Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa serierna på apple tv+

Bästa serierna på Apple TV+

Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 december 2021

Vi samlar det bästa från tjänsten Apple TV+

Härom året släpptes Apples egna streamingtjänst – Apple TV+. Den redan hårt konkurrensutsatta streamingmarknaden fick det plötsligt ännu tuffare och snart kommer fler aktörer spänna bågarna i det så kallade "streamingkriget". I denna artikeln listar vi de bästa serierna på Apple TV+.

År 2010 landade Netflixs streamingplattform och resten är historia. Nu är Netflix den största aktören på den, i dagsläget, hårt konkurrensutsatta streamingmarknaden. Fast frågan är om det alltid kommer att vara så?

För att Apple TV+ ska ha någon chans i det rådande streamingkriget måste de leverera högkvalitativt innehåll som kan slå stort. De har redan sina lojala Mac och iPhone-användare, men räcker det för att ha en chans?

Sedan en tid tillbaka är Apples tjänst här och i denna artikeln kommer vi att samla de bästa serierna på Apple TV+. Artikeln uppdateras löpande så sätt ett bokmärke på sidan.

De bästa serierna på Apple TV+

Shantaram (säsong 1)

Bästa serierna på Apple TV+ 2022
Foto: Apple TV+.

I den nya hyllade dramaserien Shantaram ser vi Anarchy-stjärnan Charlie Hunnam i huvudrollen. Här spelar han en heroinmissbrukare som sitter inne för ett rån han begått. Snart väljer han att fly från fångenskap och påbörja ett nytt liv, nu som läkare i Bombays getto. Men snart hinner hans kriminella förflutna ikapp honom och snart finner han sig i samarbete med en gangsterboss som är mitt i en strid med ryska brottslingar. 

Serien uppfinner inga nya hjul och berättandet må spreta en aning, men den har en stark kvalitet i grunden och Charlie Hunnam är som klippt och skuren för sin roll. Det bjuds även på en hel del spänning, så till det stora hela är Shantaram helt klart värd en chans.

Bad Sisters (säsong 1)

En av de bästa serierna på Apple TV+ 2022 stavas Bad Sisters. Svenska Josephine Bornebusch är en av regissörerna bakom denna mörka thrillerkomedi som följer fem systrar trötta på en make som gör deras liv riktigt pissigt. 

För dig som vill ha något riktigt träffsäkert i den svår genrekorsningen som thriller/komedi är, se hit. Bad Sisters har allt. Dess välskrivna och rappa manus, intressanta karaktärer och mycket roliga mörka humor gör serien till ännu en mycket sevärd produktion på Apple TV+. Att Bornebusch i tillägg haft ett finger med i spelet gör bara saken bättre. 

Vi kan meddela att serien har blivit förnyad med en andra säsong.

Five Days at Memorial (miniserie)

Five Days at Memorial – en av de bästa serierna på Apple TV+
Foto: Apple TV+

En av de bästa läkarserierna från de senaste åren hittar vi på Apple TV+, och det i form av miniserien Five Days at Memorial, som också tar en välförtjänst plats på listan över de bästa serierna på streamingtjänsten.

Five Days at Memorial är ett imponerande drama som utspelar sig på ett sjukhus i New Orleans, där personalen ställs inför en av sina största utmaningar någonsin – efterdyningarna av orkanen Katrina.

Black Bird (säsong 1)

Recension: Black Bird (säsong 1)
Taron Egerton i "Black Bird". Foto: Apple TV+.

Black Bird baseras på den osannolika men sanna historien om den f.d. collegefotbollsstjärnan Jimmy Keene, som får tio år för vapeninnehav men chansen att göra en deal med FBI – om han låter sig förflyttas till ett högriskfängelse för psykiskt sjuka, blir vän med en barnseriemördare och gräver fram ny information om dennes offer, blir han fri. Det är en mycket spännande serie, vi varmt kan rekommendera.

Prehistoric Planet – Apple TV+

Prehistoric Planet – en av de bästa serierna 2022
Foto: Apple TV+

En ny imponerande naturdokumentärserie har hittat till Apple TV+. Det är Apple som tillsammans med BBC har producerat ett vackert mästerverk genom att använda CGI för att placera in dinosaurier i deras naturliga miljö och ge tittaren en mer rättvis bild av hur de levde sina liv. Reslutatet är en underhållande, läcker och intressant dokumentärserie som du absolut inte bör missa.

Pachinko (2022– )

Apple TV+ är nästa streamingtjänst att bjuda oss på en högkvalitativ sydkoreansk produktion. Pachinko är en serie som berättar om en familjs öde över flera generationer, med karaktären Sunja i centrum. I avsnitten hoppar vi friskt men effektivt mellan Sunjas liv i olika åldrar i vad som är en tålmådig och bitvis hemlighetsfull skildring av tidens gång.

Severance (2022– )

Severance är Apple TV+ nya sci-fi-drama som regisserats av Ben Stiller. Serien kretsar kring ett gäng kontorsarbetare, med Mark (Adam Scott) i spetsen, som genomgått ett ingrepp som delat upp deras hjärnors minnen och medvetande i två delar – en för arbetslivet och en för deras fritid. "Jobbhjärnan" är alltså inte medveten om vad som händer på fritiden och "fritidshjärnan" har ingen aning om vad som försiggår på arbetet. Ingen på kontoret verkar riktigt förstå varför de gör arbetet de gör, men de ifrågasätter det inte heller. Det vill säga tills en ny kollega börjar på arbetsplatsen och börjar undra vad de egentligen sysslar med.

Serien kan ta ett litet tag att komma in i, men när du väl sugs in i den smarta, invecklade handlingen kommer du att vara fast!

The Afterparty (2022– )

Den första säsongen av kriminalkomedin The Afterparty är en riktigt sevärd historia. Serien är skapad av Chris Miller och Phil Lord, genierna bakom bl.a. Legofilmen och Spider-Man: Into the Spider-Verse, och i rollerna ser vi välbekanta namn som Ben SchwartzSam RichardsonIke Barinholtz och Dave Franco m.fl. 

Handlingen tar vid när en känd rappare dör på efterfesten till en skolåterträff – och alla närvarande är misstänkte. De har alla sina motiv, men frågan är vem som är den verkliga mördaren...

Schmigadoon! (2021– )

Paret Melissa (Cecily Strong) och Joshs (Keegan-Michael Key) vars förhållande har kommit till en avgörande punkt. När de bestämmer sig för att åka på en naturvandring, för par med skakiga förhållanden, går de plötsligt vilse och hamnar i den förtrollade musikal-staden Schimgadoon – vars invånare tycks ha fastnat i tiden under 1940-talets musikala glansdagar. Det enda sättet att lämna staden är att gå över en specifik bro tillsammans med sin sanna kärlek, vilket kanske borde vara enkelt… men ändå resulterar i en hel säsong av underhållande sångnummer, parodier och hyllningar på gamla musikaler samt en fin sensmoral i grunden.

Dr. Brain (2021– )

Efter sin fru och sons tragiska död dedikerar en forskare sitt liv åt att försöka förstå den mänskliga hjärnan, och i förlängningen även människor i sig. Nästintill orubblig i sitt känslospektrum där allting styrs av logik har han vid vuxen ålder förlikat sig med idén om att han är och förblir någon som aldrig fullt ut kommer att kunna relatera till människorna runtom sig, och de kanske ännu mindre till honom.

Foundation (2021– )

Foundation är Apple TV+ storsatsning inom Sci-Fi-genren. Serien är baserad på Isaac Anisimovs bokserie Stiftelsetrilogin, vilken har inspirerat Sci-Fi-berättelser i långt över ett halvt sekel. Nu har bokserien äntligen fått en egen, extremt ambitiös, adaptation. Med tanke på att berättelsen har ansetts vara ofilmbar är resultatet av denna serie mycket imponerande. Handlingen är minst sagt komplex och fokuserar på individer utspridda på en mängd olika planeter.

