Maktens ringar-skaparna om Tom Bombadil: "Hur vågar du?!"

Maktens ringar-skaparna om "high five-stunden" i författarrummet

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
16 oktober 2022 kl. 10:10

Avslöjar detaljer runt andra säsongen

Nu har den första säsongen av "Maktens ringar" nått sitt slut. Filmtopps Eric Diedrichs ställde en fråga till seriens skapare under en internationell presskonferens.

Efter åtta avsnitt är det dags att säga hej då till Maktens ringar för den här gången. Det har stormats rejält kring den första säsongen av Amazons megasatsning, som stötte på trollpatrull vid sin premiär när det pumpades in med usla betyg och omdömen på diverse plattformar redan innan någon haft chansen att se ett avsnitt. Till och med till en grad att Amazon valde att tillfälligt pausa betygssättningar på bland annat IMDb.

Samtidigt har kritikerna varit mer generösa. Här på Filmtopp fick serien fyra av fem och när vi nyligen satte betyg på säsongens samtliga avsnitt var snittet förhållandevis högt.

Maktens ringar
Foto: Prime Video

Stunden som kändes helt perfekt

När jag fick chansen att medverka på en internationell presskonferens för Maktens ringar med seriens showrunners John D. Payne och Patrick McKay, passade jag på att fråga dem om vilken som var den största "high five"-stunden i författarrummet under arbetet med den första säsongen. McKay var snabb med att svara.

– Jag tror att vi alla kände enorm inspiration och uppspelthet över möjligheten att drottningen Míriel, som hela tiden ser till sitt folks framtid och försöker styra dem i rätt riktning, blir blind. Vi kände att det var en vändning i hennes historia och karaktärsbåge, att det vibrerade av möjligheter och påminde oss om den blinde profeten Teiresias. Det var något i det som kändes så perfekt, tragiskt och dramatiskt. Vi kände oss verkligen rörda och inspirerade. Det var ena polstjärnan i författarrummets under första säsongen.

Maktens ringar
Foto: Prime Video.

Vem är egentligen "The Stranger"?

Det sista avsnittet slutar med att "The Stranger" vandrar öster ut mot Rhun tillsammans med Nori och han säger en fras som får oss att tänka på Gandalf. Serieskaparna menar dock att vi inte ska vara säkra på att han är den berömde trollkarlen.

– Säkerligen påminner de där orden och några andra grejer han gör om Gandalf, men samtidigt finns det vissa saker med honom som påminner om andra trollkarlar. Vi vet att Sauruman sägs ha vandrat öster ut, vi vet att de blå trollkarlarna ska ha vandrat öster ut. Vi vet att Sauruman och potentiellt en av de blå trollkarlarna kämpade med ett inre mörker och frestelser och vi tycks se detta i den här karaktären med. Hans självutforskande resa kommer att fortsätta i den andra säsongen med och vi hoppas att publiken är spända på att ta del av den, säger Patrick McKay.

Maktens ringar
Foto: Prime Video

Författarna fortsätter att berätta om vad vi kan förvänta oss av den andra säsongen.

– Jag skulle säga att den första säsongen är en återintroduktion av Midgård och ett utforskande av alla dessa kulturer och karaktärer och deras resor. Mordors ursprung och ondskans återkomst. I andra säsongen är redan allt igång vilket leder oss till alla dessa fantastiska kanoniska historier som Tolkien lämnade oss och som du bara ser en början på i slutet av den första säsongen. I nästa säsong kommer vi att gå mycket djupare i skrifterna och mytologin, säger Patrick McKay

"Maktens ringar" säsong ett finns nu att streama i sin helhet på Prime Video. Exakt när den andra säsongen har premiär är i dagsläget inte bestämt, men sedan en tid tillbaka kunde vi rapportera att inspelningarna påbörjats.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL