Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa serierna på apple tv+

Bästa serierna på Apple TV+

Filmtopp
Filmtopp | Lista
22 november 2019
Filmtopp
Filmtopp | Lista
22 november 2019

Vi samlar det bästa från den nya tjänsten Apple TV+.

Tidigare i år släpptes Apples egna streamingtjänst – Apple TV+. Den redan hårt konkurrensutsatta streamingmarknaden fick det plötsligt ännu tuffare och snart kommer fler aktörer spänna bågarna i det så kallade "streamingkriget". I denna artikeln listar vi de bästa serierna på Apple TV+.

2010 landade Netflixs streamingplattform och resten är historia. Nu är Netflix den största aktören på den, i dagsläget, hårt konkurrensutsatta streamingmarknaden. Fast frågan är om det alltid kommer att vara så?

Nyligen släppte Apple sin hajpade streamingtjänst Apple TV+ och till våren kommer Disneys satsning Disney+, där de kommer samla alla sina klassiker, marvel- och Star Wars-filmer. Hur det kommer att gå med 20th Century Foxs-katalog, som Disney köpte upp i våras, återstår att se men de har tidigare hintat om att pumpa in innehållet i Hulus streamingtjänst – även den uppköpt av Disney.

Samtidigt ska HBO och Warner Bros slå sig samman och bilda tjänsten HBO Max. Filmbolgen håller med andra ord onekligen på att mobilisera sina fronter.

För att Apple TV+ ska ha någon chans måste de leverera högkvalitativt innehåll som kan slå stort. De har redan sina lojala Mac och iPhone-användare, men räcker det för att ha en chans i streamingkriget?

Nu är Apples tjänst här och i denna artikeln kommer vi att samla de bästa serierna på Apple TV+. Artikeln uppdateras löpande så sätt ett bokmärke på sidan.

De bästa serierna på Apple TV+:

Mythic Quest (2020-)

Handling: I den här komediserien följer vi en grupp framgångsrika spelutvecklare på jobbet som arbetar med expansionen till sin succé. Det blir dråpligt, smart och väldigt roligt!

Omdöme: Vad är då Mythic Quest: Raven’s Banquet för typ av serie? Namnet är kanske inte det mest inbjudande, men bakom den långa titeln döljer sig faktiskt en av årets bästa nya komediserier – och inom genren är det nog den nyligen avslutade serien Silicon Valley, som man kommer närmast i stil och ton.

Little Voice (2020)

Handling: Serien är löst baserad på sångerskan Sara Bareilles liv, men följer istället den fiktiva karaktären Bess (Brittany O’Grady) – en 20-nånting år gammal singer/songwriter som försöker slå igenom med sin musik i New York. All musik i serien har för övrigt skrivits av Bareilles själv.

Omdöme: Regissören och manusförfattaren Jessie Nelson har tagit sig an seriens samtliga nio avsnitt. Nelson lyckas belysa mängder av viktiga teman, som mycket väl hade kunnat verka både kletiga och överdrivna, men de vävs ihop på ett fint sätt med musiken – som genom Brittany O’Gradys framträdanden faktiskt känns så bra som serien försöker få oss som tittar att tro på. Det blir både rörande och upplyftande vid flera tillfällen.

Ted Lasso (2020)

Handling: Ted Lasso är tränare för ett amerikanskt fotbollslag på college-nivå, men en dag värvas han av en Premier League-klubb efter att den kvinnliga ägaren har fått ta över klubben efter en hemsk skilsmässa med sin make. Hon är med andra ord ute efter att gör allt för att sabotera sin ex-makes gamla kronjuvel. Vilket innebär att Lasso konstant är motarbetad, men trots alla motgångar alltid lyckas hålla god min och göra varje motgång till något positivt.

Omdöme: Bill Lawrence, skaparen bakom komedier som ”Scrubs”, ”Cougar Town” och ”Spin City”, har tagit sig an Jason Sudeikis ”Ted Lasso” och skapat en oerhört godhjärtad och fin komediserie – som handlar förvånansvärt lite om fotboll men desto mer om att vara den bästa versionen av sig själv.

The Morning Show (2020)

Handling: The Morning Show skildrar en fiktiv amerikansk morgon-TV, eller kanske snarare DEN fiktiva amerikanska morgon-TV:n. För det verkar som att hela landet vaknar till och dyrkar just radarparet Alex Levy (Jennifer Aniston) och Mitch Kessler (Steve Carell) som om linjär-TV fortfarande vore det hetaste som finns.

Jennifer Aniston och Steve Carell. En av de bästa serierna på Apple TV+.
Foto: Apple TV+.

Omdöme: Det är förmodligen till ingens förvåning att skådespelarinsatserna är magnifika. Apple har fått ihop ett riktigt superteam och i The Morning Show ser jag på många sätt en serie om starka kvinnor som har tröttnat på de patriarkala strukturer de tvingats kuva sig inför under så många år. Att bevittna Reese Witherspoons självklara sätt att inte ta någon skit och Jennifer Anistons resa från nervvrak till att äga situationen är en fröjd. Samtidigt får vi också följa Steve Carrells karaktär och hur han resonerar kring efterdyningarna av sitt beteende.

See (2020) – Den mest ambitiösa serien på Apple TV+

Handling: Historien i See följer vår egen värld, fast i en avlägsen framtid efter att nästan hela mänskligheten utrotades av ett hemskt virus. Gemensamt för de få som överlevde viruset är att de alla blev blinda, ett antal generationer senare anses faktumet att människan en gång i tiden har kunnat se bara som en myt. Vi tittare kastas därför in i en värld där människor förlitar sig på sina andra sinnen, som lukt och hörsel, samt rutiner och traditioner för att överleva vardagen. Men man tror även på det övernaturliga och fruktar exempelvis häxor.

Jason Momoa och Alfre Woodard i "See".
Jason Momoa och Alfre Woodard i ”See”. Foto: Apple TV+

Omdöme: Med Peaky Blinders-skaparen Steven Knight vid rodret och filmstjärnan Jason Momoa (Aquaman, Game of Thrones) inplockad i en av huvudrollerna, ser äventyrsdramat och sci-fi-serien See riktigt lovade ut.

For All Mankind (2020) – Den bästa serien på Apple TV+

Handling: For All Mankind kretsar kring rymdracet mellan USA och Sovjet i slutet av 60-talet, som för oss tittare tog slut när USA lyckades sätta Neil Armstrong på månen för 50 år sedan. For All Mankind låter oss däremot istället utforska vad som hade kunnat ha hänt om Sovjet hade landat på månen först.

I Moores version av händelserna trappas racet istället upp av faktumet att USA inte satte sin fot på månen först. Militära månbaser diskuteras, kvinnliga astronauter tränas och större generella risker i jakten på nästa ”vinst”, är bara några saker som blir direkta konsekvenser. I centrum av allt detta finner vi Joel Kinnamans Baldwin, en patriotisk och plikttrogen astronaut som under ett ögonblick faktiskt hade chansen att bli den första människan på månen

Joel Kinnaman i "For All Mankind". Den bästa serien på Apple TV+.
Joel Kinnaman i ”For All Mankind”. Foto: Apple TV+.

Omdöme: Här finns tydliga likheter med långfilmerna The First Man (2018) och Dolda tillgångar (2016), som visserligen fokuserar på de verkliga händelserna, men där serien For All Mankind levererar minst lika imponerande visuella effekter och starka skådespelarinsatser. Även om långfilmerna tjänar på sin mer kompakta speltid att berätta en effektiv historia på.

Dessa är de bästa serierna på Apple TV+ just nu. Vi uppdaterar listan på löpande band, så håll utkik! Läs också vår lista över de bästa serierna 2019.