Foundation – en av de bästa serierna på Apple TV+
Foto: Apple TV+

Mythic Quest (2020– )

Handling: I den här komediserien följer vi en grupp framgångsrika spelutvecklare på jobbet som arbetar med expansionen till sin succé. Det blir dråpligt, smart och väldigt roligt!

Omdöme: Vad är då Mythic Quest: Raven’s Banquet för typ av serie? Namnet är kanske inte det mest inbjudande, men bakom den långa titeln döljer sig faktiskt en av årets bästa nya komediserier – och inom genren är det nog den nyligen avslutade serien Silicon Valley, som man kommer närmast i stil och ton.

Little Voice (2020– )

Handling: Serien är löst baserad på sångerskan Sara Bareilles liv, men följer istället den fiktiva karaktären Bess (Brittany O’Grady) – en 20-nånting år gammal singer/songwriter som försöker slå igenom med sin musik i New York. All musik i serien har för övrigt skrivits av Bareilles själv.

Omdöme: Regissören och manusförfattaren Jessie Nelson har tagit sig an seriens samtliga nio avsnitt. Nelson lyckas belysa mängder av viktiga teman, som mycket väl hade kunnat verka både kletiga och överdrivna, men de vävs ihop på ett fint sätt med musiken – som genom Brittany O’Gradys framträdanden faktiskt känns så bra som serien försöker få oss som tittar att tro på. Det blir både rörande och upplyftande vid flera tillfällen.

Ted Lasso (2020– )

Handling: Ted Lasso är tränare för ett amerikanskt fotbollslag på college-nivå, men en dag värvas han av en Premier League-klubb efter att den kvinnliga ägaren har fått ta över klubben efter en hemsk skilsmässa med sin make. Hon är med andra ord ute efter att gör allt för att sabotera sin ex-makes gamla kronjuvel. Vilket innebär att Lasso konstant är motarbetad, men trots alla motgångar alltid lyckas hålla god min och göra varje motgång till något positivt.

Omdöme: Bill Lawrence, skaparen bakom komedier som ”Scrubs”, ”Cougar Town” och ”Spin City”, har tagit sig an Jason Sudeikis ”Ted Lasso” och skapat en oerhört godhjärtad och fin komediserie – som handlar förvånansvärt lite om fotboll men desto mer om att vara den bästa versionen av sig själv.

The Morning Show (2020– )

Handling: The Morning Show skildrar en fiktiv amerikansk morgon-TV, eller kanske snarare DEN fiktiva amerikanska morgon-TV:n. För det verkar som att hela landet vaknar till och dyrkar just radarparet Alex Levy (Jennifer Aniston) och Mitch Kessler (Steve Carell) som om linjär-TV fortfarande vore det hetaste som finns.

Jennifer Aniston och Steve Carell. En av de bästa serierna på Apple TV+.
Foto: Apple TV+.

Omdöme: Det är förmodligen till ingens förvåning att skådespelarinsatserna är magnifika. Apple har fått ihop ett riktigt superteam och i The Morning Show ser jag på många sätt en serie om starka kvinnor som har tröttnat på de patriarkala strukturer de tvingats kuva sig inför under så många år. Att bevittna Reese Witherspoons självklara sätt att inte ta någon skit och Jennifer Anistons resa från nervvrak till att äga situationen är en fröjd. Samtidigt får vi också följa Steve Carrells karaktär och hur han resonerar kring efterdyningarna av sitt beteende.

See (2020– ) – Den mest ambitiösa serien på Apple TV+

Handling: Historien i See följer vår egen värld, fast i en avlägsen framtid efter att nästan hela mänskligheten utrotades av ett hemskt virus. Gemensamt för de få som överlevde viruset är att de alla blev blinda, ett antal generationer senare anses faktumet att människan en gång i tiden har kunnat se bara som en myt. Vi tittare kastas därför in i en värld där människor förlitar sig på sina andra sinnen, som lukt och hörsel, samt rutiner och traditioner för att överleva vardagen. Men man tror även på det övernaturliga och fruktar exempelvis häxor.

Jason Momoa och Alfre Woodard i "See" – en av de bästa serierna på Apple TV+
Jason Momoa och Alfre Woodard i ”See”. Foto: Apple TV+

Omdöme: Med Peaky Blinders-skaparen Steven Knight vid rodret och filmstjärnan Jason Momoa (Aquaman, Game of Thrones) inplockad i en av huvudrollerna, ser äventyrsdramat och sci-fi-serien See riktigt lovade ut.

For All Mankind (2020– ) – Den bästa serien på Apple TV+

Handling: For All Mankind kretsar kring rymdracet mellan USA och Sovjet i slutet av 60-talet, som för oss tittare tog slut när USA lyckades sätta Neil Armstrong på månen för 50 år sedan. For All Mankind låter oss däremot istället utforska vad som hade kunnat ha hänt om Sovjet hade landat på månen först.

I Moores version av händelserna trappas racet istället upp av faktumet att USA inte satte sin fot på månen först. Militära månbaser diskuteras, kvinnliga astronauter tränas och större generella risker i jakten på nästa ”vinst”, är bara några saker som blir direkta konsekvenser. I centrum av allt detta finner vi Joel Kinnamans Baldwin, en patriotisk och plikttrogen astronaut som under ett ögonblick faktiskt hade chansen att bli den första människan på månen

Joel Kinnaman i "For All Mankind". Den bästa serien på Apple TV+.
Joel Kinnaman i ”For All Mankind”. Foto: Apple TV+.

Omdöme: Här finns tydliga likheter med långfilmerna The First Man (2018) och Dolda tillgångar (2016), som visserligen fokuserar på de verkliga händelserna, men där serien For All Mankind levererar minst lika imponerande visuella effekter och starka skådespelarinsatser. Även om långfilmerna tjänar på sin mer kompakta speltid att berätta en effektiv historia på.

De bästa serierna på Apple TV+ 2022

De senaste åren har Apple TV+ skruvat upp tempot rejält. Streamingtjänsten producerar allt fler sevärda serier och filmer, och med titlar som Ted Lasso, Foundation och Mythic Quest m.fl. i sitt bibliotek har de blivit en streamingtjänst att räkna med.

Under 2022 ser Apple TV+ ut att höja ribban ytterligare med vad som ser ut att kunna bli streamingtjänstens intensivaste år hittills.

Serier vi kan se fram emot på Apple TV+ 2022:

 • Dear... (säsong 2) – 4 mars
 • The Last Days of Ptolemy Grey (miniserie) – 11 mars
 • WeCrashed (säsong 1) – 18 mars
 • Pachinko (säsong 1) – 25 mars
 • Slow Horses (säsong 1) – 1 april
 • Roar (säsong 1) – 15 april
 • They Call Me Magic (säsong 1) – 22 april
 • Shining Girls (säsong 1) – 29 april
 • Teheran (säsong 2) – 6 maj
 • Now and Then (säsong 1) – 20 maj

I ovan listade serier kommer vi att kunna se en hel del storstjärnor, som till exempel Samuel L. Jackson (The Last Days of Ptolemy Grey), Anne Hathaway (WeCrashed), Gary Oldman (Slow Horses) och Nicole Kidman (Roar).

Dessutom räknar vi med en lika intensiv höst och uppföljande säsonger till flera av Apple TV+ existerande serier.

Dessa är de bästa serierna på Apple TV+ just nu. Vi uppdaterar listan på löpande band, så håll utkik! Läs också vår lista över de bästa serierna 2021.

Passa också på att kolla in Streamingligan 2022 – där hittar du årets bästa streamingtjänst. Under 2022 har Apple TV+ visat upp att de är hem till många av årets bästa serier.

 

NÄSTA ARTIKEL