Lloyd Owen spelar Elendil i Maktens Ringar: Ett stort ansvar

Lloyd Owen spelar Elendil i Maktens Ringar: "Ett stort ansvar"

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
17 september 2022 kl. 16:09

En av seriens stora krigare

I "Sagan om ringen: Maktens ringar" får publiken bekanta sig med en hel drös nya karaktärer. Filmtopp har pratat med Lloyd Owen, som spelar den omtalade krigaren Elendil.

Lloyd Owens har synts i TV-rutan sedan slutet av 80-talet. Nu spelar han krigaren Elendil i Amazons storsatsning Sagan om ringen: Maktens ringar en karaktär vi fick bekanta oss med först i säsongens tredje avsnitt. Under galapremiären i London, där Leicester Square förvandlats till ett magiskt alvrike, passar vi på att ställa honom några frågor. När han hör att vi är från Sverige skiner han upp:

– Jag spelade in TV-serien Indiana Jones Äventyr i Sverige. Max von Sydow var med i det avsnittet, vilket var helt otroligt, säger Lloyd Owen till Filmtopp.

Maktens ringar
Morfydd Clark (Galadriel) och Lloyd Owen (Elendil). Foto: Amazon Studios.

Varning för spoilers

När vi introduceras för Elendil (vars namn betyder alvvännen) i "Maktens ringar" seglar han med skeppsbrutna Galadriel och Halbrand till sitt hemrike Númenor. Vi förstår snabbt att han kommer att få en stor roll i serien framöver. De som är bekanta med Tolkiens verk vet också om att Elendil beskrivs som något av en jätte med sin ståtliga längd på 2,41 meter.

– Jag var bara 100 centimeter lång när jag fick rollen, skämtar Lloyd Owen, men tack vare en specialdiet är jag nu 185 centimeter och fortsätter att växa. Elendil är också jättelik i sitt hjältemod. Om du kan din Sagan om ringen känner du till att han var en av de tusen män som ledde striden mot Sauron och att han offrade sig själv. Många är väldigt fästa vid honom som hjälte, vilket är ett stort ansvar. Tolkien skrev egentligen väldigt lite om Elendil så nu har vi chansen att öppna upp honom och göra honom till en tredimensionell, mänsklig varelse.

Under arbetet med den här första säsongen har du stött på något i Tolkiens texter som har överraskat dig?

– Ja, nästan allt jag har läst om den andra tidsåldern. Djupet och omfattningen av hans fantasi Jag är ett stort fan av Joseph Campbell, som är en amerikansk professor inom mytologi, och det förvånar mig att han och Tolkien aldrig träffades. Delar av den mytologiska tematiken har därför varit väldigt glädjande att omge sig av, säger Lloyd Owen.

Med det tackar vi Lloyd Owens för samtalet. "Sagan om ringen: Maktens ringar" finns nu att streama på Amazon Prime Video.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL