hel säsong av underhållande sångnummer, parodier och hyllningar på gamla musikaler samt en fin sensmoral i grunden.

Dr. Brain (2021– )

Efter sin fru och sons tragiska död dedikerar en forskare sitt liv åt att försöka förstå den mänskliga hjärnan, och i förlängningen även människor i sig. Nästintill orubblig i sitt känslospektrum där allting styrs av logik har han vid vuxen ålder förlikat sig med idén om att han är och förblir någon som aldrig fullt ut kommer att kunna relatera till människorna runtom sig, och de kanske ännu mindre till honom.

Foundation – en av de bästa serierna på Apple TV+
Foto: Apple TV+

Foundation (2021– )

Foundation är Apple TV+ storsatsning inom Sci-Fi-genren. Serien är baserad på Isaac Anisimovs bokserie Stiftelsetrilogin, vilken har inspirerat Sci-Fi-berättelser i långt över ett halvt sekel. Nu har bokserien äntligen fått en egen, extremt ambitiös, adaptation. Med tanke på att berättelsen har ansetts vara ofilmbar är resultatet av denna serie mycket imponerande. Handlingen är minst sagt komplex och fokuserar på individer utspridda på en mängd olika planeter

Mythic Quest (2020– )

Handling: I den här komediserien följer vi en grupp framgångsrika spelutvecklare på jobbet som arbetar med expansionen till sin succé. Det blir dråpligt, smart och väldigt roligt!

Little Voice (2020– )

Handling: Serien är löst baserad på sångerskan Sara Bareilles liv, men följer istället den fiktiva karaktären Bess (Brittany O’Grady) – en 20-nånting år gammal singer/songwriter som försöker slå igenom med sin musik i New York. All musik i serien har för övrigt skrivits av Bareilles själv.

Jennifer Aniston och Steve Carell. En av de bästa serierna på Apple TV+.

The Morning Show (2020– )

Handling: The Morning Show skildrar en fiktiv amerikansk morgon-TV, eller kanske snarare DEN fiktiva amerikanska morgon-TV:n. För det verkar som att hela landet vaknar till och dyrkar just radarparet Alex Levy (Jennifer Aniston) och Mitch Kessler (Steve Carell) som om linjär-TV fortfarande vore det hetaste som finns.

Jason Momoa och Alfre Woodard i "See"  – en av de bästa serierna på Apple TV+

See (2020– ) – Den mest ambitiösa serien på Apple TV+

Handling: Historien i See följer vår egen värld, fast i en avlägsen framtid efter att nästan hela mänskligheten utrotades av ett hemskt virus. Gemensamt för de få som överlevde viruset är att de alla blev blinda, ett antal generationer senare anses faktumet att människan en gång i tiden har kunnat se bara som en myt. Vi tittare kastas därför in i en värld där människor förlitar sig på sina andra sinnen, som lukt och hörsel, samt rutiner och traditioner för att överleva vardagen. Men man tror även på det övernaturliga och fruktar exempelvis häxor.

Joel Kinnaman i "For All Mankind". Den bästa serien på Apple TV+.

For All Mankind (2020– ) – Den bästa serien på Apple TV+

Handling: For All Mankind kretsar kring rymdracet mellan USA och Sovjet i slutet av 60-talet, som för oss tittare tog slut när USA lyckades sätta Neil Armstrong på månen för 50 år sedan. For All Mankind låter oss däremot istället utforska vad som hade kunnat ha hänt om Sovjet hade landat på månen först.

I Moores version av händelserna trappas racet istället upp av faktumet att USA inte satte sin fot på månen först. Militära månbaser diskuteras, kvinnliga astronauter tränas och större generella risker i jakten på nästa ”vinst”, är bara några saker som blir direkta konsekvenser. I centrum av allt detta finner vi Joel Kinnamans Baldwin, en patriotisk och plikttrogen astronaut som under ett ögonblick faktiskt hade chansen att bli den första människan på månen

Dessa är de bästa serierna på Apple TV+ just nu. Vi uppdaterar listan på löpande band, så håll utkik! Läs också vår lista med de bästa serierna från 2023.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL